Au inceput controalele la fermierii care au solicitat subventii agricole

0
541

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a demarat, la inceputul lunii iulie, controlul in teren pentru cererile unice de plata depuse in campania 2019, esantionate in acest scop, actiune care se va incheia pe 1 octombrie 2019. Fermierii au dreptul sa conteste Raportul de control pe care angajatii APIA il intocmesc, dupa verificarea la fata locului a exploatatiilor agricole, si sa solicite reefectuarea controlului.

La nivelul judetului Vaslui, esantionul de control pentru Campania 2019 cuprinde cu un numar de 355 fermieri esantionati prin control clasic, urmand a fi verificata o suprafata totala de 32.846,88 ha. In cazul altor 156 de fermieri, controlul se va face prin teledetectie, urmand a fi verificate astfel un numar de 14.411 parcele. Trebuie spus ca atat numarul de fermieri vasluieni, cat si suprafata totala verificata este la jumatate fata de anul trecut, cand, in total, esantionul de control la nivelul judetului Vaslui a fost de 748 exploatatii selectate pentru verificare, cu un numar de 12.455 parcele, pentru o suprafata de 64.636 ha.

Fermierii trebuie notificati de catre APIA despre controlul pe teren cu minimum 14 zile inainte, iar in cadrul masurilor de sprijin pentru animale, cu minimum 48 de ore inainte, in vederea pregatirii documentelor necesare controlului. “Rugam fermierii care vor fi notificati sa permita accesul inspectorilor APIA pe parcelele incluse in esantionul de control si sa prezinte toate documentele solicitate. In cazul in care fermierul refuza sau restrictioneaza accesul in exploatatie al reprezentantilor APIA, pentru efectuarea controlului la fata locului, cererea prin care s-a solicitat sprijin devine neeligibila”, a declarat Razvan Arteni, directorul executiv al APIA Vaslui.

Fermierii selectati la control sunt obligati sa permita accesul inspectorilor pe terenul fermei, sa prezinte inspectorilor informatii si documente legate de obiectul controlului si sa delimiteze parcelele, daca pe parcelele invecinate a fost infiintata aceeasi cultura. Daca fermierul nu poate fi prezent la momentul controlului, acesta este obligat sa imputerniceasca o alta persoana, in baza unei declaratii pe propria raspundere si a unei copii dupa buletinul sau cartea de identitate, documente care vor fi anexate dosarului de control. La randul lor, inspectorii APIA trebuie sa prezinte scopurile controlului, sa faca referire la informatiile asigurate in timpul informarii fermierului cu privire la realizarea controlului, sa solicite fermierului accesul in exploatatie pentru verificarea magaziei, a platformei de gunoi de grajd, verificarea utilizarii apei pentru irigat etc., dar si sa solicite fermierului, acolo unde este cazul, informatii si documente referitoare la control. Inspectorii sunt obligati sa execute fotografii digitale pentru a documenta realizarea controlului.

In cazul in care nu este de acord cu concluziile controlului in teren, fermierul poate refuza semnarea raportului de control si poate depune contestatie cu privire la concluziile acestui raport. APIA nu va accepta contestarea ulterioara a rezultatului controlului efectuat intr-o exploatatie agricola, in cazul in care fermierul verificat a semnat pe Raportul de control ca este de acord cu rezultatul controlului la fata locului. Contestatia cu privire la rezultatul controlului se depune la Centrul Judetean APIA, in maxim 48 de ore de la data controlului sau de la primirea raportului de control, dar nu mai tarziu de data limita a controlului la fata locului, respectiv 1 octombrie 2019. Reluarea controlului la fata locului se poate face in maxim 48 de ore de la contestarea actiunii initiale. Conform reglementarilor legale in vigoare, fermierilor romani nu li se mai retrage plata subventiilor si nu li se aplica sanctiuni administrative ca urmare a identificarii de diferente de amplasament sau de marime a parcelelor agricole din declaratiile din cererile de ajutor sau de plata, ori in legatura cu cereri de ajutor sau de plata pentru ani anteriori, rezultate in urma inregistrarii sistematice sau sporadice a imobilelor potrivit dispozitiilor din Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996, republicata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.