Reluarea capturarii maidanezilor din Barlad a inceput cu dreptul: 30 de caini prinsi in prima zi!

0
2273

• Dupa o pauza de mai bine de jumatate de an, timp in care nimeni nu s-a ocupat de prinderea cainilor fara stapan din Barlad, ieri a fost prima zi in care hingherii vasluieni care au incheiat contract cu autoritatile barladene au iesit pe teren. In numai cateva ore, au fost capturati 30 de maidanezi din partea de Nord a orasului.

Pe data de 13 iunie, edilii barladeni si reprezentantii legali ai Asocierii Asociatia „Sprijina cainii” – SC Serv Vet Impex SRL – SC Serv Prodmed Impex SRL din Vaslui au semnat, in sfarsit, contractul privind delegarea prin concesiune a Serviciului public de gestionare a cainilor fara stapan din Barlad catre cei din urma. Contractul este valabil timp de trei ani, timp in care asocierea se obliga sa achite municipalitatii o redeventa anuala de 2.000 de lei, iar pentru serviciile prestate, municipalitatea ii plateste asocierii suma de 1.814.400 lei (fara TVA).

Cum prima obligatie a hingherilor vasluieni prevazuta in contract a fost sa-si deschida punct de lucru in Barlad in termen de 30 de zile calendaristice de la semnarea contractului de concesiune, abia dupa indeplinirea ei s-a trecut efectiv la prinderea maidanezilor. Asa se face ca ieri, 2 iulie, a fost prima zi in care hingherii au iesit pe teren si au capturat primii 30 de caini fara stapan din cei minim 100 cat trebuie sa ridice de pe strazi in intervalul 1-20 al fiecarei luni.

Astfel, la actiune au participat doua echipe formate din cate un „pistolar” (cel care trage cu sageata cu tranchilizant), doi prinzatori, un asistent medical veterinar si un medic veterinar. Potrivit reprezentantilor primariei, ieri s-a actionat cu precadere in partea de Nord a orasului, adica in Gradina Publica, in curtea Spitalului de Urgenta „Elena Beldiman” Barlad, in preajma Pavilionului de Pediatrie (fostul Spital de Copii „Sfantul Nicolae”) si in preajma Pavilonului TBC. In decurs de numai patru ore, adica intre 6.00-10.00, hingherii au reusit sa captureze 22 de caini adulti si opt pui, urmand ca aproape toti sa fie dati spre adoptie.

Daca primul pas a fost mai greu, intrucat au trecut sase luni de cand nimeni nu s-a mai ocupat de capturarea maidanezilor din Barlad, de-acum incolo, reprezentantii asocierii vasluiene vor iesi pe teren sa prinda cainii fara stapan in fiecare zi, atat dimineata cat si dupa-amiaza (la orele fierbinti ale zilei este interzis prin lege), pana isi vor face sau chiar depasi norma de 100 de caini/luna. Evident, echipele de hingheri vor actiona in toate zonele din oras in care umbla haite de caini, in special agresivi.

Cat despre tarifele oferite de municipalitate pentru capturarea, transportarea, microciparea, hranirea, sterilizarea si eutanasierea cainilor fara stapan, acestea se ridica la 504 lei fara TVA / caine. In total, bugetul local va plati hingherilor vasluieni 1.814.400 lei (fara TVA) pentru urmatorii trei ani de concesiune. In acesti bani intra capturarea, transportarea, consultarea, trierea si adapostirea a cel putin 100 caini/lunar (80 lei/bucata), microciparea (25 lei/bucata), deparazitarea interna/externa (15 lei/bucata), vaccinarea antirabica (18 lei/bucata), sterilizarea maidanezilor (100 lei/mascul si 150 lei/femela), intretinerea si hranirea in adapost a cainilor timp de 14 zile (9 lei/bucata) si eutanasierea cainilor (90 lei/bucata).

Cele mai importante obligatii ale concesionarului sunt: sa-si deschida punct de lucru in Barlad in termen de 30 de zile calendaristice de la semnarea contractului de concesiune; sa captureze, in intervalul 1-20 al fiecarei luni, minim 100 de maidanezi; sa organizeze campanii trimestriale de sterilizare gratuita a cainilor cu si fara stapan, in colaborare cu alte ONG-uri (minim 150 de sterilizari); sa furnizeze Consiliului Local informatiile solicitate si sa asigure accesul la toate informatiile necesare verificarii si evaluarii functionarii serviciului. Tot concesionarul e obligat sa tina un registru special vizat de medicul veterinar, care va contine date detaliate despre maidanezii capturati (ziua capturarii, data si ora cazarii in adapost, caracteristicile individuale ale animalului, numarul de caini prinsi, revendicati, adoptati, eutanasiati, substanta utilizata si numele persoanei care realizeaza eutanasierea, numarul de microcip, data vaccinarii antirabice, data sterilizarii, data predarii cadavrelor la societatile de incinerare, etc.).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.