Atentie la capuse! Patru cazuri de Boala Lyme confirmate!

0
709

• In special vara, cand lumea iese la iarba verde iar gospodarii petrec marea parte a timpului la camp, pot sa apara cazuri de imbolnaviri cu Boala Lyme, boala grava, transmisa prin intepaturile de capusa. Deja, in acest an, 16 vasluieni s-au prezentat la medicul de familie sau la unitatile medicale dupa ce au fost muscati de aceasta insecta parazita. In 4 cazuri, boala a fost confirmata, pacientii fiind internati pentru a primi ingrijirile medicale necesare, iar alte 3 cazuri sunt inca in evaluare.

Capusele sunt insecte parazite ce populeaza suprafata corpului, majoritatea gasindu-se pe pielea mamiferelor, a pasarilor si, mai rar, pe cea a reptilelor. Ele pot ajunge pe pielea omului atat prin contact cu animale parazitate de aceste insecte, cat si expunand suprafetele dezgolite ale corpului, in iarba. Nu toate capusele transmit insa boli si nici nu determina aparitia unor probleme grave de sanatate gazdei, insa unele dintre aceste insecte reprezinta principalul vector al Bolii Lyme, boala foarte grava, care poate afecta organele interne si care poate duce chiar pana la paralizie sau la un tip particular de meningoencefalita.

La nivelul judetului Vaslui, in acest an, pana la data de 10 iulie, au fost deja semnalate 16 cazuri de posibile imbolnaviri cu Boala Lyme, 13 probe fiind trimise spre analiza la Iasi, alte 3 cazuri fiind inca in evaluare. Din cele 13 probe verificate, in 4 cazuri a fost confirmata existenta bolii, pacientii respectivi fiind internati in vederea adminstrarii tratamentului medical necesar, alte 9 cazuri fiiind infirmate. Situatia este ceva mai buna decat anul trecut, cand, in aceeasi perioada, din 12 cazuri de suspiciuni de imbolnavire cu boala Lyme, 6 cazuri au fost confirmate. Trebuie tinut insa cont si de desele perioade ploioase din acest an, care au impiedicat populatia sa iasa la iarba verde ori sa practice alte activitati in aer liber. Avand insa in vedere ca astfel de activitati sunt din ce in ce mai frecvente, crescand astfel si riscul muscaturilor de capusa, Directia de Sanatate Publica Vaslui recomanda populatiei ca, in astfel de ocazii, sa poarte haine deschise la culoare, pantaloni lungi introdusi in sosete de culoare deschise si pantofi sport deschisi la culoare, fara orificii sau decupaje. Aplicarea pe piele si pe haine de repelenti si analizarea cu atentie a corpului, in special a copiilor, la intoarcerea din natura si indepartarea imediata a capuselor atasate, de preferinta la cel mai apropiat serviciu de urgente, precum si purtarea echipamentului de protectie si instruirea privind simptomatologia bolii si modalitatile de prevenire, in cazul expunerii profesionale, sunt de asemenea indicate.

“Capusele trebuie indepartate de pe suprafata corpului imediat ce sunt descoperite, astfel reducandu-se riscul apariiei unor infectii tegumentare ca si cel de transmitere al unor boli infectioase. De asemenea, se recomanda prezentarea de urgenta la medicul specialist. Boala Lyme se manifesta prin eruptie cutanata rosiatica, de forma circulara, aparuta in jurul muscaturii, dureri musculare si articulare, febra, frisoane, inflamarea ganglionilor limfatici. Simptomele apar de obicei la 30 de zile de la momentul muscaturii”, explica Mihaela Vlada, directorul executiv al Directiei de Sanatate Publica Vaslui.

Aceasta recomanda si unele masuri ce trebuie aplicate in zonele favorabile dezvoltarii capuselor, de catre autoritatile locale si toti factorii implicati, inclusiv de catre populatie. In primul rand se impune taierea vegetatiei inalte, tunderea gazonului, indepartarea sau arderea frunzelor uscate, inlaturarea vegetatiei din vecinatatea sau de pe peretii caselor. Este recomandat controlul periodic al animalelor gazda, prin distrugerea rozatoarelor ori indepartarea lor prin depozitarea corecta a gunoiului menajer, deratizarea preventiva in posibilele focare, tratarea animalelor de companie si a celor domestice si dezinsectia adaposturilor de animale. Nu in ultimul rand, riscul aparitiei acestor insecte in zonele frecventate de populatie poate fi redus prin controlul chimic cu acaricide al populatiei de capuse, prin pulverizare pe zone restranse, curti, vernade, terase, peretii caselor, si pe zonele propice dezvoltarii capuselor, respectiv parcuri, garduri vii, spatii de joaca pentru copii etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.