Spitalul husean, singurul din judet vizat de atacurile cibernetice

0
1064

Spitalul „Dimitrie Castroian” Husi se numara printre unitatile spitalicesti din tara care au fost tinta atacurilor cibernetice, pierzand intreaga baza de date referitoare la pacienti. Incidentul a avut loc in urma cu doua luni, insa a fost facut public ieri de Sorina Pintea, ministrul Sanatatii, in contextul unui nou atac ce a afectat patru spitale din Bucuresti.

Pe data de 19 iunie, Centrul National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica (CERT-RO) a anuntat ca, din notificarile primite, „CERT-RO a identificat o crestere semnificativa a atacurilor cu aplicatii malitioase de tip ransomware la nivel national in ultima perioada, observandu-se ca, pe langa utilizatorii casnici, atacatorii si-au indreptat atentia in special catre institutii din domeniul sanatatii, numarul entitatilor afectate fiind in crestere”. In acest context, ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a declarat, ieri, 20 iunie, in cadrul unei conferinte de presa, ca, in urma acestui nou atac cibernetic, au fost afectate cinci spitale din Bucuresti, printre acestea numarandu-se si Spitalul Clinic „Doctor Victor Babes„.

Avem informatii ca exista atacuri cibernetice asupra a cinci spitale din Bucuresti, unul fiind Spitalul «Victor Babes». Pe celelalte le identificam. Am solicitat directiilor de sanatate publica din tara sa ne transmita daca in raza coordonata exista spitale afectate. Incidente izolate au mai existat. Incidente cand spitalele si-au pierdut datele care au fost recuperate de informaticieni sau contra cost. Ultimul este spitalul din Husi, care si-a pierdut toate datele referitoare la pacienti, a declarat ministrul Sorina Pintea.

Ulterior, Serviciul Roman de Informatii (SRI) a anuntat ca au fost afectate de ransomware-ul BadRabbit patru spitale: „Victor Babes„ – Bucuresti, Husi, Dorohoi si Carbunesti.

Insa, cel putin in ceea ce priveste Spitalul Municipal „Dimitrie Castroian” Husi, acesta nu a fost afectat de atacul cibernetic din ultimele zile, ci de unul inregistrat in noaptea de 20/21 aprilie. Potrivit managerului unitatii, doctor Lucia Rotaru, in urma atacului, s-a pierdut intreaga baza de date referitoare la pacienti, fapt ce a afectat activitatea medicala.

Eu nu am auzit ce a zis ministrul Sanatatii, dar am inteles ca, pe 19 iunie, a avut loc un atac cibernetic asupra unor spitale din tara si cred ca, in acest context, si-a adus aminte si de cel din aprilie, care ne-a afectat pe noi. S-a intamplat in noaptea de 20/21 aprilie, dar atunci am anuntat incidentul la Ministerul Sanatatii, la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Vaslui, la Crima Organizata, la Criminalitate Informatica, peste tot. Am pierdut baza de date cu informatiile despre pacienti si raportarile care le faceam catre Directia de Sanatate Publica Vaslui si Minister, dar am avut un fel de backup si am reusit sa recuperam in mare parte datele. Pe unele mai greu, pe altele mai usor. A fost o munca de sisif. Dar am functionat imediat, adica nu ne-a fost blocata activitatea. Oricum, pana acum nu avem rezultatele anchetei, dar speram sa nu mai patim si nu doresc nimanui sa treaca prin asa ceva, mai ales in sistemul de sanatate, ca e foarte greu de recuperat informatiile pierdute. Din ce stiu, odata cu noi, au fost atacate si spitalele din Carbunesti si Alba. S-a intamplat sambata spre duminica, iar luni am aflat ca am fost atacati. Aveam si backup si sistem de securitate, dar tot s-a intamplat. Acum le-am mai suplimentat, le-am mai actualizat, dar Dumnezeu cu mila!”, ne-a declarat dr. Lucia Rotaru, managerul spitalului husean.

In comunicatul emis de CERT-RO, se precizeaza ca institutia atrage atentia, atat utilizatorilor cat si personalului care se ocupa de serviciile IT, asupra urmatoarelor masuri imediate ce pot fi luate pentru a preveni infectarea cu aceste tipuri de aplicatii malitioase:

– nu deschideti fisierele primite prin e-mail decat in situatia in care cunoasteti expeditorul, iar in cazul unei suspiciuni adresati-va personalului de specialitate;

– evitati accesarea „ofertelor” irezistibile din mediul online, indiferent de forma prin care le primiti (e-mail, whatsapp, messenger, facebook, etc.);

– asigurati-va ca aveti un backup al fisierelor pe un dispozitiv care nu este conectat la retea;

– asigurati-va ca dispozitivele pe care le utilizati atunci cand navigati online sunt updatate si au instalate solutii de securitate (firewall, antivirus, antimalware, etc.);

– apelati numarul unic 1911 pentru raportarea acestor incidente;

– accesati ghidurile puse la dispozitie pe site-ul CERT-RO!

Adriana Susnea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.