Doi liceeni din Barlad, selectionati la Scoala de Vara Oxford

0
1173

• Pentru al doilea an consecutiv, Barladul va fi reprezentat la Oxford for Romania Summer School 2019 (Scoala de Vara Oxford 2019), program organizat de prestigioasa universitate din Anglia, de doi elevi. Este vorba despre Elena Sarghi, de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, si Constantin-Daniel Staicu, de la Colegiul National „Gheorghe Rosca Codreanu”, care tocmai au trecut in clasa a XII-a.

In intervalul 24 august – 1 septembrie, se va desfasura cea de-a patra editie a Scolii de Vara Oxford 2019 (Oxford for Romania Summer School 2019), lansata in 2016 de comunitatea romanilor din Oxford, prestigioasa universitate engleza. Acest proiect special a fost initiat pentru a venit in sprijinul elevilor din clasele X-XI din Romania, cu potential academic, care provin din familii cu venituri modeste, dar sunt dornici sa experimenteze o saptamana de activitati multidisciplinare alaturi de profesori universitari, profesionisti si studenti din Oxford. Pentru editia din aceasta vara, termenul limita pentru inscrieri a fost 19 aprilie, printre cei peste 300 de liceeni din tara inscriindu-se si doi care studiaza in Barlad si care, in urma selectiei „la sange”, se numara printre cei 24 de romani care au fost admisi.

Primul este eleva Elena Sarghi (17 ani, din Ranzesti, comuna Falciu), ce invata la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Barlad si tocmai a terminat clasa a XI-a. Aceasta a fost anuntata pe 2 iulie ca, gratie performantelor scolare si activitatilor de voluntariat in care s-a implicat, a fost selectionata sa participe la prestigioasa tabara. Pe parcursul anilor de liceu, s-a remarcat la olimpiadele scolare de Limba Franceza, Logica si Dezbateri, obtinand totodata premiul I la finele fiecarui an scolar. Tocmai a trecut in clasa a XII-a si a primit deja „cheia” de la sefa de promotie a liceului din acest an, astfel ca, la finele anului 2019-2020, ea va fi noua sefa de promotie. Din septembrie 2018 este voluntar la Biblioteca Municipala „Stroe S. Belloescu” Barlad, iar din iunie 2019 face voluntariat si in cadrul Asociatiei „Myosotis” din Barlad.

Iar al doilea este elevul Constantin-Daniel Staicu (19 ani), care studiaza la Colegiul National „Gheorghe Rosca Codreanu” si tocmai a terminat clasa a XI-a. Acesta este membru al Asociatiei Astronomice „Sirius” Barlad, in cadrul careia studiaza Astronomia cu profesorul Ioan Adam, presedintele „Sirius”. Barladeanul a fost convins de Alexandru Vatamanu, de asemenea membru „Sirius” si care a trecut tot in clasa a XII-a la Colegiul „Codreanu”, sa isi depuna candidatura pentru unul din cele 24 de locuri disponibile. Cu atat mai mult cu cat, la randul sau, Vatamanu a participat la Scoala de Vara Oxford 2018 si i-a impartasit impresiile. Si Constantin-Daniel Staicu a fost anuntat tot pe 2 iulie ca a fost admis si tot gratie rezultatelor obtinute la olimpiadele de Astronomie si Astrofizica si a concursurilor la Chimie, precum si activitatii de voluntariat pe care o parctica de ceva timp in cadrul Clubului Interact Barlad.

Ca si la editiile precedente, toate cheltuielile (transportul, cazarea, masa, materialele educationale, etc.) sunt acoperite prin sponsorizare privata de la persoane si organizatii care doresc sa sustina acest proiect. Scoala de Vara este condusa de un grup de cadre universitare, profesionisti si studenti romani pe baza de voluntariat, iar scopul principal al Oxford for Romania Summer School este sa expuna elevii la un alt sistem educational, sa ii incurajeze sa devina mai implicati in comunitatile locale si sa isi construiasca propriul traseu in cariera.

Programul scolii de vara va include cursuri multidisciplinare, seminarii, ateliere si tutoriale „1 la 1” inspirate de modelul de predare folosit in mod traditional la Oxford. In completarea cursurilor de astrofizica, media, matematica, lingvistica, antreprenoriat, programul scolii de vara va contine o selectie de activitati recreative si de educatie alternativa, menite sa-i ajute pe cursanti sa experimenteze stilul de viata al unui student la Oxford: vizite la colegii si muzee, seri de film, activitati sportive si o excursie la Londra.

De mentionat ca, la editia din 2018, la Scoala de Vara Oxford au fost admisi tot doi liceeni din Barlad. Este vorba despre Alexandru Vatamanu, care tocmai terminase clasa a X-a, si Emanuela Ghilasi, care tocmai terminase clasa a XI-a, ambii de la Colegiul National „Gheorghe Rosca Codreanu” Barlad.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.