Barladul va avea, in sfarsit, trei zone speciale pentru picnic

0
3714

• La mai bine de opt ani de la intrarea in vigoare a Legii privind desfasurarea activitatilor de picnic, in Barlad inca nu a fost amenajata nicio zona in care localnicii sa poata aprinde gratarele, iar municipalitatea abia demareaza procedurile pentru amenajarea a trei locatii cu aceasta destinatie. Vorbim despre zona Prodana, zona Padure Cotu Negru si zona de Vest a Gradinii Publice, in care localnicii merg an de an sa faca gratare in natura.

Legea nr. 54/2012 privind desfasurarea activitatilor de picnic a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 201 din 27 martie 2012 si a intrat in vigoare tot atunci. Insa, nici pana acum, la aproape opt ani si jumatate de la emiterea actului normativ, autoritatile locale barladene nu s-au grabit sa respecte prevederile. Adica sa amenajeze macar un loc special destinat activitatilor de picnic si pe care sa il doteze cu utilitati si facilitati astfel incat aprinderea focului sa nu puna in pericol intreaga zona. Si nu au dus lipsa de timp, bani sau spatii publice care se preteaza la astfel de activitati. Nici macar nu au demarat un astfel de proiect, daramite sa mai si aloce fondurile necesare amenajarii unor locuri pentru picnic.

Potrivit Legii nr. 54/2012, tot ce avea de facut administratorul, adica Primaria Barlad, era sa delimiteze zonele special amenajate pentru activitatile de picnic prin marcarea corespunzatoare in vederea desfasurarii activitatii de picnic, indicand orarul de functionare, sa amenajeze locuri speciale pentru aprinderea focului, sa asigure dotarea cu containere destinate colectarii selective a deseurilor, inscriptionate corespunzator, precum si cu toalete ecologice. Tot in sarcina Primariei cad si marcarea corespunzatoare a punctelor pentru colectarea selectiva a deseurilor si afisarea obligatorie a regulilor privind colectarea selectiva, interzicerea efectuarii de defrisari sau modificari ale cursurilor de apa pentru amenajarea zonei si interzicerea ridicarii de constructii in perimetrul zonelor destinate activitatilor de picnic, cu exceptia celor cu caracter temporar.

De asemenea, trebuie sa asigure serviciul de salubritate in vederea ridicarii deseurilor colectate selectiv, sa amenajeze corespunzator un loc pentru parcarea masinilor, sa afiseze regulile privind desfasurarea activitatilor de picnic, precum si sanctiunile aplicabile in cazul nerespectarii acestora dar si numerele de telefon utile. Tot in atributia Primariei cade si realizarea si dotarea pichetelor de stingere a incendiilor, iar, cu ajutorul politistilor locali, trebuie sa verifice, zilnic, aceste zone, precum si pe cele din imediata vecinatate, pentru a se asigura ca nu sunt aduse prejudicii mediului.

Abia acum, la atatia ani de la intrarea in vigoare a respectivei legi, edilii au facut primul pas in aceasta directie. Concret, primarul Dumitru Boros a initiat un proiect de hotarare ce vizeaza „aprobarea amplasamentelor destinate amenajarii zonelor de picnic din Barlad”, ce urmeaza sa fie dezbatut de consilierii locali in sedinta ordinara de astazi, 11 iulie. Potrivit expunerii de motive, se propune amenajarea respectivelor zone pentru a se preveni, reduce si elimina impactul negativ asupra mediului si asupra starii de sanatate a populatiei, impact generat de practicarea inadecvata a activitatilor de picnic.

„Avand in vedere ca, in Barlad, exista trei zone consacrate pentru picnic, zone in care publicul obisnuieste sa petreaca ocazional timpul liber (zona Prodana, zona de Vest a Gradinii Publice si zona Padure Cotu Negru), propunem aprobarea amplasamentelor si suprafetelor destinate acestor activitati, conform planurilor de situatie anexate, si anume: zona Prodana – 2.300 mp; zona Padure Cotu Negru – 3.000 mp si zona de Vest a Gradinii Publice – 3.269 mp. Amenajarea acestor zone se va face cu interventii minime asupra mediului natural, fara efectuarea de defrisari, modificari ale malurilor, betonari sau asfaltari ale solului si presupune: delimitarea zonelor special amenajate pentru activitati de picnic; dotarea zonelor cu containere destinate colectarii selective a deseurilor, inscriptionate corespunzator; salubrizarea zilnica a zonelor; dotarea zonelor cu gratare, foisoare, banci si cosuri de gunoi; afisarea unui regulament privind desfasurarea activitatilor de picnic, precum si sanctiunile aplicabile”, se arata in expunerea de motive a proiectului de hotarare.

Cine risca amenzi si in ce cuantum?

Pentru ca municipalitatea nu si-a dat interesul sa amenajeze o zona pentru astfel de activitati, nici barladenii nu se sinchisesc ca ar putea fi sanctionati de Garda de Mediu cu amenzi cuprinse intre 100 si 5.000 lei. Cu atat mai mult cu cat, in multe cazuri, dupa ce fac gratare la Prodana sau deasupra Gradinii Publice, lasa in urma tot felul de gunoaie, distrug intentionat zona sau chiar omit sa stinga focul, existand riscul ca vegetatia uscata din padure sa ia foc. Spre exemplu, amenzile aplicabile de comisarii Garzii de Mediu pentru nelasarea locului curat si nealterat a locului in care au desfasurat activitatea de picnic sau pentru aruncarea la intamplare a tigarilor, chibriturilor sau a altor obiecte aprinse variaza intre 300 si 3.000 lei, iar cele pentru aprinderea focului in locuri care nu sunt amenajate special si supravegheate in permanenta variaza intre 2.000 si 5.000 lei.

Pentru desfasurarea activitatilor de picnic in afara zonelor special amenajate in acest sens amenzile sunt cuprinse intre 1.000 si 3.000 lei. In ceea ce priveste nerespectarea obligatiilor prevazute in Legea nr. 54/2012 de catre autoritatea publica locala, Garda de Mediu are cadrul legal sa o amendeze cu sume cuprinse intre 10.000 si 50.000 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.