„Mi s-ar parea firesc ca in politica din Romania sa conteze ratiunea, si nu emotia”

1
1470

Doua concluzii trag in urma votului din 26 mai, cand romanii si-au ales reprezentantii in viitorul Parlament European si s-au exprimat pentru referendumul pe probleme de justitie. 

Romania a devenit tara in care, in alegeri, dicteaza enorm emotia, iar asta este un lucru mai mult decat ingrijorator. 

In conditiile in care avem nevoie, atat la varful administratiei centrale, cat si al celei locale, de oameni fermi, hotarati, care sa contribuie decisiv la accelerarea proiectelor de dezvoltare, ratiunea trebuie sa primeze atunci cand ii trimitem intr-o functie. Nu e loc de emotii si de atitudini revansarde atunci cand pui pe umerii unui politician responsabilitatea pentru o intreaga comunitate sau un intreg judet, ori atunci cand ceea ce urmeaza sa faca acesta poate influenta parcursul european al tarii pentru urmatoarea perioada. 

Cred, astfel, ca votul emotional nu este solutia de care are nevoie Romania pentru a merge mai departe si ca nu e tarziu sa intelegem cu totii ca astfel de momente, in care ura intuneca mintea, pot avea consecinte  negative greu de gestionat pe termen lung. 

Ma refer la ura indreptata impotriva unui anumit tip de politician, pentru care lipsa de scrupule si derapajele de tot felul au constituit o practica vreme de zeci de ani, acea ura care si-a depasit de mult timp tinta si tinde sa se generalizeze si sa ii vizeze pe toti care au o alta opinie, fara exceptie.

Vreau sa atrag atentia ca politica facuta „cu securea deasupra capului” nu aduce nimic bun, pentru ca nu poti performa atunci cand ti se fac procese de intentie la orice pas, la orice initiativa.

Mi-as fi dorit sa existe acelasi procese de intentie in cazul politicienilor care s-au ridicat pe valul urii, care se vad acum in situatia de a nu-si putea gestiona simpatia electoratului, din simplul motiv ca nu au nici radacini puternice pe care sa se sprijine, nici vreo viziune clara si binefacatoare, asa cum anuntau discursurile lor mesianice, si care se dovedesc, prin exemple la varf, complici si parteneri in contracte pe bani publici ai celor pe care ii hulesc.

Politicienii care pun la baza oricarui demers si folosesc drept singur argument comparatia facila intre „rai” si „buni” sfarsesc prin a realiza singuri ca nu empatia, nu emotia salveaza Romania, ci proiectele. Pentru ca schimbarile nu vin de la sine, ci se construiesc pas cu pas, printr-o buna guvernare. 

Iar aceasta buna guvernare ma duce catre cea de a doua concluzie care rezulta in urma votului din 26 mai.

Ca partener de coalitie, ALDE si-a respectat angajamentele si obligatiile, chiar daca, nu de putine ori, s-a intamplat ca eu si colegii mei (si doar noi!) sa fim cei care deconteaza derapajele si sincopele PSD.

Momentul 26 mai a fost unul hotarator pentru rolul pe care ALDE il va avea in aceasta coalitie, care va continua sa functioneze, insa in alti termeni si cu alte prioritati. 

Subliniez, pentru cei care confunda Guvernarea PSD-ALDE cu o guvernare exclusiv social-democrata, ca intotdeauna a fost vorba despre un parteneriat pe proiecte, si nu despre o alianta conjuncturala ori un vehicul electoral, fapte care, de altfel, s-au si demonstrat.

Un exemplu este Autostrada Tisita-Albita, sustinuta atat de reprezentantii ALDE in Parlamentul de la Bucuresti, cat si in cel de la Bruxelles, obiectiv care a devenit o prioritate europeana si care a primit finantare prin Legea Bugetului din acest an pentru prima etapa de realizare a documentatiilor.

Deputat Daniel Olteanu, presedintele ALDE Vaslui

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.