Reabilitarea Spitalului Vechi, preluata de Consiliul Judetean

0
707

• Municipalitatea vasluiana a esuat in incercarea de a obtine finantarea de peste 80 de milioane de lei pentru reabilitarea Spitalului nr. 2, fostul Spital Vechi, obiectivul nefiind cuprins in Programul National de Constructii de Interes Public sau Social derulat de Compania Nationala de Investitii. In aceste conditii, Consiliul Judetean va prelua aceasta sarcina, obtinerea finantarii, cu atat mai mult cu cat viitoarele 4 sectii din cadrul Spitalului nr. 2 vor fi tot in subordinea Spitalului Judetean de Urgenta Vaslui.

DCF 1.0

In septembrie anul trecut, la mai bine de patru ani de la asocierea Consiliului Local Vaslui cu Consiliul Judetean pentru preluarea Spitalului nr. 2, aflat in subordinea Spitalului Judetean de Urgenta, in vederea reabilitarii, a fost finalizat Studiul de fezabilitate, document absolut necesar in vederea obtinerii finantarii nerambursabile necesare. Din pacate, solicitarea ulterioara facuta catre Compania Nationala de Investitii, de includere a acestui obiectiv in Programul National de Constructii de Interes Public sau Social in vederea alocarii sumei necesare, 84,2 milioane lei, nu a avut succes, astfel incat municipalitatea, care nu poate acoperi costul necesar din fondurile proprii, a fost nevoita sa ceara ajutorul partenerului de proiect, CJ Vaslui. In acest sens, schimbarea acordului de asociere in sensul modificarii obligatiilor CJ in sensul identificarii si accesarii de surse de finantare, dar si de a se ocupa de implementarea proiectului a fost aprobata de catre consilierii judeteni. La randul sau, CL Vaslui va preda catre CJ toate documentatiile tehnico – economice realizate, inclusiv studiul de fezabilitate facut, care nu a fost deloc ieftin, urmand a se ocupa in continuare de obtinerea autorizatiilor si avizelor necesare, odata ce va fi accesata sursa de finantare. In acest scop, CJ Vaslui a inaintat, inca din luna octombrie 2018, catre CNI o solicitare in acest sens, respectiv de includere in Programul National de Constructii de Interes Public sau Social, subprogramul “Unitati sanitare din mediul urban” a obiectivului de investitii “Construire Sectii la Spitalul nr. 2 Vaslui”, noua denumire a proiectului demarat de municipalitate si care acum are drept partener principal judetul Vaslui. Sperantele de obtinere a finantarii nerambursabile sunt mari, dat fiind ca, deja, CNI SA a notificat cu privire la faptul ca “obiectivul propus a fost luat in evidenta in vederea includerii in lista sinteza”, asa cum se arata in adresa 1889/2019 transmisa catre CJ Vaslui.

Asocierea dintre municipiul Vaslui, prin Consiliul Local, cu judetul Vaslui, prin Consiliul Judetean, pentru realizarea de investitii, reparatii si reabilitari in vederea imbunatatirii serviciilor medicale catre populatie a fost aprobata inca din aprilie 2014. La acel moment, CL prelua in administrare imobilele si terenul de la Spitalul nr. 2, Spitalul Vechi, asa cum este cunoscut de catre vasluieni, unde functioneaza in prezent sectia de Psihiatrie si cea de Boli Infectioase din cadrul SJU Vaslui. La acel moment, Consiliul Judetean nu putea suporta costurile reabilitarii, dat fiind ca deja implementa proiectul de reabilitare si modernizare a SJU Vaslui, avand in plan si celelalte investitii, noul Ambulatoriu Integrat, sediul UPU etc. Aceasta asociere era necesara data fiind starea avansata de degradare a cladirilor si dotarile cu durata de viata expirata, dar si pentru ca, atunci, municipalitatea putea accesa mai usor fondurile necesare reabilitarii. A fost nevoie de mai bine de patru ani pentru a se face primii pasi in vederea reabilitarii obiectivului ce se dorea viitorul Spital Municipal, respectiv pana ce, in sfarsit, o firma constanteana a finalizat studiul de fezabilitate si indicatorii tehnici ai investitiei.
Conform studiului, pe terenul de peste 2 hectare din curtea Spitalului vechi urmeaza sa se construiasca cinci corpuri de cladire conectate intre ele, cu cate 1, 2, 3 si 4 etaje, care, pe langa actualele sectii, vor mai gazdui si Sectia de Boli cronice a SJU, in prezent aflata in cladirea Spitalului TBC, dar si un Centru de sanatate mintala, cu cabinete medicale, psihologie si psihoterapie de grup. Corpul central, care va face legatura intre celelalte cladiri, va cuprinde, pe langa alte utilitati, o receptie triaj general, o camera de expunere radiologie, sala chimioterapie si cabinete de explorari functionale si de recoltare probe pentru analize de laborator. Viitorul spital va avea 43 de saloane, cu un total de 204 paturi, respectiv 88 de paturi la sectia Psihiatrie, 66 de paturi la sectia Boli infectioase si 50 de paturi la sectia Boli cronice, la care se adauga alte 18 paturi in salile de tratamente.

Investitia, al carei cost estimat este de 84,2 milioane lei, din care 57,1 milioane lei reprezinta lucrari de constructii montaj, ar putea fi realizata in 36 de luni, daca se va reusi obtinerea finantarii necesare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.