Inspectorii ITM, cu ochii pe munca in conditii de canicula

0
829

Pentru ca temperaturile din timpul zilei deja au trecut de 30 de grade Celsius si se estimeaza ca vor fi zile tot mai caniculare, inspectorii ITM anunta ca vor incepe controalele pe linia respectarii de catre angajatori a conditiilor in care angajatii lor lucreaza. Cei gasiti in neregula risca amenzi cuprinse intre 1.500-2.500 lei.

Avand in vedere prognozele meteo privind inregistrarea de temperaturi extreme din perioada verii, conducerea Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Vaslui anunta ca este necesar verificarea modului in care se respecta prevederile legale in domeniul securitatii si sanatatii in munca, precum si masurile ce se aplica in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca in conformitate cu prevederile OUG nr. 99/2000. Agentii economici din toate domeniile de activitate si cu preponderenta din constructii civile si industriale, constructii drumuri si poduri, agricultura, activitati de panificatie si patiserie, comert, transporturi, textile, etc. au obligatia de a asigura securitatea si sanatatea lucratorilor in perioadele cu temperaturi extreme ridicate.

Inspectorii ITM Vaslui vor verifica daca angajatorii asigura masurile prevazute de legislatia de securitate si sanatate privind microclimatul la locul de munca si daca respecta prevederiler Ordonantei de Urgenta nr. 99/2000 privind masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme. Totodata, vor sa se asigure de cresterea gradului de constientizare a angajatorilor si a lucratorilor in ceea ce priveste necesitatea respectarii prevederilor actului normativ mentionat, pentru a se asigura protectia persoanelor incadrate in munca.

Consideram oportuna declansarea in perioada imediat urmatoare a unor actiuni de monitorizare si control, in vederea verificarii modului in care se aplica prevederile OUG nr. 99/2000. Actiunile vor avea ca scop si constientizarea angajatorilor in vederea aplicarii unor masuri de protectie a salariatilor pentru prevenirea accidentelor de munca si imbolnavirilor profesionale. Inspectorii de munca vor verifica modul in care se aplica si se respecta legislatia in vigoare privind protectia lucratorilor in perioadele cu temperaturi extreme in care, conform datelor furnizate de ANMH, temperaturile depasesc 37 grade Celsius sau, corelate cu conditii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel”, precizeaza Gheorghe Chirvase, inspector sef in cadrul ITM Vaslui.

Potrivit acestuia, controalele vor viza daca angajatorii amelioreaza conditiile de munca prin reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice; asigura ventilatia la locurile de munca; alterneaza efortul dinamic cu cel static; alterneaza perioadele de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite, cu curenti de aer. De asemenea, vizeaza si mentinerea starii de sanatate a angajatilor prin asigurarea apei minerale adecvate (cate 2-4 litri/persoana/schimb); asigurarea de dusuri; acordarea de pauze pentru refacerea capacitatii de termoreglare, scop in care se vor pune la dispozitie spatii fixe sau mobile cu microclimat corespunzator.

Controalele tematice vor viza si reducerea duratei zilei de lucru, daca temperaturile extreme se mentin pe o perioada de cel putin doua zile consecutiv; esalonarea pe doua perioade a zilei de lucru: pana la ora 11.00 si dupa ora 17.00, in cazul temperaturilor ridicate extreme, daca se mentin pe o perioada de cel putin doua zile consecutiv; intreruperea colectiva a lucrului cu asigurarea continuitatii activitatii in locurile in care aceasta nu poate fi intrerupta, potrivit prevederilor legale, daca temperaturile extreme se mentin pe o perioada de cel putin doua zile consecutiv; asigurarea de catre angajator a examenului medical la angajare si a controlului medical periodic, urmarind depistarea precoce a contraindicatiilor pentru munca la temperaturi crescute. De asemenea, se va avea in vedere si asigurarea primului ajutor si a transportului la cea mai apropiata unitate sanitara a persoanelor afectate si trecerea, dupa posibilitati, in alte locuri de munca sau reducerea programului de munca pentru persoanele cu afectiuni medicale, care au contraindicatii privind munca la temperaturi extreme”, a mai precizat inspectorul sef al ITM Vaslui.

Angajatorii care vor incalca prevederile art. 8 din OUG nr. 99/2000 si nu vor lua masurile de securitate si sanatate in munca in perioada cu temperaturi caniculare constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 1.500 lei – 2.500 lei. Asta cu conditia ca faptele sa nu fi fost savarsite in astfel de conditii incat sa fie considerate, potrivit legii penale, infractiuni.

Adriana Susnea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.