Periculos racket moldovean, aproape de eliberare conditionata

0
667

Iurie Procopenco, un basarabean incarcerat in anul 2015, dupa ce a fost extradat din Belarus, fiind acuzat, alaturi de alte cinci persoane, de asasinarea in 2011 a omului de afaceri bacauan Valeriu Damian, pentru a-i fura 300.000 de euro, ar putea fi eliberat inainte de ispa[irea pedepsei de 7 ani de inchisoare. Plin de tupeu, individul a incercat sa scape [i de o alta pedeapsa, primita in Ucraina, pentru doua talharii savar[ite in 2012, alaturi de alti doi racketi, cererea de recunoa[tere a respectivei hotatari penale fiind insa respinsa de judecatorii Tribunalului Vaslui.

Iurie Procopenco, in varsta de 41 de ani, unul dintre cei [ase asasini basarabeni care au participat la asasinarea in stil mafiot a omului de afaceri Valeriu Damian, din Bacau, in august 2011, [i care executa condamnarea in Penitenciarul Vaslui, ar putea fi pus in curand in libertate. Gasit vinovat pentru complicitate la talharie, urmata de moarta victimei, Procopenco a fost condamnat de instantele din Bacau la 7 ani de inchisoare.

In august 2011, [ase indivizi au intrat in casa peste Valeriu Damian, un afacerist care detinea un lant de benzinarii, pentru a-i fura 300.000 de euro. Anchetatorii au aflat ulterior ca jaful era de fapt o crima comandata de un nepot al victimei care ii datora un milion de euro [i nu voia sa ii dea banii inapoi. Criminalii au fost acuzati de omor deosebit de grav, dupa ce l-au torturat pe Damian, caruia i-au legat mainile [i picioarele cu banda adeziva [i l-au asfixiat in incercarea de a-l determina sa spuna unde tine banii. Participantii la crima, inclusiv nepotul instigator, au fost condamnati la pedepse intre 15 [i 18 ani de inchisoare.
Dupa savar[irea faptei, Procopenco a fugit in Ucraina, unde a continuat sa comita faradelegi, ulterior, basarabeanul fiind prins [i extradat in Romania, in anul 2015. Incarcerat la Penitenciarul Vaslui, individul a facut, inca de anul trecut, mai multe cereri de eliberare conditionata, intr-un sfar[it, Judecatoria Vaslui admitand, pe 10 iulie, propunerea Comisiei de liberare conditionata din cadrul Penitenciarului [i cererea condamnatului, de eliberare conditionata inainte de ispa[irea pedepsei de 7 ani ani de inchisoare primita in 2016 din partea Tribunalului Bacau. Anterior, in luna ianuarie, o cerere similara din partea racketului moldovean fusese respinsa de judecatori, ca fiind prematura, condamnatul socotind, in indeplinirea fractiei de doua treimi din pedeapsa care l-ar fi facut eligibil pentru liberarea conditionata, [i un numar de 246 zile ca[tigate in baza Legii 169/2017 ca urmare a cazarii in conditii necorespunzatoare. Atunci, judecatorii au considerat ca indeplinirea fractiei legale de catre detinut nu presupune obligatoriu liberarea conditionata a acestuia. De aceasta data, la inceputul lunii iulie, magistratii au considerat ca Procopenco a indeplinit, ca perioada din condamnare ispa[ita, conditiile eliberarii conditionate inainte de termne. Pana a ajunge in libertate, trebuie ca [i magistratii Tribunalului Vaslui sa fie de acord cu acest lucru, respingand contestatia facuta in acest sens de catre procurori. Pana a se intampla acest lucru, Procopenco a vrut sa fie sigur ca va scapa [i de condamnarea primita din partea instantelor ucrainiene pentru talhariile comise in 2012 in tara vecina, talharii folosind acela[i mod de operare ca in cazul afaceristului bacaoan. De aceea, el a facut doua cereri, catre Tribunalul Vaslui, de recunoa[tere a respectivelor hotatari penale pronuntate in februarie 2013 de catre Tribunalul Raional Central Nikolaev, Ucraina, in speranta ca le va contopi cu pedeapsa primita in Romania, fara a mai executa vreun plus de pedeapsa. Nu i-a reu[it acest lucru, Tribunalul Vaslui respingand cererea sa. In aceste conditii, Iurie Procopenco risca ca, dupa eliberarea sa conditionata inainte de termen din Penitenciarul Vaslui, sa fie extradat in Ucraina, pentru a raspunde [i pentru faptele savar[ite acolo!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.