Amendamentele PNL, amanate

0
447

• Repartizarea, in cadrul ultimei sedinte a Consiliului Judetean Vaslui, a unor sume aflate la dispozitia institutiei din cota de 7,5% din impozitul pe venit pe anul 2019 unor UAT-uri aflate in nevoie a suscitat, iar, noi discutii din partea consilierilor judeteni liberali. Acestia au reiterat cererea ca aceste sume sa fie acordate in functie de numarul de locuitori si suprafata fiecarui UAT, si nu pentru a acoperi nevoile concrete ale unora, ori pentru a sustine proiectele cu finantare nerambursabila ale unor primari harnici. Desi au depus nu mai putin de 8 amendamente la proiectul de hotarare, liberalii au fost dezamagiti, primariile respective urmand sa primeasca bani abia luna viitoare, la rectificarea bugetara. Totusi, inca doua comune conduse de primari PNL, pe langa cele trei incluse in proiectul de hotaare initial, au primit ceva bani, dar… la propunerea consilierilor PSD!

Consiliul Judetean Vaslui a decis alocare unor sume cuprinse intre 50.000 lei si 500.000 lei catre mai multe unor UAT-uri aflate in nevoie, alocarile fiind facute din sumele aflate la dispozitia institutiei din cota de 7,5% din impozitul pe venit pe anul 2019. Initial, proiectul de hotarare alocarea unei sume totale de 2,627 milioane lei catre 13 comune, pentru acestea sa-si poata rezolva problemele urgente, fie ca era vorba de modernizari de drumuri comunale, reparatii la scoli si gradinite, construirea de puturi forate pentru alimentari cu apa ori pentru sustinerea cheltuielilor cu indemnizatiile persoanelor cu handicap. Lista celor care urmau sa primeasca ajutoare a starnit insa nemultumirea consilierilor judeteni liberali, care, din nou, a acuzat conducerea CJ ca dispune discretionar de banii pe care ii are la dispozitie pentru a ajuta UAT-urile. „Observ, ca de fiecare data, ca UAT-urile conduse de primari liberali sunt nedreptatite. Prima data cand s-au repartizat astfel de fonduri, au primit doar 2 UAT-uri liberale din 13, a doua oara, doar 2 plus Barlad, din 39 de UAT-uri aflate pe lista. Acum, din 13 comune, doar 3 sunt liberale! Apreciem ca repartizarea celor 29 de milioane de lei, cat ati avut la inceput la dispozitie, nu s-a facut corect! Noi am cerut, la adoptarea bugetului, sa fie impartiti toti banii si am propus chiar un algoritm echitabil, in functie de numarul de locuitori si de suprafata fiecarui UAT, insa nu ati fost de acord. Speram sa se respecte macar algoritmul politic din CJ, iar primarii PNL sa primeasca o treime din acei bani, insa observ ca impartiti acete fonduri complet discretionar, favorizand comunele PSD”, a spus liberalul Gheorghe Veziteu. Ca tot veni vorba de aritmetica, de mentionat ca, din cele 86 de UAT-uri, doar 22, un sfert, au fost castigate de primari liberali la ultimele alegeri locale, iar de atunci, mai multi alesi au parasit barca PNL.

Veziteu si-a anuntat intentia de a depune nu mai putin de 8 amendamente la proiectul de hotarare, insa, inainte de a face acest lucru, alti doi consilieri, PSD-istii Gheorghe Croitoru si vicepresedintele Vasile Mariciuc, au depus, fiecare, cate doua amendamente, doua dintre propuneri fiind, culmea, pentru comune conduse de primari liberali, Banca si Bogdana, in ambele cazuri, fiind vorba de solicitari de fonduri pentru repararea unor drumuri. Banca a solicitat si primit 250.000 lei, iar Bogdana, 100.000 lei. In afara lor, s-au mai acordat 200.000 lei comunei Miclesti, pentru reabilitarea si transformarea unei cladiri in Centru cultural, si 300.000 lei, comunei Ciocani. Mai mult, comunei Bogdana, presedintele Dumitru Buzatu a promis o sustinere financiara mai serioasa in viitor, respectiv fonduri pentru asfaltarea drumului ce leaga Suceveni de Lacul Babei, drum impracticabil in timpul iernii. Cat priveste amendamentele propuse de liberalul Viziteu, acestea vizau acordarea a cate 200.000 lei pentru opt comune, Alexandru Vlahuta, Oltenesti, Botesti, Grivita, Tacuta, Pungesti si Vetrisoaia, multe dintre ele comune care au mai beneficiat in acest an de ajutorul CJ, si Bogdana, pentru care deja fusese depus amendament. Amendamentele PSD au fost aprobate. Cat despre cele ale PNL, Dumitru Buzatu a cerut retinerea lor pana la sedinta viitoare, programata pentru 16 august, „pana atunci, urmand sa analizam aceste cereri si, daca va fi nevoie, sa alocam chiar mai multi bani, la rectificarea bugetara ce se va face pentru echilibrarea bugetelor locale. Trebuie sa va spun ca, atunci cand am propus alocarea acestor bani, nu am facut-o altfel decat consultand toti primarii si analizand temeinic doleantele lor, atat din punct de vedere al oportunitatii si al urgentei solicitarii, cat si pentru a vedea daca bugetele lor chiar nu pot suporta aceste cheltuieli. Ganditi-va ca nevoile totale ale celor 86 de UAT-uri vasluiene intrec de de mai bine de zece ori intreg bugetul anual al judetului, si nu putem satisface toate cererile. Am spus-o de la inceput, primarii trebuie sa fie buni gospodari si sa-si dramuiasca bine bugetele, ia noi, aceasta rezerva, nu o vom folosi pentru a le acoperi nevoile cu salariile, ci pentru dezvoltarea comunitatilor, pentru cofinantarea proiectelor europene, daca este nevoie, ori pentru acoperirea cheltuielilor cu indemnizatiile de handicap. Va asigur ca am cantarit foarte bine fiecare propunere si fiecare ban l-am dat acolo unde era neaparata nevoie!”, a explicat Dumitru Buzatu.

Presedintele CJ a adaugat ca, din intreaga suma de 28,492 milioane lei, pe care CJ a avut-o la dispozitie in acest an pentru a o repartiza comunelor, oraselor si municipiilor, au mai ramas, dupa aceasta ultima alocare, 8,347 milioane lei, “(…) pe care, la fel, le vom distribui acelor UAT-uri care vor dovedi ca au cu adevarat nevoie de ajutorul nostru, si nu ca sa plateasca salariile angajatilor ori sa organizeze zile ale comunelor”.

Nemultumiti de amanarea amendamentelor depuse de ei, cei 7 consilieri judeteni liberali prezenti la sedinta CJ din data de 18 iulie au votat impotriva proiectului de hotatare in care, totusi, 5 comune conduse de primari din PNL, Bogdana, Banca, Delesti, Arsura si Laza, au primit ajutor financiar!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.