Admiterea la liceu, in linie dreapta

0
993

Ministerul Educatiei a publicat ieri ierarhia la nivel judetean a absolventilor claselor a VIII-a. Elevii au nevoie de aceasta ierarhie, pentru a vedea care sunt sansele de a ajunge la liceul si clasa pe care si-o doresc si pentru a completa optiunile in fisa de admitere la liceu cunoscand toate informatiile necesare. Mediile pentru judetul Vaslui poate fi vizualizata pe site-ul: http://admitere.edu.ro/Ierarh/RapoarteJ.aspx?jud=42.

Absolventii de gimnaziu au la dispozitie, incepand de ieri, un important instrument care-i ajuta sa aleaga liceul si specializarea pe care o vor urma in continuare. Este vorba de ierarhia mediilor de admitere la liceu, medii formate, in proportie de 80%, din media obtinuta la evaluarea nationala, si 20%, din media celor 4 ani de gimnaziu. Conform statisticii publicate de ISJ Vaslui, din totalul de 3.253 de participanti la examenul din acest an de Evaluare Nationala, doar 764 de absolventi de gimnaziu vasluieni nu au reusit sa intruneasca o medie de admitere de peste 5! Aproape o treime dintre candidati, 1.236 de elevi, au medii cuprinse intre 5,00 si 6,99, cam jumatate dintre acestia, 603 absolventi, avand rezultate situate in prima jumatate a intervalului, cu medii de admitere intre 5,00 si 5,99. Alti 565 de viitori liceeni au rezultate medii, respectiv cuprinse in intervalul 7,00 si 7,99. Cat priveste pe cei mai sarguiciosi absolventi de gimnaziu vasluieni, 133 dintre ei au medii de admitere cuprinse intre 9,00 si 9,49, iar 88 de elevi se numara intre cei cu rezultate excelente, ata in timpul gimnaziului, cat si la evaluarea Nationala, avand medii de admitere intre 9,50 si 9,99! Intre cei 6 elevi vasluieni care au reusit performanta de a obtine media maxima la Evaluarea nationala, doar unul singur, Briana Elena Corlatan, absolventa a Scolii Gimnaziale “Constantin Parfene” din Vaslui, are si media de admitere 10. Asta pentru ca ceilalti 5 viitori liceeni cu media 10 la evaluare au rezultate, chiar daca excelente, ceva mai mici la sfarsitul celor 4 ani de gimnaziu: intre 9,99 si 9,93. Mai trebuie remarcata si dominatia, in aceasta ierarhie, a elevilor provenind de la scoli din Vaslui, Barlad sau Husi, pe primele 100 de pozitii situandu-se doar 10 absolventi ai unor scoli din mediul rural, si a doar 4 absolventi ai scolilor din orasul Negresti.

Pe baza acestei ierarhii si, cunoscand mediile cu care s-a intrat la diversele licee sau clase, anul trecut, absolventii de gimnaziu, sfatuiti de parinti si diriginti, isi vor analiza optiunile pe care le vor trece in fisele de admitere, fise care se completeaza la secretariatele scolilor absolvite in perioada 3 – 7 iulie. Ulterior, in perioada 4 – 8 iulie, elevii si parintii pot verifica fisele de inscriere la liceu si corecta eventualele greseli in baza de date computerizata. Repartizarea computerizata la liceu a absolventilor clasei a VIII-a va avea loc in data de 12 iulie, listele cu candidatii admisi urmand a fi afisate si consultate la unitatile de invatamant liceal alese.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.