Palatul Copiilor, din nou in mijlocul disputelor juridice cu iz penal

0
926

Tribunalul Vaslui a dat liber la inceperea judecarii dosarului in care o firma ieseana, impreuna cu administratorul si contabila acesteia, sunt trimisi in judecata pentru inselaciune, fapte legate de modul defectuos in care acum 15 ani a fost facuta reabilitarea (care?!) si restaurarea (care?!) cladirii de patrimoniu Casa Mavrocordat, in care functioneaza Palatul Copiilor din Vaslui. Procesul care urmeaza sa inceapa ar putea amana sperantele municipalitatii de a prelua si a renova Palatul Copiilor, schimband astfel radical zona aflata chiar pe principala artera rutiera a Vasluiului.

Casa Mavrocordat, imobilul in care functioneaza in prezent Palatul Copiilor, este o cladire istorica din municipiul Vaslui care, altadata, era o bijuterie arhitectonica si gazduia evenimente la care participa lumea buna a orasului si nu numai, unul din oaspetii care i-au trecut pragul fiind si regele Carol al II-lea. Cladirea care a purtat la inceput numele voievodului Constantin Mavrocordat a fost construita intre anii 1883 si 1892 de catre Gheorghe Mavrocordat, iar in perioada interbelica a fost cumparata de maresalul Constantin Prezan. In anul 1930, cladirea a devenit Cercul Militar “Constantin Prezan” al ofiterilor din garnizoana Vaslui. Incepand cu 1 decembrie 1956, in fosta Casa Mavrocordat a functionat si inca mai functioneaza Palatul Copiilor, fostul Club al Elevilor, zeci de generatii de elevi trecandu-i pragul in decursul anilor. Apartinand, de circa 25 de ani, de Ministerul Educatiei si Cercetarii, cladirea a fost clasificata drept monument istoric si drept urmare, atunci cand, in 2011, s-a luat decizia reabilitarii si restaurarii ei, s-a impus ca de acest lucru sa se ocupe o firma de profil. Din pacate, firma ieseana Impex Romcatel, care a castigat licitatia, a executat lucrarile in mod defectuos si, mai mult, dupa ce a decopertat peretii si a inceput lucrul la acoperis, a sistat lucrarile, nu inainte de a-si incasa banii. Au urmat o serie de procese, pornite atat dePrimaria Vaslui, care dorea sa-si recupereze banii, dar si, culmea, de firma ieseana, care sustinea ca ar fi facut chiar lucrari in plus fata de cele decontate si care a castigat in instanta mai multe procese demarate in acest sens.

O serie de constatari ale Directiei Judetene pentru Cultura si Patrimoniu National Vaslui arata ca firma ieseana nu ar fi conservat imobilul, ar fi lasat peretii decopertati, fara burlane sau instalatiile de la subsolul cladirii neizolate termic. In cladire ploua in interior dupa lucrarile efectuate de Impex Rom­catel, ceea ce i-a determinat pe reprezentantii institutiei sa sesizeze organele de ancheta. Ulterior, in iulie 2018, procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Iasi au dispus trimiterea in judecata a societatii Impex Romcatel Cercetare Proiectare SA pentru infractiunea de inselaciune, pentru modul defectuos in care a fost facuta reabilitarea si restaurarea cladirii de patrimoniu Casa Mavrocordat. Alaturi de firma din Iasi au mai fost trimise in judecata Viorica Frunza, administratorul societatii, si Iulia Ursache, contabilul societatii, pentru comiterea infractiunilor de inselaciune (2 capete de acuzare) si uz de fals. Conform procurorilor ieseni, “in perioada anilor 2008-2011, (societatea, n.r.) a indus in eroare Palatul Copiilor Vaslui prin prezentarea la plata de situatii de lucrari nereale intocmite cu ocazia derularii contractului nr. 4 din 03.11.2008 privind “Reactualizare proiect tehnic si executie consolidare Palatul Copiilor Vaslui”, cauzand prin aceasta persoanei vatamate un prejudiciu in cuantum de 1.263.296.06 lei”. Tot procurorii ieseni noteaza in comunicatul de trimitere in judecata ca Viorica Frunza este “persoana care, in perioada anilor 2008-2011, a coordonat in fapt activitatea infractionala”, dar si ca aceasta “a inaintat catre Piraeus Bank Iasi, 2 adrese falsificate, reprezentand acordul Palatului Copiilor Vaslui, in scopul eliberarii garantiei de buna executie in suma de 102.547,83 lei, in baza acesteia banca efectuand operatiunea bancara aferenta (…), aspecte ce realizeaza elementele constitutive a infractiunilor de inselaciune si uz de fals”.

Rechizitoriul a ajuns pe masa Judecatoriei Vaslui in iulie 2018, pentru ca, la sfarsitul lunii noiembrie, judecatorii sa dispuna inceperea judecatii cauzei, considerand ca instanta este competenta juridic din acest punct de vedere, iar rechizitoriul si actele de trimitere in judecata au fost legal intocmite de catre procurori. Viorica Frunza, in nume propriu si in cel al societatii pe care o conduce, a contestat decizia judecatorilor de camera preliminara, insa nu a reusit decat sa intarzie, cu ceva mai mult de jumatate de an, inceperea efectiva a procesului. Asta pentru ca, zilele trecute, Tribunalul Vaslui a respins, ca nefondate, contestatiile formulate de cei doi inculpati.

Impex Romcatel Cercetare Proiectare SA este o firma infiintata in anul 1994 in Iasi, avand ca actionar principal al companiei pe Viorica Frunza, cu 93% din actiuni. In anul 2017, societatea a avut 19 angajati, o cifra de afaceri de 4.703.819 lei si un profit de 28.830 lei. De-a lungul timpului, societatea a reusit sa castige mai multe contracte finantate din bani publici.

De aproape 10 ani, nici una dintre autoritatile care ar putea finanta salvarea cladirii nu a mai facut acest lucru, Palatul copiilor continuand sa se degradeze in mod accelerat, iar elevii sunt obligati sa invete in conditii improprii sau in spatii improvizate. Dat fiind ca cladirea darapanata strica tot aspectul zonei centrale si a principalei artere care traverseaza municipiul, conducerea Primariei Vaslui se zbate de mai multi ani sa preia in administrare imobilul, pentru a-l reabilita pe cont propriu si, astfel, a salva acest edificiu de la distrugere.

Primarul Vasile Paval a precizat in mai multe ocazii ca a facut nenumarate demersuri pe langa Ministerul Educatiei si Ministerul Culturii, solicitand trecerea Palatului Copiilor Vaslui in patrimoniul local. “Niciuna dintre adresele inaintate de municipalitate ministerelor de resort nu a primit raspuns, iar pana cand situatia juridica in acest caz nu va fi finalizata, transferul de patrimoniu nu are parghiile legale necesare pentru a se infaptui”, explica, la ultima conferinta de presa, primarul Vasile Paval, pentru care inceperea in sfarsit a procesului intentat Impex Romcatel reprezinta o prima veste buna in dorinta de a prelua Palatul Copiilor.

Marian Mocanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.