Deputatul Daniel Olteanu, noutati din comisia speciala electorala

Comisia speciala comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru elaborarea, modificarea si completarea propunerilor legislative in materie electorala si-a incheiat activitatea cu o serie de decizii importante, care ii vizeaza pe romanii de peste hotare.

Astfel, acestia vor avea posibilitatea sa isi exercite dreptul de vot pe durata a trei zile (vineri, sambata si duminica), si nu doar intr-o singura zi, asa cum se intampla pana acum. Votul anticipat a fost propunerea ALDE, care a luat in considerare faptul ca multe persoane au nevoie sa isi planifice din timp deplasarea pana la sectia de votare, aflata, in unele cazuri, la distanta de orasul de domiciliu.

In plus, membrii Comisiei speciale pentru legislatia electorala au hotarat ca, in ziua de duminica, se poate prelungi programul sectiilor de votare, dupa ora 21.00, pentru ca toti alegatorii care se afla in incinta sediului, precum si cei care stau la rand, sa voteze.

Totodata, Comisia speciala de Cod electoral a stabilit ca, la alegerile prezidentiale din acest an, romanii din diaspora sa aiba ca optiune, pe langa votul clasic si cel anticipat, si votul prin corespondenta. Cei care doresc sa voteze peste hotare trebuie sa se inregistreze in Registrul electoral ca alegator in strainatate si sa completeze un formular online, cu datele personale, pe site-ul Autoritatii Electorale Permanente. Formularul va fi insotit de copia scanata sau fotografia actului de identitate.

Aceste decizii completeaza pachetul de masuri referitor la votul in diaspora, care contine nu doar propuneri legate de o mai buna organizare a scrutinelor (de exemplu, amplasarea mai multor cabine de vot in sectiile de votare), ci si o serie de modificari din punct de vedere procedural. Una dintre acestea vizeaza generarea electronica a listelor electorale suplimentare pentru diaspora, prin intermediul sistemului de monitorizare a prezentei la vot.

Alaturi de colegii din comisie, am avut in vedere solutiile cele mai bune pentru ca, indiferent de locul in care se afla, fiecare roman sa isi poata exercita dreptul democratic la vot intr-un mod cat mai facil, cu respectarea prevederilor legale. Au existat numeroase propuneri, ma bucur ca intre colegi a fost consens si ca am putut sa colaboram pe o tema care a starnit multe polemici, in special legate de riscul de a-i discrimina pozitiv pe cei aflati peste granite. M-as bucura ca proiectul pe care l-am propus sa fie considerat o borna importanta in drumul pe care tara noastra il are de parcurs pentru a se alinia la standardele statelor din care am primit cele mai multe critici referitoare la sistemul nostru de vot, a spus deputatul ALDE Daniel Olteanu.

Proiectul de lege urmeaza sa intre, in aceasta saptamana, in dezbaterea Senatului, si va fi supus ulterior votului final in Camera Deputatilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.