Tinerii mesteri populari, invitati la olimpiada de profil

0
461

• Astazi, 14 mai, la Liceul Pedagogic “Ioan Popescu” din Barlad se desfasoara faza judeteana a Olimpiadei nationale “Mestesuguri Artistice Traditionale”. Cei mai buni elevi mestesugari de la sate ori cei care frecventeaza cercurile cu profil arta populara vor putea participa la faza nationala, care se va desfasura luna viitare in cadrul Muzeului Astra din Dumbrava Sibiului.

Olimpiada „Mestesuguri artistice traditionale” este organizata de Complexul National Muzeal ASTRA, sub auspiciile Ministerului Educatiei Nationale, avand ca scop educarea si constientizarea populatiei scolare asupra valorilor culturii si civilizatiei populare, de a dezvolta talentul si aptitudinile celor care, cu pasiune, se apleaca asupra acelor valori, urmarind dezvoltarea abilitatilor practice de a produce valori de arta populara autentica. La acest concurs pot participa copii mestesugari din sate, cu varste cuprinse intre 6 si 18 ani, care au invatat mestesugurile de la bunici, parinti, mesteri populari, ori membrii cercurilor cu profil de arta populara, din scoli sau cluburi ale elevilor din mediul rural sau urban. Prezenta la fazele-concurs este exclusiv in costum popular, reprezentand portul popular specific satului si zonei de rezidenta pentru fiecare concurent.
Concursul consta in confectionarea unor obiecte pornind de la materiale de lucru sau obiecte semifinite pe care concurentul le va desavarsi in timpul concursului, precum si/sau in prezentarea unor obiecte finite realizate de concurent in prealabil. Elevul trebuie sa demonstreze ca poseda cunostinte temeinice legate de practicarea mestesugului, ca stapaneste tehnicile de lucru privind confectionarea, modelarea si decorarea artistica a produselor, conform traditiei populare.
Fiecare judet va asigura participarea in concurs, la faza nationala, a unei echipe formata din elevii castigatori ai locului l la faza judeteana, pentru unul din mestesugurile traditionale, precum: olarit, modelat ceramica, confectionat instrumente muzicale, pictat icoane pe sticla sau pe lemn, pictura naiva, incondeiat oua, prelucrarea artistica a lemnului, confectionat piese de costum popular, papusi sau masti, cusut, brodat, confectionat podoabe, impletit fibre vegetale etc.
Lucrarile prezentate si realizate pentru concurs vor trebui sa respecte traditia locala a genului, lasand loc si exprimarii talentului si creatiei proprii, insa manifestate in deplin respect pentru spiritul original al traditiei.
La nivelul judetului Vaslui, faza judeteana a Olimpiadei nationale “Mestesuguri Artistice Traditionale” va avea loc vineri, 14 mai, la Liceul Pedagogic “Ioan Popescu” din Barlad, incepand cu ora 9.00. Faza nationala se va desfasura in perioada 23 – 28 iulie, la Sibiu, in cadrul Muzeului Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA din Dumbrava Sibiului, ocazie cu care elevii vor putea lua parte, in afara concursului propriu-zis, la spectacole si ateliere de creatie, urmand a se realiza si o expozitie cu lucrarile realizate.
• Marian Mocanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.