Pedeapsa micsorata pentru Petru Paleu, fostul vicepresedinte al FRH

0
517

• Ajuns in Penitenciarul Vaslui, unde urma sa execute cele trei pedepse cu inchisoarea primite pentru fapte de coruptie si evaziune fiscala, omul de afaceri nemtean Petru Paleu, fost vicepresedinte al Federatiei Romane de Handbal, a primit un cadou nesperat de ziua numelui din partea judecatorilor vasluieni. Cererea sa de contopire a condamnarilor insumand aproape 10 ani de inchisoare a fost aprobata, asa ca va avea de executat doar 5 ani, 8 luni si 20 de zile de inchisoare. Dat fiind ca deja a stat mai bine de un an in detentie, in 2021, fostul vicepresedinte al FRH ar putea face deja cerere de eliberare conditionata.

Tribunalul Vaslui a aprobat cererea de contopire a celor 3 pedepse la care Petru Paleu a fost condamnat de instantele din Neamt si Bacau, incepand din 2017, pentru diverse infractiuni comise, cela mai multe avand legatura cu fraude de fonduri europene sau guvernamentale. Ajuns pentru a doua oara in Penitenciarul Vaslui, unde urma sa-si ispseasca pedepsele, Paleu a facut o cerere de contopire a pedepselor, cerere care si-a avut rezolvarea dupa doar o luna de la depunere. Rezultatul a fost chiar peste asteptarile fostului handbalist si conducator al handbalului romanesc, dat fiind ca, prin individualizarea pedepselor primite initial si contopirea lor, Paleu s-a ales, in loc de trei condamnari ce ar fi ajuns in total la peste 10 ani dupa gratii, la una singura, de 5 ani, 8 luni si 20 de zile de inchisoare. Trebuie spus ca, din cele trei pedepse initiale, cea mai mare era de 4 ani, 4 luni si 20 de zile de inchisoare!

Prima condamnare, de 2 ani de inchisoare cu executare, i-a fost aplicata lui Petru Paleu in 2017, cand, impreuna cu fostul primar de Girov, Vasile Olaru, a fost judecat pentru abuz in serviciu si fals intelectual. Ancheta DNA a vizat un contract, incheiat in anul 2007, intre Primaria Girov si firma fostului handbalist, Energoterm, pentru lucrari la obiectivul «Retea de canalizare cu statie de epurare sat Girov, comuna Girov». Procurorii au stabilit ca lucrarile au fost facute partial, iar echipamentele prevazute in contract, in valoare de peste 943.000 de lei, n-au fost predate primariei.

A doua condamnare a fost pronuntata in luna mai 2018, pe cand Petru Paleu era inchis in Penitenciarul Vaslui, intr-un dosar de evaziune fiscala. Tribunalul Neamt a decis o pedeapsa de 3 ani si 2 luni inchisoare si l-a obligat la plata sumei de 2.232.530 de lei catre ANAF. La Curtea de Apel Bacau, pedeapsa aplicata i-a fost majorata la 4 ani, 4 luni si 20 de zile de inchisoare. In sfarsit, cea de-a treia condamnare, la 3 ani si 4 luni de inchisoare cu executare, a devenit definitiva in luna mai a acestui an, dupa ce Curtea de Apel Bacau a respins apelul afaceristului formulat impotriva condamnarii acestuia, de catre Tribunalul Neamt, in dosarul „Sala de sport a LPS Piatra-Neamt“. Este vorba de dosarul in care Paleu a fost acuzat de complicitate la abuz in serviciu si uz de fals, in dosarul construirii salii de sport a Liceului cu Program Sportiv Piatra-Neamt. Acuzatiile aduse de Directia Nationala Anticoruptie se refera la faptul ca firma lui Paleu a primit bani, 1,9 milioane de lei, in conditiile in care nu a dus proiectul la bun sfarsit.

Mai trebuie mentionat ca Petru Paleu se afla pentru a doua oara in Penitenciarul Vaslui, de unde a fost eliberat conditionat inainte de ispasirea primei condamnari, in septembrie 2018, printr-o decizie a magistratilor vasluieni. Pe 13 februarie 2019, el a fost reincarcerat la Penitenciarul Vaslui, unde, se pare, ca va ramane cel putin in urmatorii doi ani si jumatate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.