Sindicalistii de la Transurb au dat claxonul pe vuvuzea

Membrii Sindicatului Liber si Independent SC Transurb SA, sustinuti de colegi din intreaga tara, au protestat zgomotos, timp de circa 3 ore, in fata sediului Primariei si Consiliului Local Vaslui, in subordinea careia se afla societatea de transport in comun. Printre revendicarile sindicalistilor s-au numarat cresteri salariale, dar plecarea din functie a directorului general, Mariana Placinta, cereri care dealtfel au facut si obiectul unor negocieri dintre sindicalisti si conducerea Primariei.

La inceputul anului, sindicalistii din cadrul Sindicatului Liber si Independent SC Transurb SA si-au facut cunoscute nemultumirile legate de salarizare si conditiile de munca si, dupa o greva japoneza de o zi, au anuntat, la acel moment, pichetarea sediului Primariei Vaslui. Iata ca, ieri, promisiunea a fost indeplinita si, cu participarea unor colegi de lupta sindicala proveniti de la mai multe societati de transport in comun din tara, a avut loc protestul anuntat. Timp de mai multe ore, scandarile si, mai ales, zgomotul vuvuzelelor celor cateva zeci de sindicalisti au rasunat in centrul municipiului Vaslui, in timp ce o delegatie condusa de liderul de sindicat de la Transurb, Ionita Samir, a fost primita de primarul Vasile Paval, care le-a ascultat revendicarile. In primul rand, solicitarile sindicalistilor au vizat majorarea salariilor, de la circa 2.300 – 2.500 lei lunar, cat au in prezent soferii, la 3.000 lei, dar si plata orelor suplimentare in maxim 30 de zile, nu intr-o perioada de 3 luni, asa cum este in prezent. O alta revendicare se refera la demisia/demiterea directorului general Mariana Placinta, pe motiv ca nu s-ar fi implicat indeajuns in rezolvarea problemelor cu care se confrunta angajati societatii, atat cele financiare, cat si in ceea ce priveste conditiile de munca.

In timp ce reprezentantii protestatarilor stateau la discutii, in strada, alti sindicalisti din cadrul Federatiei Sindicatelor din transporturi, Transloc, unii veniti tocmai din Dej, Galati, Ploiesti, Bucuresti, Sibiu sau Brasov pentru a le fi alaturi colegilor vasluieni, agitau pancarte si scandau. 3 cu mapa, 2 cu sapa / La salar ne trageti clapa!, ori Cine nu se trezeste azi, degeaba va plange maine! Romania, trezeste-te, scria pe pancartele agitate de sindicalistii care, in ciuda zgomotului, au dat dovada de decenta si nu au blocat nici un moment traficul in fata sediului Primariei.

Protestul a luat sfarsit dupa ce reprezentantii sindicalistilor au iesit de la negocieri avand promisiunea primarului Vasile Paval ca se va ocupa de rezolvarea problemelor semnalate. Este de vazut insa unde s-ar putea gasi banii necesari cresterilor salariale solicitate, cata vreme o buna parte a veniturilor Transurb provin din subventiile primite de la Primarie pentru asigurarea transportului in comun gratuit sau subventionat diverselor categorii de vasluieni, elevi, pensionari sau persoane cu handicap, care au acest drept. Mai mult, un audit tehnico-economic extern, prin care s-au verificat costurile si veniturile eligibile realizate in semestrul II al anului 2018 la nivelul Transurb SA, a aratat ca cheltuielile salariale, inclusiv plata tichetelor de masa acordate angajatilor, au fost anul trecut de circa trei ori mai mari decat cele cu combustibilul, respectiv de peste doua ori mai mari decat cheltuielile totale de exploatare.

Marian Mocanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.