Primaria Barlad isi innoieste calculatoarele si programele informatice

La cateva luni de la lansarea proiectului Dezvoltarea Capacitatii Administrative a municipiului Barlad, ce vizeaza simplificarea procedurilor administrative si reducerea birocratiei, au inceput sa se observe si primele rezultate. In urma licitatiei pentru achizitionarea de echipamente informatice si accesorii de birou, a carei valoare se ridica la 215.350 lei, firma castigatoare a livrat deja primele calculatoare, imprimante si laptop-uri. In ceea ce priveste celelalte doua componente ale proiectului, respectiv achizitionarea de programe informatice si instruirea personalului din cadrul institutiei, licitatiile sunt in curs de desfasurare.

La jumatate lui ianuarie, Primaria Barlad a lansat oficial proiectul Dezvoltarea Capacitatii Administrative a municipiului Barlad. Vorbim despre un proiect finantat prin Programul Operational Capacitate Administrativa 2014-2020, Axa prioritara 2 – Administratie publica si sistem judiciar accesibile si transparente, Operatiunea 2.1 – Introducerea de sisteme si standarde comune in administratia publica locala ce optimizeaza procesele orientate catre beneficiari in concordanta cu Strategia pentru Consolidarea Administratiei Publice.

Asa cum a fost gandit, proiectul, cu o valoare de peste 3 milioane de lei, va veni in sprijinul angajatilor din primarie, intrucat se va reduce birocratia, insa, in final, adevaratii beneficiari vor fi cetatenii care au treaba la oricare dintre birourile si serviciile din institutie. Proiectul are trei componente, respectiv achizitionarea de echipamente informatice, achizitionarea de programe informatice si instruirea personalului din cadrul institutiei, pentru fiecare fiind lansata cate o licitatie pe SICAP, noul portal pentru licitatiile online.

Prima licitatie a vizat achizitia de echipamente informatice si accesorii de birou, cu exceptia mobilierului si a pachetelor software, si a fost lansata pe 15 februarie. In termenul legal, si-au depus oferte firmele ICE COMPUTERS si CG&CG IT e-XperT, prima fiind declarata castigatoare. Contractul are o valoare de 215.350 lei fara TVA si vizeaza furnizarea urmatoarelor echipamente IT hard: server pentru aplicatii si arhive cu UPS, cabinet rack server 19 si unitate stocare pentru back-up; server pentru portal; 11 sisteme Desktop; 6 laptop-uri; 3 imprimante multifunctionale A3 si 3 imprimante multifunctionale A4; 17 licente pachet sistem de operare si aplicatii de birou; 1 distrugator de documente. Deja primele echipamente au inceput sa fie livrate de circa o saptamana si urmeaza ca, in scurt timp, sa fie instalate si puse in functiune.

A doua licitatie vizeaza achizitia de servicii de formare profesionala a salariatilor primariei (la locul de munca) si a fost lansata pe 2 aprilie, valoarea contractului ridicandu-se la suma de 168.250 lei fara TVA. Potrivit descrierii succinte a contractului, asa cum e prezentat pe SICAP, este vorba despre cursuri de formare in domeniul gestionarii documentelor pentru calificarea Arhivar (pentru 35 de persoane, in doua sesiuni) – valoare 49.000 lei fara TVA; servicii de formare profesionala in domeniul managementului strategic pentru calificarea Manager (pentru 20 de persoane, intr-o sesiune) – valoare 30.000 lei fara TVA; servicii de formare profesionala in domeniul managementului calitatii si Manager in domeniul calitatii (pentru 105 persoane, in cinci sesiuni) – valoare 89.250 lei fara TVA.

Concret, vor fi organizate urmatoarele cursuri de formare la sediul primariei: Management strategic (5 zile, 6 ore pe zi) – pentru 20 de persoane; Managementul calitatii (5 zile, 6 ore pe zi) – pentru 105 persoane; Gestionarea documentelor – arhivare (20 zile, 6 ore pe zi) – pentru 35 persoane. Grupul tinta este reprezentat de 105 dintre personalul primariei (personal de conducere si de executie din aparatul de specialitate al primarului) si alesi locali (primarul si viceprimarul). Firmele interesate au avut la dispozitie pana pe 17 aprilie sa isi depuna ofertele. S-au inscris tot doua firme, respectiv Certifica Management si Life Skills SRL, insa pana acum nu a fost declarat un castigator.

Iar a treia licitatie vizeaza achizitia de servicii IT de dezvoltare aplicatii software integrat in cadrul proiectului Dezvoltarea Capacitatii Administrative a municipiului Barlad. A fost lansata pe 9 mai, are o valoare de 1.350.000 lei fara TVA, iar contractul are in vedere achizitia unui sistem informatic integrat pentru managementul si eficientizarea activitatilor din primarie ce presupune livrarea unui sistem integrat cu 24 de module software si servicii aferente implementarii. Firmele interesate isi pot depune ofertele pana pe data de 21 iunie.

Obiectivul general al proiectului este simplificarea procedurilor administrative si reducerea birocratiei, precum si introducerea de sisteme de calitate si standarde comune, adaptarea structurilor interne si pregatirea resurselor umane de la nivelul administratiei publice locale, in vederea consolidarii capacitatii administrative, in concordanta cu Strategia pentru Consolidarea Administratiei Publice 2014-2020. Iar obiectivele specifice ale proiectului sunt: eficientizarea activitatilor interne ale institutiei; introducerea instrumentelor de management al calitatii si performantei in vederea contribuirii la o mai buna organizare in institutie si o gestionare eficienta a principalelor fluxuri de activitati; reducerea birocratiei prin punerea la dispozitia utilizatorilor a unor servicii administrative realizate prin mijloace electronice inovative; eliminarea timpului pierdut de functionarii publici pentru rezolvarea si imbunatatirea gestiunii petitiilor/reclamatiilor; dezvoltarea abilitatilor si cunostintelor personalului prin participarea la cursuri de specializare.

Valoarea totala a proiectului este de 3.143.694 lei, din care 3.080.820,12 lei reprezinta fonduri nerambursabile, iar 62.773 lei este cofinantarea de 2% a municipalitatii. Proiectul a demarat pe 3 decembrie 2018, va fi finalizat pe 31 mai 2021 si este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Capacitate Administrativa 2014-2020.

Adriana Susnea

1 COMENTARIU

  1. Degeaba ?i iau calculatoare dac? mai exist? angaja?i care fac poprire pe conturi pentru 18 lei ?i apoi pe proprietar l cost? 100 ca s? ridice popririle ?i nenum?rate drumuri, timp pierdut etc

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.