Propunerile deputatului ALDE Daniel Olteanu: performanta si investitii, fara concedieri!

0
785

Blocarea partiala a angajarilor, eliminarea posturilor vacantate, pe masura iesirii naturale din sistem a personalului, si redistribuirea personalului pana la atingerea nivelului optim de angajati. Acestea sunt principalele solutii pe care le propune deputatul ALDE Daniel Olteanu, in cadrul unui pachet de masuri care vizeaza restructurarea aparatului bugetar, fara a se ajunge la concedieri.

Daniel Olteanu subliniaza ca toate aceste masuri trebuie sa vina doar in urma unei analize ample, la nivelul tuturor ministerelor, autoritatilor publice si institutiilor deconcentrate, care ar urma sa faca inventarul posturilor si responsabilitatilor ce pot disparea sau pot fi comasate.

Deputatul ALDE sustine ca, in acest mod, se pot face economii si pot fi gasite resurse vitale pentru investitii, atat pentru cofinantarea celor cu fonduri europene, acolo unde sunt marile proiecte pentru infrastructura de transport sau cea de apa – canal, cat si pentru realizarea unor investitii cu fonduri de la bugetul de stat.

Responsabilitatea pe care si-o asuma ALDE, afirma Daniel Olteanu, este una dubla, pentru ca are in vedere asigurarea tuturor fondurilor necesare investitiilor, dar si o politica sociala, care exclude concedierile, in beneficiul tuturor romanilor. El considera ca masurile pe care le propune pot fi extinse si la nivelul companiilor de stat si societatilor detinute de unitatile administrativ-teritoriale.

«Urmarind datele de pe site-ul Comisiei Europene, ma bucur ca Romania este tot mai aproape de a acoperi, prin proiecte depuse, fondurile disponibile in Programul de coeziune, acolo unde sunt marile investitii in infrastructura de transport sau cea de apa – canal. Pentru a spera ca vom consuma fondurile europene, trebuie sa avem proiecte depuse si cred ca, pentru a fi siguri ca nu pierdem niciun euro din acest program, valoarea proiectelor depuse trebuie sa fie cel putin dubla fata de cea a sumelor disponibile. Avem, din anii trecuti, experienta implementarii greoaie a unor investitii si trebuie sa avem garantia ca, daca unele lucrari sunt blocate din diverse motive, de la contestatii la mobilizarea slaba a executantilor, vor fi totusi facturi pe care sa le trimitem la plata, aferente unor proiecte de pe lista de rezerva. In acest context, consider ca trebuie sa identificam orice resurse care pot fi realocate catre investitii, atat pentru cofinantarea celor cu fonduri europene, cat si pentru realizarea cu fonduri de la bugetul de stat. Din acest motiv, sunt de parere ca nu concedierile reprezinta o solutie, dar ca reprezinta o solutie partiala, care merita analizata, restructurarea aparatului bugetar», a declarat Daniel Olteanu, care a explicat in ce constau propunerile sale cu privire la restructurarea aparatului bugetar.

«Ca parlamentar ALDE, cred ca avem atat o responsabilitate pentru asigurarea tuturor fondurilor necesare investitiilor, cat si o responsabilitate sociala. Ce exclud sunt concedierile. Ce sustin este un pachet de masuri care sa includa:

1. analize din partea tuturor ministerelor, autoritatilor publice si institutiilor deconcentrate cu privire la institutiile, posturile si responsabilitatile care pot disparea sau pot fi comasate;

2. blocarea partiala a angajarilor si eliminarea posturilor vacantate, pe masura iesirii naturale din sistem a personalului, si redistribuirea personalului pana la atingerea modelului optim de functionare a statului;

3. extinderea acestor masuri si la nivelul companiilor de stat si societatilor detinute de unitatile administrativ-teritoriale.

Putem face economii si putem gasi resurse pentru investitii si fara concedieri, iar aici ma refer in primul rand la mari investitii in infrastructura cu fonduri de la bugetul de stat si in Moldova, nu doar in Transilvania si Bucuresti. Putem face performanta aplicand, in acelasi timp, o politica liberala si una sociala, in beneficiul tuturor romanilor», a spus deputatul Daniel Olteanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.