Bacalaureat 2019: Vasluiul, peste media nationala!

0
1496

• Ieri au fost afisate rezultatele examenului de Bacalaureat sesiunea de vara 2019. Chiar daca rezultatele sunt cu aproape 3 procente mai slabe decat anul trecut, cu o promovabilitate de 64,7%, judetul Vaslui se situeaza peste media pe tara, care a fost de 63,78%, cea mai mica din 2015 incoace. Doi candidati, ambii absolventi ai Liceului Teoretic „Mihail Kogalniceanu”, din Vaslui, au reusit sa obtina media maxima. Examenul din acest an a fost marcat de doua premiere: nici un vasluian eliminat din concurs, la probele scrise, in schimb, unul eliminat la proba orala, proba la care… nimeni nu pica!

Primele rezultate, inainte de contestatii, inregistrate la sesiunea de vara a Bacalaureatului 2019 in judetul Vaslui sunt in ton cu cele inregistrate la nivel national in acest an, cele mai slabe din 2015 incoace. Anul trecut, de exemplu, procentul de promovabilitate inregistrat inainte de contestatii a fost de 67,42%, mai mic cu circa 3% fata de anul anterior, crescand ulterior la 69,85%, dupa rezolvarea contestatiilor, ajungand peste media nationala, care a fost de 69,70%. In acest an, procentul de promovabilitate inregistrat inainte de contestatii este de 64,70%, cu putin peste media nationala, doar 63,78%. Din totalul de 2.848 absolventi de liceu vasluieni inscrisi initial, 1.745 de candidati au reusit sa promoveze Bacalaureatul, alti 205 candidati fiind respinsi, dar avand totusi medii cuprinse intre 5,00 si 5,99, unii dintre ei avand sansa sa promoveze daca contestatiile pe care le vor face vor fi solutionate favorabil. Alti 154 de candidati au picat direct, prin neprezentarea la una sau mai multe probe, intre care unul, fost elev al Liceului Tehnologic „Stefan Procopiu” din Vaslui, a reusit „performanta” de a fi eliminat dintr-o proba pe care nimeni nu o pica, cea orala de verificare a competentelor la limba straina studiata, engleza, in cazul lui, pentru incercarea de fraudare a examenului.

In ceea ce-i priveste pe norocosii care au absolvit acest examen de maturitate, doi absolventi ai profilului Stiinte ale naturii de la Liceul Teoretic „Mihail Kogalniceanu” din Vaslui, Stefana Andreea Agafitei si Andrei Bordeianu, au facut lucrari perfecte la toate trei probele scrise, obtinand astfel media maxima, 10. Alti 342 de candidati au avut, la randu-le, medii mari, cuprinse intre 9,00 si 9,99, in timp ce 562 de candidati au reusit sa promoveze Bac-ul cu medii intre 8,00 si 8,99. In sfarsit, printre cei mai fericiti absolventi se numara cei 390 de candidati care, unii la limita, au intrunit conditiile minime de promovare a examenului, avand medii cuprinse intre 6,00 si 6,99.

Cat priveste liceele absolvite de candidati, cea mai mare promovabilitate, 98,21%, a avut-o si in acest an Liceul Teoretic „Mihail Kogalniceanu” din Vaslui, urmat, la mica distanta, de Colegiul National „Gh. Rosca Codreanu”, din Barlad, cu 98,06% reusiti, practic, doar cate un fost elev al celor doua licee ratand de putin examenul, cu medii oricum peste 5 fiecare! Dealtfel, cele doua licee au dat si cei mai multi candidati reusiti cu medii foarte mari, cuprinse intre 9,00 si 9,99, 69 elevi, din totalul de 168 de inscrisi de la „Kogalniceanu”, respectiv 86, dintre cei 206 candidati absolventi de la „Codreanu”. In topul celor mai bune licee urmeaza alte unitati de elita, Liceul Teoretic „Emil Racovita”, din Vaslui, 95,55% reusiti, Colegiul National „Cuza Voda” Husi, cu 93,69% promovabilitate, apoi, cu 87,50% dintre absolventi care au promovat Bac-ul, Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Ioan Gura de Aur” din Husi, urmat la mare distanta de Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Barlad, cu 70,81%. Surprind rezultatele slabe inregistrate de absolventii Liceului Tehnologic „Al. I. Cuza” din Barlad, care, cu 17,61% promovabilitate, se situeaza sub licee similare mai slab cotate, din Puiesti, Zorleni sau Murgeni, in timp ce, cu 43,24% dintre absolventi cu Bac-ul luat, Liceul din Codaesti se situeaza aproape de Liceul Teoretic „Stefan Procopiu” din Vaslui, care a inregistrat in acest an o promovabilitate de 44,71%. Sunt si doua unitati liceale vasluiene, cele din Vetrisoaia si Falciu, care nu au nici un absolvent care sa fi promovat acest examen sau, mai mult, ale caror medii obtinute sa se fi apropiat macar de 5!

Dupa afisarea primelor rezultate, candidatii nemultumiti au putut depune contestatii, a caror rezolvare se va face intre 9 si 12 iulie. Rezultatele finale la BAC 2019 vor fi afisate pe 13 iulie, pentru fericitii promovati urmand apoi o noua batalie, cea pentru obtinerea unui loc, fara taxa, daca se poate, la facultatea dorita.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.