Cine sunt beneficiarii loturilor de casa gratuite din noul cartier barladean Alexandru cel Bun?

0
2633

• In sfarsit, dupa mai bine de zece luni de la finalizarea perioadei de depunere a dosarelor in baza Legii nr. 15/2003, comisia din cadrul Primariei Barlad a aprobat lista cu beneficiarii loturilor gratuite pe care urmeaza sa isi construiasca locuinte personale. Deocamdata, din cele 239 de persoane aflate pe lista, vor primi loc de casa 200 de barladeni, dintre care 164 in noul cartier Alexandru cel Bun, iar restul in minicartierul Alexandru Vlahuta.

Barladenii cu varsta cuprinsa intre 18-35 ani, care asteapta cu sufletul la gura sa afle daca se numara printre norocosii care vor primi teren gratuit pentru a-si ridica propria casa, mai au cateva zile pana vor vedea lista beneficiarilor. Vorbim despre 200 de localnici care si-au depus dosarele in baza Legii nr. 15/2003 privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuinte proprietate personala. Dupa mai bine de zece luni de la termenul limita pentru inscriere, timp in care comisia din cadrul primariei a evaluat „la sange” toate documentele depuse de cei peste 1.300 de aspiranti la un lot de casa gratuit, a fost aprobata lista cu cei 239 de potentiali beneficiari, acestia primind intre 12-65 puncte, in functie de criteriile de ierarhizare aprobate prin Legea nr. 15/2003 si prin hotarare de consiliu local.

Deocamdata insa, pana cand cele 200 de loturi de casa vor fi efectiv repartizate, consilierii vor trebui sa dezbata in sedinta ordinara de astazi, 11 iulie, trei proiecte de hotarare in stransa legatura cu aceasta chestiune. Primul vizeaza „aprobarea listei terenurilor disponibile aflate in domeniul privat al intravilanului UAT Barlad pentru repartizarea in folosinta in vederea construirii unei locuinte proprietate privata conform Legii nr. 15/2003”. Vorbim despre 200 de loturi cu suprafata de pana in 300 metri patrati, situate in cartierul Alexandru cel Bun (164 loturi cu suprafete cuprinse intre 252 – 300 metri patrati) si minicartierul Alexandru Vlahuta (36 loturi cu suprafete cuprinse intre 157 – 297 metri patrati), ce vor fi infiintate in anii urmatori.

Cartierul Alexandru cel Bun, ce va fi amplasat la Vestul Cimitirului „Eternitatea”, se va intinde pe 110.433 metri patrati si va cuprinde sase strazi: Mitropolit Veniamin Kostaki, Aviator Smaranda Braescu, Poet Alexei Mateevici, Scriitor Cezar Ivanescu, Scriitor Ion Hobana si Sculptor Constantin Brancusi. Iar minicartierul rezidential Alexandru Vlahuta va fi infiintat la capatul strazii Alexandru Vlahuta, aproape de zona locuintelor sociale unde au fost mutati rromii acum cativa ani.

Al doilea proiect vizeaza „aprobarea listei persoanelor propuse pentru atribuirea de teren, in vederea construirii unei locuinte proprietate personala, conform Legii nr. 15/2003 privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuinte proprietate personala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare”. Din cele peste 1.300 de dosare depuse atat in prima parte a anului trecut cat si de-a lungul anilor, incepand cu anul 2001, de tineri care trebuiau sa indeplineasca anumite conditii impuse de respectiva lege si pe cele stabilite la nivelul municipalitatii, comisia din cadrul primariei a aprobat o lista cuprinzand 239 de persoane. La intocmirea listei, s-a tinut cont de situatia locativa, suprafata locuibila, starea civila, copii in intretinere, nivelul studiilor, situatia sociala, copii cu handicap grav/asistent personal, venitul mediu net si vechimea cererii, prioritari fiind tinerii casatoriti, care au copii, un loc de munca, dar si care au facut dovada ca isi pot construi o casa pe locul pe care il vor primi. Astfel, pe lista figureaza persoane care au totalizat intre 65 de puncte, maximum, si 12 puncte, minimum. Insa, cum numai 200 de loturi urmeaza sa fie repartizate, doar primii 200 de barladeni de pe lista vor prinde un loc de casa gratuit, ultimul avand doar 20 de puncte.

Iar al treilea proiect de hotarare vizeaza „constituirea comisiei pentru atribuirea terenurilor conform Legii nr. 15/2003 privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuinte proprietate personala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare”. Potrivit expunerii de motive, odata aprobata respectiva comisie de catre Consiliul Local, in termen de 30 de zile de la constituire, comisia va repartiza cele 200 de loturi de casa gratuite catre persoanele carora le-a fost aprobata cererea. Din comisie vor face parte viceprimarul Roxana Miron-Feraru, consilierii locali Costel Pascaru, Dorin Apostu, Ionel Pasat si Bogdan Sarbu (membri), dar si consilierul personal al primarului Iulian Bica (secretar).

Informatii utile

Legea nr. 15/2003 spune ca respectivele locuri de casa vor fi acordate pentru folosinta gratuita, atat timp cat exista casa pe ele. Odata ce lucrarile la casa sunt gata, proprietarul acesteia poate cere sa-i fie vandut terenul atribuit. In acest caz, decizia de vanzare se ia prin hotarare a Consiliului Local, iar pretul se stabileste in urma unei expertize tehnice. Beneficiarii terenurilor pentru construirea de case sunt obligati sa inceapa constructia locuintelor in termen de un an de la data atribuirii terenurilor si sa le realizeze cu respectarea prevederilor Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. In mare, etapele construirii unei locuinte sunt urmatoarele: obtinerea certificatului de urbanism, obtinerea avizelor si acordurilor necesare, intocmirea documentatiilor si proiectelor tehnice, obtinerea autorizatiei de construire, executarea lucrarilor si verificarea calitatii acestora, terminarea lucrarilor si intabularea locuintei. In cazul in care tinerii nu incep constructia intr-un an, terenurile li se vor lua inapoi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.