Scoala vasluiana, in elita nationala

Pe 4 iunie, in sala C. A. Rossetti a Palatului Parlamentului, a avut loc ceremonia de decernare a certificatului Scoala Europeana unitatilor scolare premiate la editia 2019 a Competitiei Nationale omonime. Printre castigatori, trei unitati de invatamant vasluiene, clasate, toate!, in primele 10 locuri, Colegiul Economic, Anghel Rugina avand cel mai mare punctaj dintre toate cele 135 de scoli inscrise, iar Liceul Teoretic Stefan Procopiu Vaslui clasandu-se pe a treia treapta a podiumului. O alta bila alba pentru Vaslui si vasluieni: Corala Fantasia a Palatului Copiilor Vaslui a deschis evenimentul de decernare a certificatelor Scoala Europeana.

Evaluarea portofoliilor depuse de unitatile scolare din tara in cadrul Competitiei Nationale pentru obtinerea Certificatului Scoala Europeana, editia 2019 a avut loc in perioada 1 – 6 aprilie, la Valiug, judetul Caras-Severin. La aceasta editie au participat 135 unitati scolare din toate judetele tarii, 87 dintre ele fiind premiate si primind certificate. Din judetul Vaslui au candidat 3 unitati scolare: Colegiul Economic Anghel Rugina si Liceul Stefan Procopiu, din Vaslui, si Colegiul Agricol Dimitrie Cantemir, din Husi. In urma evaluarii portofoliilor de catre o Comisie Nationala numita de Ministerul Educatiei Nationale, toate cele 3 licee au obtinut certificatul Scoala Europeana, situandu-se in primele12 scoli la nivel national. Astfel, Colegiul Economic Anghel Rugina Vaslui a obtinut cel mai mare punctaj, 196 puncte si locul I, cu 187 de puncte, Liceul Stefan Procopiu Vaslui a castigat locul III, iar Colegiul Agricol Dimitrie Cantemir Husi s-a clasat pe locul X, cu 173 puncte.

Este inca o dovada a calitatii invatamantului vasluian: an de an, toate unitatile scolare care au participat la aceasta competitie au obtinut certificatul de Scoala Europeana, clasandu-se, tot an de an, pe primele locuri, in ciuda unei competitii acerbe, la care participa cele mai bune scoli si licee din tara, a declarat prof. Gabriela Placinta, inspectroul general al ISJ Vaslui.

Aflata la cea de a XVI-a editie, aceasta initiativa a Ministerului Educatiei Nationale se bucura de recunoastere din partea institutiilor europene.

Ceremonia de decernare a certificatelor Scoala Europeana s-a bucurat de prezenta unor inalte personalitati, intre care a ministrului Educatiei Nationale, Ecaterina Andronescu, a lui Liviu Marian Pop, presedintele Comisiei pentru invatamant, stiinta, tineret si sport din Senatul Romaniei, a presedintei Comisiei pentru invatamant, stiinta, tineret si sport din Camera Deputatilor, Camelia Gavrila, a secretarilor de stat din MEN Ionel Florian Lixandru si Petru Andea, dar si a lui Cristian Buchiu, sef-adjunct al Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, a reprezentantei Biroului de Informare al Parlamentului European in Romania, Carmen Galie, a directoarei Agentiei Nationale pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale, Monica Calota, a altor directori si inspectori generali din Ministerul Educatiei Nationale.

O alta mandrie pentru vasluieni: ceremonia a debutat cu intonarea Imnului National si a Imnului Uniunii Europene de catre Corala Fantasia a Palatului Copiilor Vaslui, sub bagheta prof. Vasile Negura. Corala a mai interpretat inca 3 piese din bogatul sau repertoriu romanesc si international. La ceremonia de premiere au care au participat echipele celor 87 unitati scolare castigatoare, precum si reprezentanti ai Inspectoratelor Scolare Judetene, judetul Vaslui fiind reprezentat de inspectorul general adjunct, prof. Cristiana Botan, si inspectorul Landiana Mihnevici, cea care, de altfel, a facut parte si din comisia nationala pentru evaluarea portofoliilor depuse de unitatile scolare din tara in cadrul Competitiei Nationale pentru obtinerea Certificatului Scoala Europeana, editia 2019.

Trebuie spus ca, dintre cele 3 licee vasluiene care au participat la competitia din acest an, Liceul Stefan Procopiu Vaslui a obtinut acest titlu pentru a sasea oara consecutiv, Colegiul Economic Anghel Rugina Vaslui este la al patrulea certificat, iar Colegiul Agricol Dimitrie Cantemir Husi, la prima participare si primul titlu de Scoala Europeana. Certificarea scolilor cu titlul Scoala Europeana le confera acestora recunostere si prestigiu in cadrul comunitatilor educationale, iar eforturile pe care le fac pentru mentinerea titlului obtinut determina un interes tot mai crescut pentru dezvoltarea de noi si noi proiecte, ceea ce conduce la o imbunatatire a managementului scolar, la cresterea calitatii educatiei si la dezvoltarea unei culturi organizationale solide. Odata obtinut, certificatul Scoala Europeana este valabil pentru o perioada de trei ani, dupa care scoala trebuie sa candideze din nou pentru a reconfirma titlul obtinut.

De asemenea, fiecare scoala certificata a fost premiata cu suma de 5.000 lei, destinata dotarii unitatii scolare.

Marian Mocanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.