Monumentul Eroilor din Barlad, dezvelit de Ziua Drapelului

0
1436

• Desi, initial, s-a dorit a fi inaugurat pe 1 Decembrie 2018, de Ziua Nationala, Monumentul Eroilor Neamului, amenajat in intersectia Cerbul de Aur din Barlad, pentru a-i comemora pe romanii care au luptat si au cazut in razboaie, a fost dezvelit pe 26 iunie, de Ziua Drapelului National al Romaniei.

In ciuda caldurii infernale, sute de oameni au dorit sa fie prezenti, miercuri, 26 iunie, incepand cu ora 17.00, la mult asteptata dezvelire a Monumentului Eroilor Neamului, dedicat eroilor romani din cele doua Razboaie Mondiale. Ansamblul a fost realizat de sculptorul iesean Constantin Crenganis si a fost amplasat in zona Cerbul de Aur din Barlad. Pentru ca evenimentul a avut loc chiar de Ziua Drapelului National al Romaniei, majoritatea celor prezenti au venit imbracati cu traditionala ie, in semn de patriotism.

Ca la orice mare sarbatoare, la manifestare au luat parte detasamente de militari din cadrul Garnizoanei Barlad (Regimentul 52 Artilerie Mixta „General Alexandru Tell”), copii, cadre didactice, ansambluri populare, sefi ai unor institutii publice, reprezentanti ai Primariei si Consiliului Local, dar si Preasfintitul Parinte Ignatie, Episcopul Husilor, si parintele Vasile Laiu, protopopul de Barlad. Inaugurarea monumentului a debutat cu onorul dat oficialitatilor si a continuat cu traditionala slujba religioasa, oficiata de Episcopul Husilor si protopopul de Barlad, aflati in mijlocul unui sobor de preoti din Barlad.

A urmat momentul mult asteptat, in speta dezvelirea propriu-zisa a monumentului si sfintirea lui de catre Preasfintitul Parinte Ignatie, care a si tinut o scurta cuvantare referitoare la eroii neamului ce si-au dat viata pentru patrie. In continuare, au fost rostite mai multe alocutiuni de catre invitatii la eveniment si primarul Dumitru Boros, iar apoi a urmat traditionala depunere de coroane la baza soclului.

Intreaga investitie s-a ridicat la circa 400.000 lei, in aceasta suma intrand costul monumentului propriu-zis (in jur de 270.000 lei) si costul lucrarilor de amenajare, adica ridicarea soclului, reabilitarea strazii si a trotuarului din imediata vecinatate, amplasarea de banci si cosuri de gunoi, etc.

Trebuie spus ca, inca din ianuarie 2016, consilierii barladeni au aprobat ridicarea si amplasarea „Monumentului Eroilor din Primul si Al Doilea Razboi Mondial”, insa pentru ca, in bugetul pe 2016, nu erau bani pentru realizarea investitiei, s-a votat amanarea ei pana in 2017, iar ulterior in 2018. Intr-o conferinta sustinuta in mai 2017, Boros anunta ca a semnat contractul privind executarea monumentului pentru suma de 85.000 de lei. Era de fapt vorba despre turnarea in ghips. Tot atunci spunea ca se iau in calcul trei amplasamente, respectiv intersectia din zona Confectii, Piata „Tricolorul” din zona Garii si spatiul verde din zona Cerbul de Aur. Evident, decizia finala a fost ca monumentul sa fie amplasat la Cerbul de Aur.

De mentionat ca Monumentul Eroilor Neamului a fost sculptat in bronz, are o inaltime de 3,03 metri si o latime de 1,72 metri, iar un soclu de circa 4 metri inaltime. Sculptura, a carei macheta din ipsos a fost expusa o perioada in holul primariei, a fost gandita special pentru Barlad, nicaieri in tara nemaiexistand dubluri. Varianta ce a fost realizata de sculptorul Crenganis a fost desemnata castigatoare la concursul organizat de autoritatile locale, de juriul format din pictorul Corneliu Vasilescu, sculptorul Gheorghe Alupoaei si arhitectul Dan Amaricutei.

Initiativa ridicarii acestui monument apartine Oficiului National pentru Cultul Eroilor si Asociatiei Veteranilor de Razboi, care au solicitat in repetate randuri autoritatilor locale ridicarea unei astfel de lucrari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.