Premiera medicala la spitalul barladean: tromboliza intravenoasa la un pacient cu AVC acut!

0
2292

• Medicii din cadrul Spitalului de Urgenta „Elena Beldiman” Barlad au realizat, in premiera, o tromboliza intravenoasa, adica o procedura de revascularizare utilizata pentru tratamentul pacientilor cu accident vascular cerebral (AVC) ischemic acut. Pacientul, in varsta de 71 de ani, suferise un AVC acut cu circa trei ore inainte de a-i fi efectuata procedura.

Din data de 24 iunie, la nivelul Spitalului Municipal de Urgenta „Elena Beldiman” Barlad a devenit operational programul national „Actiunea prioritara pentru tratamentul interventional al pacientilor cu AVC acut”, coordonat de medicul Viorel Huzum, seful sectiei de Neurologie. Potrivit specialistilor, tromboliza intravenoasa in AVC reprezinta o procedura de revascularizare utilizata pentru tratamentul pacientilor cu AVC ischemic acut in primele 4,5 ore de la debutul simptomatologiei in absenta contraindicatiilor.

Limitele procedurii sunt fereastra terapeutica ingusta (intervalul de timp intre debutul simptomatologiei si momentul administrarii rtPA), care este de maximum 4,5 ore, si contraindicatiile legate de un risc crescut de complicatii hemoragice. In acest sens, este necesara o selectie stricta si adecvata a pacientilor pentru a putea obtine un raport favorabil intre beneficii si riscuri, decizia efectuarii trombolizei intravenoase apartinand medicului neurolog in conformitate cu ghidurile internationale de tratament.

Chiar a doua zi, pe 25 iunie, a fost efectuata prima tromboliza intravenoasa in accidentul vascular cerebral acut. Este vorba despre un pacient de sex masculin, in varsta de 71 de ani, care s-a prezentat la Compartimentul de Primire Urgente la circa trei ore de la debutul simptomatologiei (hemiplegie si afazie). Potrivit reprezentantilor unitatii medicale, evolutia clinica si imagistica ulterioara interventiei a fost favorabila, cu remiterea aproape completa a deficitelor neurologice initiale, iar in prezent (ieri, 1 iulie, n.r.) pacientul se afla internat la sectia Neurologie pentru supraveghere si tratament. Procedura, efectuata in premiera la Barlad, a fost realizata de o echipa medicala multidisciplinara din garda zilei de 25 iunie, formata din dr. Viorel Huzum – medic primar neurologie si coordonatorul programului national, dr. Vladimir Gramaticu – medic specialist in medicina de urgenta si dr. Mohammad Ghodsi-Mahboob-Alam – medic primar radiologie si imagistica medicala.

„Se impune o instruire a populatiei, atat pacienti cat si apartinatori ai acestora, pentru recunoasterea precoce a semnelor si simptomelor unui AVC prin campanii mediatice si cu implicarea medicilor de familie, intrucat timpul de la primele semne ale AVC pana la administrarea tromboliticului sa fie de maximum 4,5 ore, ideal in primele trei ore de la debut. La nivelul Serviciului de Ambulanta este util transportul cat mai rapid la cea mai apropiata unitate spitaliceasca apta sa efectueze proceduri de revascularizare. In cazul spitalului nostru, tromboliza se va efectua la nivelul Compatimentului de Primire Urgente dupa evaluare clinica, radiologica (Computer tomografie) si biologica a pacientului, necesare pentru aprecierea criteriilor de eligibilitate”, ne-a declarat dr. Angelica Gramaticu, purtatorul de cuvant al spitalului barladean.

„Realizarea trombolizei necesita o echipa multidisciplinara, fiind implicate serviciile de primire urgente, imagistica medicala si neurologie, decizia efectuarii procedurii fiind luata de medicul de garda neurolog dupa verificarea criteriilor de eligibilitate. Prenotificarea este un element esential in reducerea timpului de desfasurare al procedurilor din etapa de spital. Cel mai important aspect este sa se cunoasca ora de debut a simptomelor de AVC, avand in vedere ca, dupa 4,5 ore, procedura nu mai poate fi efectuata. Multumim pe aceasta cale echipei medicale multidisciplinare care a realizat prima procedura de acest fel pe data de 25 iunie pentru efortul depus, tinand cont ca timpul este un factor extrem de important in criteriile de eligibilitate”, a mai precizat purtatorul de cuvant al unitatii spitalicesti.

Acesta a subliniat importanta informarii populatiei arondate spitalului din Barlad despre posibilitatea efectuarii acestei proceduri, punand accent pe recunoasterea precoce a simptomatologiei unui AVC si transportul cat mai rapid al pacientilor la spital, pentru a putea beneficia de terapie trombolitica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.