O premiera, Ziua Portilor Deschise la Statiunea de Cercetare-Dezvoltare Pajisti Vaslui

Vinerea trecuta, la Statiunea de Cercetare – Dezvoltare Pajisti Vaslui a fost organizata prima editie a Zilei Portilor Deschise, ocazie cu care zeci de cercetatori, cadre didactice, primari si crescatori de animale au avut ocazia sa vada pe viu realizarile uneia dintre putinele institutii de cercetare agricola care au rezistat dupa Revolutie. Prezent la eveniment, Valeriu Tabara, fost ministru al Agriculturii, in prezent presedintele Academiei de Stiinte Agricole si Silvice Gheorghe Ionescu – Sisesti, a evidentiat importanta muncii cercetatorilor vasluieni si a rezultatelor obtinute aici, concretizate prin noi soiuri de plante furajere, cu rol in refacere a sau infiintare a pajistilor, in special pe terenuri degradate, cu fertilitate agricola scazuta, cum sunt multe in zona Moldovei. Ceea ce se face la Vaslui, cu eforturile doamnei senator Doina Silistru, doctor inginer cercetator principal gradul I, m-a impresionat mai mult decat placut. Munca celor de aici are o importanta covarsitoare pentru agricultura si zootehnia romaneasca, dar si pentru protectia mediului si a naturii. Fara cercetare proprie, nici o tara nu poate spera la o agricultura performanta, si ma bucur ca la aceasta concluzie au ajuns, in sfarsit, si cei de la guvernare. Activitatea de la Vaslui, mult timp facuta in conditii putin propice, arata devotamentul acestor oameni care, la fel, au inteles importanta continuarii muncii incepute aici acum aproape 5 decenii!, a declarat Valeriu Tabara.

Infiintarea, in 1981, a Statiunii de Cercetare – Dezvoltare Pajisti (SCDP) Vaslui a avut scopul de a raspunde problemelor pratologiei din zona colinara a Moldovei, zona cu sol sarac, de categoria a II-a si a IV-a, de multe ori in panta si degradat. La infiintare, statiunea avea in exploatare 1.030 ha si doua ferme, una vegetala si una zootehnica, cu peste o mie de oi, activitatea desfasurandu-se pe doua sectoare distincte, cel de Cercetare, in cadrul caruia functionau 4 laboratoare, si cel de Dezvoltare. Dupa 1990, SCDP Vaslui isi diminueaza suprafetele agricole pe care le administra, urmare a retrocedarilor si a ocuparilor abuzive a terenurilor, astfel ca acum, institutia mai are in exploatare doar un sfert din suprafata initiala, respectiv 253,54 ha, iar ferma zootehnica a fost desfiintata. Mai mult, o buna perioada de timp, la fel cum s-a intamplat cu cercetarea agricola, a scazut si finantarea, astfel ca, in prezent, aici mai lucreaza doar 30 de salariati, fata de 123 angajati, cat numara SCDP Vaslui in anul 1982.

Eforturile din ultimii ani ale cercetatorilor vasluieni sunt cu atat mai remarcabile cu cat unii perindati pe la guvernare in tot acest timp nu au inteles importanta acestui domeniu, astfel ca in prezent mai functioneaza doar doua astfel de statiuni, intre care cea de la Vaslui, fata de 4, cate erau inainte de Revolutie. De multe ori, fara salarii, aducand chiar bani de acasa, doar incapatanarea unor oameni, cum este doamna Doina Silistru si echipa ei, a facut ca munca de zeci de ani sa nu se piarda si, mai mult, aici sa fie create si brevetate soiuri noi. Statiunea de la Vaslui este cu atat mai importanta cu cat munca celor de aici raspunde problemelor din podisul Moldovei, o regiune cu o tipologie si un sol aparte, cu multe microclimate, si ale carei terenuri au nevoie de ajutor pentru a fi puse in valoare. O spun de atata vreme si o repet si cu aceasta ocazie: agricultura romaneasca nu poate trai din importuri de samanta si tehnologie, iar pentru a avea rezultate, trebuie avut in vedere un plan pe termen mediu si lung, pentru ca, ati vazut aici, realizarea si implementarea unui soi nou dureaza si zece ani sau mai bine! Tocmai de aceea apreciez incapatanarea cercetatorilor vasluieni, munca lor din toata aceasta perioada, apreciez deschiderea pe care o au cei de aici in a colabora cu alte institute si cu Universitatea de la Iasi, eforturile pe care le fac pentru a oferi fermierilor, crescatorilor de animale din aceasta zona, un material genetic de calitate. Am incredere in noua conducere a Statiunii, in oamenii de aici, si sunt sigur ca la Vaslui cercetarea va merge mai departe foarte bine, cu rezultate cel putin la fel de remarcabile ca pana acum. Din partea mea si a Academiei de Stiinte Agricole, sa fiti sigur ca veti primi tot ajutorul de care aveti nevoie pentru a continua aceasta activitate laborioasa si de durata, a declarat la Vaslui Valeriu Tabara, fost ministru al Agriculturii, in prezent presedinte al Academiei de Stiinte Agricole si Silvice Gheorghe Ionescu – Sisesti.

Sperantele cercetarii la Vaslui au renascut, dupa ce noua conducere a Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a decis sa sprijine mai mult cercetarea agricola romaneasca. Un prim pas in acest sens a fost facut prin reorganizarea SCDP Vaslui si plasarea acesteia in subordinea directa a Academiei de Stiinte Agricole si Silvice Gheorghe Ionescu – Sisesti. Astfel, a reinceput finantarea activitatii la cote normale, s-au facut noi angajari si a fost numit un nou director, in persoana Simonei Dumitriu. Acest lucru a facut posibila continuarea cercetarii si chiar intocmirea unui Plan tematic de cercetare dezvoltare in cadrul SCDP pe o perioada de 10 ani, plan care, intre altele, prevede crearea de soiuri distincte, uniforme si stabile, cu valoare nutritiva superioara, imbunatatirea tehnologiilor de cultura a pajistilor afectate de eroziune si alunecari de teren, crearea de noi tehnologii pentru producerea de seminte la noile soiuri de graminee si leguminoase perene create aici, dar si tehnologii pentru cultura pajistilor, pentru ca acestea sa fie semanate eficient calitativ si cu rol de protectie a mediului. Rezultatele cercetarii de la Vaslui sunt puse la dispozitia societatilor agricole, fermelor si producatorilor individuali, dar si UAT-urilor care doresc refacerea si infiintarea pajistilor, reabilitarea terenurilor degradate cu fertilitate scazuta, cu obtinerea de masa verde superioara cantitativ si calitativ. Deja, acestia au la dispozitie noi soiuri de graminee si leguminoase perene dezvoltate la Statiunea de Cercetare – Dezvoltare Pajisti Vaslui, acolo unde, prin munca dr. ing. cercetator principal gradul I Doina Silistru si a echipei ei, au fost create si omologate nu mai putin de 8 noi soiuri de plante destinate refaceri pajistilor, 5 dintre ele fiind deja brevetate. Pentru ultimul dintre acestea, sparceta Sersil, Doina Silistru a primit brevetul de inventie chiar la inceputul acestui an. La fel ca alte plante din aceasi categorie, parceta Sersil poate fi folosita la refacerea sau regenerarea pajistilor pe terenuri degradate, in amestec cu obsiga nearistata si alte graminee si leguminoase perene de pajisti, avand o rezistenta foarte buna la seceta, ger si rezistenta buna la cadere si boli foliare. Cu circa 17% proteina in fan si 3,5% in masa verde, sparceta Sersil este eficienta economic, atat ca productie de masa verde, cat si ca productie de samanta, fiind si una dintre cele mai bune plante melifere, datorita perioadei lungi de inflorire.

Dealtfel, cu ocazia primei editii a Zilei Portilor Deschise la SCDP Vaslui, invitatii, zeci de cercetatori, cadre didactice, primari, fermieri sau crescatori de animale, au avut ocazia sa vada pe viu aceste soiuri de plante furajere realizate si dezvoltate la Vaslui, cu ocazia vizitei la loturile experimentale. A fost poate si cel mai bun preambul al prezentarii activitatii Statiunii, fapt remarcat de invitati: Doresc sa felicit intreaga echipa a statiunii; mi-ati depasit apteptarile. Ceea ce am vazut in camp sunt lucruri valoroase, remarcabile si care arata ca, in ciuda impedimentelor trecutului, eforturile voastre au continuat si au fost incununate de realizari. Acest lucru e cu atat mai important cu cat, impreuna cu colegii vostri de la statiunea din Brasov, trebuie sa raspundeti provocarii de a asigura material genetic valoros pentru cele 4,8 milioane de hectare de pasuni, fanete si pajisti existente in Romania, suprafata ce reprezinta o treime din intreaga suprafata agricola a tarii si pe care, de cele mai multe ori, se practica un pasunat agresiv, necontrolat, care a distrus multe dintre pajisti, a subliniat Valeriu Tabara.

Prezent la evenimentul de la Vaslui, Adrian Blaj, directorul Institutului de Cercetare Dezvoltare Pajisti Braso, a declarat ca ceea ce a vazut azi in camp, la Statiunea din Vaslui, (…) este la fel ca de fiecare data cand am venit aici si, tot ca de fiecare data, pun aceeasi intrebare: cum reusiti? Subliniez ca doamna Doina Silistru a avut timp nu doar sa faca cercetare cu rezultate remarcabile, dar si, in calitate de senator in Parlamentul Romaniei, sa participe la elaborarea de legi in favoarea dezvoltarii agriculturii romanesti. Felicit acest colectiv redus, dar foarte muncitor si inimos pentru munca prestata si realizarile lor.

La randul sau, prof. univ. Costel Samuil, decanul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Ion Ionescu dela Brad din Iasi, a subliniat ca s-a tot cantat prohodul cercetarii romanesti, dar iata ca nu e asa! Felicit colegii de la Vaslui ca au batut la toate usile, au facut sacrificii si au reusit sa mentina aceasta statiune. Ceea ce fac cercetatorii de aici este tocmai ce trebuie pentru a reabilita acea treime din totalul terenurilor acoperite de pajisti din Romania, care, nu are rost sa mai explicam motivele, au ajuns degradate si acum fara valoare agricola. Doresc sa remarc extraordinar de buna colaborare pe care Universitatea o are cu Statiunea de la Vaslui, si sper ca macar unii dintre studentii nostri sa aiba aplecare catre cercetare si, de ce nu, sa inceapa sa-si desfasoare activitatea chiar aici, profitand de experienta doamnei Silistru si a colegilor sai.

Dupa atatea greutati prin care a trecut aceasta statiune, am reusit sa rezistam, iar azi ati avut ocazia sa vedeti un camp de cercetare facut cu pasiune de catre acesti oameni minunati, cu care ma mandresc ca suntem colegi. La patrimoniul pastoral al Romaniei este absolut necesar sa punem in valoare aceasta bogatie, sa o dezvoltam si sa o transmitem mai departe generatiilor viitoare, ori acest lucru nu se poate face fara cercetare. In ultimii 30 de ani, aici s-a lucrat imens pentru dezvoltarea de noi tehnologii, iar toate studiile au fost concretizate prin imbunatatirea tehnologiilor, totul cu scopul de a veni in ajutorul naturii si a fermierilor. Ca om politic, trebuie sa remarc ca actuala conducere a MADR a realizat ca nu se poate fara cercetare si a pus din nou accent pe acest domeniu, incercand sa-l repuna pe calea fireasca, reacordand finantarea de care au nevoie aceste institute sau statiuni. Consider ca trebuie sa facem in asa fel incat sa impletim politica cu activitatea stiintifica, politica trebuind considerata nu ca un joc de putere, ci ca un mijloc pentru progres. Ceea ce incercam sa facem, aici, dar si la nivel mondial si, la fel, politicile agricole din diverse state, au drept scop final asigurarea hranei pentru toti locuitorii planetei, lucru care spune foarte mult despre importanta cercetarii agricole!, a explicat dr. ing. cercetator principal gradul I Doina Silistru.

Marian Mocanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.