Functionar public din cadrul DGASPC Vaslui, gasit incompatibil

0
1450

• Agentia Nationala de Integritate (ANI) a constatat ca, timp de 12 ani, un functionar public cu atributii de conducere, in speta seful Serviciului Financiar-Contabilitate din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Vaslui, s-a aflat in incompatibilitate, intrucat a avut si calitatea de contabil la o societate comerciala. In plus, pentru ca, in declaratiile de avere din anii 2014-2017, nu si-a trecut si veniturile incasate din tinerea contabilitatii la respectiva firma, ANI a sesizat Parchetul de pe langa Judecatoria Vaslui pentru a verifica daca nu cumva a comis infractiunea de fals in declaratii.

Potrivit unui comunicat emis pe 23 iulie de ANI, in cazul a patru alesi locali, al unui functionar public de conducere si a unei persoane cu functie de conducere din cadrul sistemului de invatamant de stat s-a constatat starea de incompatibilitate si conflictul de interese de natura administrativa, dar s-a si sesizat parchetul. Printre acestia se numara si o persoana din judetul Vaslui, care a fost gasita incompatibila si in cazul careia a fost sesizat Parchetul de pe langa Judecatoria Vaslui. Este vorba despre Adrian Furtuna, actualmente seful Serviciului Financiar-Contabilitate din cadrul DGASPC Vaslui, care, timp de 12 ani, a incalcat Legea 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei.

„ANI a constatat starea de incompatibilitate a lui Furtuna Adrian, functionar public cu functie de conducere in cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Vaslui. In perioada 11 decembrie 2006 – 31 decembrie 2018, a exercitat simultan functia publica de conducere (sef al Serviciului Financiar-Contabilitate) din cadrul Consiliului Judetean Vaslui – Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Vaslui si pe cea de contabil la o societate comerciala, activitate aflata in legatura directa cu atributiile exercitate ca functionar public. Astfel, persoana evaluata a incalcat dispozitiile art. 96, alin. (1) din Legea nr. 161/2003. De asemenea, intrucat in declaratiile de avere depuse in calitate de functionar public (anii 2014-2017) nu a mentionat veniturile incasate in baza contractului individual de munca incheiat cu societatea comerciala in perioada 4 septembrie 2003 – 31 decembrie 2018, Agentia Nationala de Integritate a sesizat Parchetul de pe langa Judecatoria Vaslui in vederea verificarii indiciilor privind savarsirea infractiunii de fals in declaratii, prevazuta de dispozitiile art. 326 din Legea nr. 286/2009”, se arata in comunicatul emis de ANI.

Aceeasi sursa precizeaza ca persoana evaluata a fost informata despre declansarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum si drepturile de care beneficiaza – de a fi asistata sau reprezentata de un avocat si de a prezenta date sau informatii pe care le considera necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.

In ceea ce priveste prevederile legale pe care le-a incalcat, in speta art. 96, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, acesta spune ca functionarii publici, functionarii publici parlamentari si functionarii publici cu statut special pot exercita functii sau activitati in domeniul didactic, al cercetarii stiintifice, al creatiei literar-artistice. Functionarii publici, functionarii publici parlamentari si functionarii publici cu statut special pot exercita functii in alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt in legatura directa sau indirecta cu atributiile exercitate ca functionar public, functionar public parlamentar sau functionar public cu statut special, potrivit fisei postului.

Potrivit legislatiei in vigoare, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarii aplicabile demnitatii, functiei sau activitatii respective. Persoana fata de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului. Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.