Lupta pentru gradatiile de merit, la final

0
497

• Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Vaslui a anuntat, pe site-ul propriu, rezultatele evaluarii activitatii cadrelor didactice si cele auxiliare inscrise in lupta pentru obtinerea gradatiei de merit incepand cu 1 septembrie 2019. Chiar daca numarul de gradatii puse la bataie in acest an este mult mai mic decat in anii anteriori, doar 87, concurenta nu este insa atat de mare, doar 96 de doritori candidand pentru a obtine aceasta recompensa financiara si, totodata, recunoastere a muncii depuse in slujba elevilor.

In luna mai, comisia paritara de la nivelul ISJ Vaslui a anuntat numarul de gradatii de merit ce vor fi acordate in acest an, numar aprobat ulterior in sedinta Consiliului de Administratie. Incepand cu 1 septembrie 2019, 87 de cadre didactice si auxiliare din invatamantul vasluian ar putea beneficia de aceasta recompensa financiara acordata pentru activitatea depusa, recompensa reprezentand 25% din salariu, pe o perioada de 5 ani. Numarul de gradatii de merit acordate in 2019 este mult mai mic decat anul trecut, cand au fost acordate 228 de astfel de recompense, insa trebuie spus ca acest lucru nu inseamna ca nu sunt multi profesorii vasluieni care le-ar merita, ci doar ca resursele financiare au fost mai limitate ca in trecut. „Dupa ce s-a marit perioada in care se beneficiaza de aceste gradatii de merit, de la 4 la 5 ani, noi am facut eforturi pentru a putea acorda totusi un numar cat mai mare de astfel de gradatii, in functie si de bugetul ISJ. In alte judete, fie s-a redus numarul de gradatii acordate anual, fie nu s-au acordat in anul respectiv sau in acest an. La nivelul Vasluiului, am reusit sa facem unele economii pentru a putea premia astfel si in 2019 activitatea desfasurata de colegii din invatamant, activitate concretizata prin exceptionale rezultate inregistrate de elevii nostri cu diverse ocazii, examene nationale, concursuri si olimpiade, si nu numai”, a explicat prof. Gabriela Placinta, inspectorul general al ISJ Vaslui, numarul relativ mic de gradatii acordate de merit in acest an.

Cat priveste potentialii beneficiari ai acestor bonificatii, in competitia pentru obtinerea lor s-au inscris 86 de cadre didactice si 10 cadre auxiliare, ISJ Vaslui prezentand de curand rezultatele obtinute la evaluarea activitatii lor din ultimii 5 ani. Trebuie spus ca candidatii nemultumiti cu rezultatele evaluarii facute de comisia special infiintata la nivelul ISJ, respectiv de eventualele mari diferente fata de autoevaluarea depusa la dosar, pot face contestatii, pana cel tarziu vineri, 12 iulie, ora 14.00.

In functie de aceste rezultate, dar si de numarul de gradatii scoase la concurs pe fiecare disciplina in parte, concurenta este mai mult sau mai putin acerba. De exemplu, 14 educatoare isi vor disputa 12 de gradatii puse la bataie, situatia fiind asemanatoare si la invatatori, 16 persoane inscrise pentru 15 gradatii disponibile. In ceea ce priveste profesorii de diverse discipline, sunt in total 55 de inscrisi pentru cele 49 de gradatii de merit disponibile. In competitie s-au mai inscris 3 directori de institutii de invatamant, dar si 7 cadre auxiliare, secretare, laboranti, bibliotecari, administratori ori instructori de educatie, cu totii avand sansa sa obtina una dintre cele 3, respectiv 8 gradatii de merit dedicate acestor categorii de personal si scoase in acest an de ISJ Vaslui.

Noile gradatii de merit se vor atribui incepand cu data de 1 septembrie 2019 si reprezinta o crestere cu 25% a salariului de baza detinut, pe o perioada de 5 ani, potrivit Legii Educatiei. Aceasta gradatie se acorda prin concurs pentru 16% din posturile didactice existente la nivelul judetului. La concursul pentru acordarea gradatiei de merit pot participa profesorii cu vechime de cel putin 5 ani, evaluati cu calificativul “Foarte bine” in fiecare an scolar, fara sanctiuni disciplinare sau penale in perioada pentru care se realizeaza evaluarea si care au performante in inovarea didactica, in pregatirea prescolarilor sau a elevilor, in pregatirea elevilor distinsi la competitiile scolare recunoscute de Ministerul Educatiei etapa judeteana, interjudeteana, etapa nationala si internationala, in perioada 1 septembrie 2013 – 31 august 2018. De asemenea, se ia in considerare si activitatea desfasurata pentru prevenirea si combaterea abandonului scolar si a parasirii timpurii a scolii, in integrarea copiilor cu cerinte educationale speciale si/sau tulburari de invatare, din invatamantul de masa, in progresele scolare ale elevilor in risc de abandon scolar, in initierea si managementul unor proiecte scolare care au condus la consolidarea culturii scolare centrate pe progres, cooperare si incluziune. La concurs poate lua parte si personalul didactic auxiliar cu vechime de cel putin 5 ani, cu performante in activitate, in perioada mentionata, si calificativul “Foarte bine” in fiecare an scolar din perioada evaluata, fara sanctiuni disciplinare sau penale.

La nivelul judetului Vaslui, in ultimii 3 ani, nu mai putin de 674 de cadre didactice si auxiliare au obtinut gradatii de merit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.