Primaria Barlad vrea peste 114 milioane de lei de la Ministerul Dezvoltarii, via ISJ Vaslui

0
1651

Autoritatile locale barladene au solicitat nu mai putin de 114.079.000 lei de la Ministerul Dezvoltarii pentru diverse lucrari de investitii la 17 gradinite, scoli si licee din oras. Solicitarea a fost trimisa prin Inspectoratul Scolar, ca urmare a unei adrese primite in acest sens la Primaria Barlad. Cele mai multe fonduri s-au cerut pentru Colegiul „Codreanu” si Liceul „Mihai Eminescu”, adica peste 30 de milioane de lei pentru fiecare in parte.

Primarul Barladului, Dumitru Boros, a sustinut, pe 19 iunie, o conferinta de presa in cadrul careia a abordat mai multe teme de administratie locala, inclusiv referitor la institutiile de invatamant din oras. Mai exact, a explicat ca, in ziua precedenta, a trimis catre conducerea Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Vaslui raspunsul la o adresa primita cu cateva zile in urma, prin care era ceruta o lista cu investitiile necesare in unitatile scolare din Barlad. Asta ca urmare a semnarii unui protocol intre Ministerul Educatiei si Ministerul Dezvoltarii Regionale, in vederea imbunatatirii conditiilor din scoli prin realizarea / extinderea / reabilitarea / modernizarea / dotarea lor, in urma caruia cel din urma ar urma sa aloce fondurile necesare prin Programul National de Dezvoltare Locala (PNDL). In acest sens, Ministerul Educatiei a intocmit o lista cu unitatile scolare cuprinse la finantare in cadrul PNDL (1 si 2) si in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala derulat de Ministerul Agriculturii, precum si o situatie a scolilor pentru care autoritatile locale au cerut Ministerului Dezvoltarii fonduri pentru lucrari de investitii.

Recent, am primit la Primaria Barlad o adresa prin care eram instiintat ca, intre Ministerul Educatiei Nationale si Ministerul Dezvoltarii Regionale, s-a incheiat un protocol in vederea finantarii unitatilor de invatamant, acolo unde este cazul, pentru a obtine aviz de functionare si a indeplini standardele in vigoare. Asta pentru ca sunt multe unitati scolare fara aviz de functionare, iar acolo unde sunt avize, pentru a imbunatati conditiile pentru copiii care invata acolo. Pe 13 iunie am primit adresa, iar pe 18 iunie am inaintat catre Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui situatia scolilor din Barlad”, a declarat primarul Boros.

In continuare, edilul sef a dat citirii lista cu unitatile de invatamant din oras pentru care s-a solicitat, in total, 114.079.000 lei, precum si investitile necesare. Unele dintre ele nu mai au personalitate juridica, ci fac parte din structura altor unitati. In ordinea prezentata de el, acestea sunt: Scoala „Iorgu Radu” – constructie sala de sport (valoare estimata 5.000.000 lei), Scoala „Vasile Parvan” – constructie sala de sport (valoare 5.000.000 lei), Liceul Tehnologic „Petru Rares„ – internat si cantina cu 150 locuri (valoare 10.000.000 lei), reabilitare acoperis corp A (valoare 200.000 lei), izolare termica, inlocuit instalatie termica si electrica, reparatii subsol (valoare 500.000 lei), Scoala „Tudor Panfile” – izolare termica, inlocuit instalatie termica si electrica, reparatii subsol (valoare 500.000 lei), Scoala „Victor Ion Popa” – izolare termica, inlocuit instalatie termica si electrica, reparatii subsol (valoare 500.000 lei).

Urmeaza Scoala „Grigore Ignat” (actualmente sediul Clubului Copiilor „Spiru Haret”) – izolare termica, inlocuit instalatie termica si electrica, reparatii subsol (valoare 500.000 lei), Scoala „Episcop Iacov Antonovici” – dotare laborator informatica cu 35 calculatoare (valoare 120.000 lei), dotare mobilier (valoare 290.000 lei), modernizarea sistem de supraveghere video (valoare 25.000 lei), izolare termica (valoare 165.000 lei), Scoala „Manolache Costache Epureanu” – izolare termica, inlocuit instalatie termica si electrica, reparatii subsol (valoare 500.000 lei), Scoala „Stroe Belloescu” – izolare termica, inlocuit instalatie termica si electrica, reparatii subsol (valoare 500.000 lei), finalizare cladire anexa (valoare 200.000 lei), Scoala „George Tutoveanu” – izolare termica, inlocuit instalatie termica si electrica, reparatii subsol (valoare 500.000 lei).

Pe lista mai apar si Colegiul National „Gheorghe Rosca Codreanu” – consolidare, modernizare si dotarea infrastructurii (valoare 25.500.000 lei), constructie sala de sport (valoare 5.000.000 lei), Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” – modernizarea si dotarea corpurilor B, D si E (valoare 28.314.000 lei), constructie sala de sport (valoare 5.500.000 lei), Liceul Tehnologic „Alexandru Ioan Cuza” – izolare termica, inlocuit instalatie termica si electrica, reparatii subsol (valoare 500.000 lei), Liceul Pedagogic „Ioan Popescu” – izolare termica, inlocuit instalatie termica si electrica, reparatii subsol (valoare 500.000 lei), Scoala Profesionala din cadrul Liceului Tehnologic „Alexandru Ioan Cuza” – consolidare, modernizare si dotarea scolii (valoare 14.415.000 lei) si Scoala de Arte „N. N. Tonitza” – inlocuire stolerie (valoare 200.000 lei), inlocuire stolerie interior si exterior la corpul C din strada Constantin Hamangiu )valoare 150.000 lei), constructie corp nou de cladire (valoare 6.500.000 lei) si reabilitarea corpului care e monument istoric (valoare 2.000.000 lei).

In cazul Colegiului National „Gheorghe Rosca Codreanu” si a Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” se mentioneaza ca au fost depuse si prin PNDL 2, dar nu au primit finantare, iar in cazul Scolii Profesionale din cadrul Liceului Tehnologic „Alexandru Ioan Cuza” se precizeaza ca proiectul a fost depus pentru finantare prin POR, Axa 10.2, este finantabil, dar se afla in lista de rezerva a Agentiei de Dezvoltare Regionala de Nord-Est.

Adriana Susnea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.