Victorie liberala in Consiliul Judetean Vaslui

Cei 10 consilieri liberali au reusit sa obtina, la ultima sedinta a CJ Vaslui, aprobarea unui amendament la un proiect de hotarare prin care comunei Botesti i s-a aprobat suma de 117 mii lei, din fondul aflat la dispozitia institutiei din impozitul pe venit pe anul 2019. Initial, era pusa in discutie aprobarea unui ajutor financiar doar comunei Dragomiresti, pentru implementarea unui proiect finantat prin PNDL 2, de achizitionare a unui autogreder destinat intretinerii si reparatiei drumurilor comunale si interventie in caz de necesitate.

In aceeasi saptamana in care PNL obtinea victoria in alegerile europarlamentare, liberalii vasluieni obtineau, la randu-le, o victorie, e drept, mai mica, pe plan local. Practic, pentru prima data in acest mandat, opozitia a obtinut alocarea unor sume din fondurile aflate la dispozitia CJ sau a presedintelui intitutiei catre unul din UAT-urile conduse de un liberal. La sfarsitul anului trecut, o astfel de solicitare, facuta in numele comunei Stanilesti, si refuzata de majoritatea PSD – ALDE din cadrul CJ, a dus la blocarea unor proiecte de hotarare, dintre cele care, pentru a fi adoptate, aveau nevoie de votul pozitiv a doua treimi din totalul consilierilor in functie, timp de mai multe sedinte. Intre proiectele respinse atunci se numarau cel de acceptare a ofertei CNAIR de cedare catre judetul Vaslui a unor utilaje de deszapezire, proiectul prin care se solicita primariei Iana cedarea catre CJ Vaslui a unui imobil ce ar fi ajuns apoi la DGASPC Vaslui in vederea construirii unui centru pentru varstnici, dar si cel de cedare catre Centrul Militar Judetean a unui autoturism pentru ca acesta sa-si poata desfasura activitatea specifica in judet. Totul s-a rezolvat atunci abia la sfarsitul anului, atunci cand, in urma unei rectificari de buget, guvernul a alocat sume importante pentru echilibrarea bugetelor UAT-urilor din judetul Vaslui.

La sedinta din 30 mai, suplimentar fata de ordinea de zi, a fost anuntat un punct privind alocarea sumei de 401 mii lei din fondul de rezerva aflat la dispozitia CJ Vaslui, comunei Dragomiresti. Motivarea cererii consta in nevoia de bani a UAT-ul pentru a putea implementa un proiect accesat prin GAL Valea Racovei, de achizitionare a unui autogreder ce va fi folosit la intretinerea si repararea drumurilor comunale din si dintre cele 16 sate componente, precum si pentru indepartarea eventualelor daune produse de fenomene meteo nefavorabile sau dezastre naturale. Trebuie spus ca la Dragomiresti, in ultimii ani, inundatiile produse de iesirea din matca a unor rauri au creat numeroase probleme, afectand gospodarii si drumuri, si chiar izoland uneori unele sate, cum a fost cazul in iunie 2016, dar si anul trecut. Finantarea nerambursabila, prin PNDL, accesata initial nu a acoperit costul achizitiei unui asemenea utilaj, la licitatia organizata neprezentandu-se nimeni, astfel ca cei din conducerea primariei au obtinut, de la AFIR, modificarea indicatorilor tehnici ai utilajului, urmand sa acopere diferenta de pret de la bugetul propriu. Bugetul comunei nu putea insa suporta o asemenea cheltuiala neeligibila, cu atat mai mult cu cat UAT Dragomiresti are deja in implementare alte 7 proiecte cu finantare din fonduri europene nerambursabile. Intre acestea, 5 proiecte privesc reabilitarea sau modernizarea unor scoli si a Liceului tehnologic din Vladia, si unul, de asfaltare a unor drumuri, cofinantarea necesara pentru acest an ridicandu-se la peste 1,5 milioane lei, bani ce trebuie asigurati de la bugetul local. Cererea comunei Dragomiresti a fost avizata pozitiv de conducerea judetului, insa, in plenul sedintei, consilierii judeteni liberali au conditionat alocarea acestui ajutor de aprobarea unui amendament depus de ei chiar inainte de inceperea lucrarilor. Este vorba de un amendament prin care grupul liberal a solicitat acordarea unui ajutor financiar asemanator, in suma de 117.000 lei, comunei Botesti, comuna condusa de un primar liberal. Au urmat discutii aprinse de o parte si de alta, insa, intr-un final, liberalii au avut castig de cauza, avand ca argumente faptul ca si comuna Botesti are nevoie de confinatare pentru implementarea in acest an de proiecte finantate din fonduri europene, si se confrunta cu probleme financiare asemanatoare cu cele ale Dragomirestiului.

Asa cum am spus inca din luna martie, de la adoptarea bugetului judetului, am pastrat special in fondul de rezerva aflat la dispozitia CJ Vaslui suma de 24,192 milioane lei, provenita din alocarile din impozitul pe venit, pentru a putea ajuta acele UAT-uri care chiar doresc sa faca ceva, sa implementeze proiecte cu fonduri europene necesare pentru comunitatile respective. Nu pot sa nu va aduc aminte ca dumneavoastra, liberalii, ati fi vrut atunci sa impartim toti banii, fie egal, fiecarei comune, fie in functie de criterii legate de suprafata ori numar de locuitori. Iata ca timpul mi-a dat dreptate, iar acum putem ajuta doua comune conduse de primari harnici, indiferent de culoarea politica a acestora, a declarat presedintele Dumitru Buzatu.

Marian Mocanu

1 COMENTARIU

  1. Rugam Consiliul Judetean Vaslui (PSD) sa asfalteze in acest an drumurile judetene 242 B (comuna Malusteni) si 242 C – 242 G (comuna Vinderei) !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.