Peste 9,5 milioane de lei pentru amenajarea a 137 de grupuri sanitare in scolile din judet

0
674

Toate cele 137 de scoli si gradinite din judet care inca mai au toaletele in curte vor putea intra in secolul XXI dupa ce, zilele trecute, au fost alocate fondurile necesare amenajarii grupurilor sanitare si conectarea la utilitati. In total, Guvernul a alocat judetului Vaslui suma de 9.515.000 de lei, adica 16% din intreg bugetul alocat la nivel national.

Pe data de 7 iunie a intrat in vigoare, prin publicarea in Monitorul Oficial nr. 459, Hotararea de Guvern nr. 363/2019 din 30 mai 2019 privind repartizarea unor sume din transferuri din bugetul de stat catre bugete locale, prevazute in bugetul Ministerului Educatiei Nationale, pentru finantarea in anul 2019 a unor cheltuieli de capital ale unitatilor de invatamant preuniversitar de stat. Mai exact, s-au alocat fonduri pentru mutarea grupurilor sanitare din curte in interior si conectarea lor la utilitati (apa si canalizare). Potrivit conducerii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Vaslui, judetul Vaslui devine principalul beneficiar al acestui actul normativ, prin alocarea a 16% din suma totala de 64.900.000 lei, respectiv 9.515.000 lei.

S-au creat astfel premisele unui an scolar nou 2019-2020 in care problema grupurilor sanitare modernizate sa fie rezolvata in proportie de 100%, in toate unitatile scolare din judet. Pe aceasta cale, semnalam in regim de urgenta autoritatilor locale pe raza carora functioneaza unitatile de invatamant de stat nominalizate in actul normativ sus-mentionat ca au obligatia de a-si actualiza bugetele locale cu sumele aferente, astfel incat sa poata demara cat mai repede procedurile de amenajare a grupurilor sanitare la unitatile de invatamant beneficiare. Sumele estimate si alocate de catre Ministerul Educatiei Nationale vin in completarea sumelor alocate din bugetul local, restul cheltuielilor necesare finalizarii lucrarilor, precum si cheltuielile cu bransamentele pentru apa potabila si canalizare, vor fi suportate din bugetul autoritatilor locale”, se arata intr-un comunicat emis de conducerea ISJ Vaslui.

Potrivit hotararii de Guvern, procedurile privind achizitia lucrarilor de investitii, incheierea si derularea contractului de lucrari vor intra in sarcina autoritatilor locale. Sumele prevazute in respectivul act normativ se vor transfera de catre ISJ Vaslui la solicitarea autoritatilor locale, pe baza documentelor justificative emise de catre executantul lucrarii.

Pentru realizarea lucrarilor de investitii, autoritatile locale vor respecta toate prevederile legale in ceea ce priveste achizitiile

publice, calitatea in constructii, normele de igiena si de sanatate publica, precum si toate celelalte conditii legate de proiectarea, construirea si exploatarea constructiilor pentru unitatile de invatamant. ISJ Vaslui si directorii unitatilor de invatamant devin responsabili de urmarirea realizarii in conditii de calitate si finalizarea lucrarilor inainte de inceperea anului scolar 2019-2020, contribuind decisiv la rezolvarea completa a acestei importante probleme administrative a scolilor vasluiene”, a declarat prof. Gabriela Placinta, inspector scolar general in cadrul ISJ Vaslui.

Adriana Susnea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.