La cat se ridica nota de plata pentru europarlamentarele si referendumul servite \n Vaslui?

Nota de plata pentru organizarea alegerilor europarlamentare si a referendumului pe justitie nu a fost, cel putin la nivelul judetului Vaslui, una pe masura prezentei la vot, cea mai mica din tara la ambele capitole. Totusi, cele peste 6.550 de persoane implicate in buna desfasurare a scrutinului si-au facut treaba fara a fi semnalate prea multe disfunctionalitati, si si-au primit si banii pentru aceasta, in total peste 3,5 milioane de lei!

La nivelul judetului Vaslui, chiar daca prezenta la vot, de 34,79% la alegerile europarlamentare, si ceva sub 30%, in cazul referendumului, au fost cea mai mica inregistrata la nivel national, totusi, se poate spune ca s-a inregistrat un progres fata de alegerile similare din urma cu 5 ani, cand prezenta la vot a fost de doar 26,92%. Cat priveste cheltuielile cu organizarea scrutinului de pe 26 mai, acestea au fost semnificative, chiar si in conditiile in care s-a renuntat la ideea organizarii de sectii de votare separate pentru europarlamentare si pentru referendum, asa cum, poate, ar fi fost mai corect.

Chiar si asa, doar cheltuielile materiale, respectiv cele pentru dotarea BEJ si a sectiilor de votare cu materiale de birotica, saci pentru voturi, calculatoare, transport, chiar si pentru inlocuirea unor urne sau cabine de vot ori pentru asigurarea grupului electrogen de la BEJ Vaslui s-au ridicat la 251.062 lei. Mult mai mult s-a cheltuit insa cu plata indemnizatiilor personalului care asigurat buna desfasurare a alegerilor, in total 6.550 de persoane, presedinti si loctiitori ai sectiilor de votare, operatori, informaticieni, membrii BEJ, observatorii care au facut parte din comisiile de vot si personal auxiliar. Inca de pe 6 iunie, Institutia Prefectului judetului Vaslui a demarat plata indemnizatiilor, virand banii catre primarii, care, la randul lor, i-au remis catre cei in drept, practic, la acest moment, toate platile fiind facute. In total, cheltuielile de personal pentru scrutinul din 26 mai au insemnat 3.561.995 lei, incluzand aici si diurna de 10 lei pentru personalul MAI implicat in paza sectiilor de votare. Cele mai mari indemnizatii, cate 1.067 lei net, le-au primit presedintii, loctiitorii si operatorii din cele 536 de sectii de votare infiintate la nivelul judetului Vaslui, in timp ce ceilalti membri ai comisiilor de votare, observatori desemnati de catre partidele politice participante la scrutin, au primit fecare cate 266 lei net. La toate aceste cheltuieli se adauga altele, tablete, telefoane, internet etc., achitate tot de la bugetul de stat.

Chiar daca sumele cheltuite par mari, ele nici nu se compara cu cei 4,667 milioane lei, din care doar 317 mii lei cheltuieli materiale, la care se adauga cele facute de primarii, cu ocazia alegerilor locale din iunie 2016! Atunci, chiar daca au fost mai putine sectii de votare, doar 527, au fost mult mai multe persoane implicate in acest proces, peste 8.500!

Marian Mocanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.