Fostul primar al Bacaului, aproape de eliberare

0
396

Judecatoria Vaslui a admis cererea de eliberare conditionata inainte de executarea totala a pedepsei de 4 ani de inchisoare primita de fostul primar al municipiului Bacau, Romeo Stavarache, pentru luare de mita. Acesta ar putea fi pus curand in libertate, daca procurorii nu contesta decizia judecatorilor ori daca Tribunaul Vaslui respinge eventuala contestatie.

In iunie 2014, Romeo Stavarache, primarul pe atunci al municipiului Bacau, era arestat sub acuzatia de luare de mita, 4 capete de acuzare, pentru ca ar fi solicitat si primit de la mai multi oameni de afaceri diverse sume, in schimbul acordarii catre acestia de contracte vizand executarea de lucrari edilitar-gospodaresti. In total, edilul ar fi strans peste 2,3 milioane de lei de contracte pentru inlocuirea stalpilor de iluminat public, constructia de locuinte ANl, eliberarea de certificate de urbanism si chiar pentru ca firma de salubritate a primariei sa-si faca corect treaba si sa ridice gunoiul din apropierea unei societati comerciale. Sumele solicitate si primite nu erau deloc mici, de la 70.000 lei, in cazul gunoiului, sau jumatate din valoarea decontata de primarie pentru fiecare stalp de iluminat, si ajungand pana la 10% din costul de constructie a unui bloc cu 45 de apartamente ANL, respectiv, numai in acest caz, peste 1,2 milioane lei, solicitate si primite de la un om de afaceri din Bacau.

In noiembrie 2017, Stavarache a fost condamnat definitiv la 4 ani de inchisoare cu executare, decizie confirmata si de Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei, instanta suprema care a respins recursul in casatie, calea de atac extraordinara aleasa de fostul primar impotriva respectivei sentinte.

Ulterior, Romeo Stavarache a ajuns sa-si execute pedeapsa la Penitenciarul Vaslui, unde a fost cazat timp de un an si jumatate, perioada la care se adauga alte circa 8 luni, timpul petrecut in arest preventiv si in arest la domiciliu. In consecinta, pe 23 aprilie, fostul primar a depus, la Judecatoria Vaslui, o cerere de eliberare conditionata inainte de termen, cerere care a avut drept prim termen de solutionare data de 5 iunie. Pronuntarea sentintei a fost amanata pentru data de 11 iunie, insa aceasta amanare a fost, se pare cu folos pentru fostul “baron” al Bacaului, asta pentru ca cererea sa a fost admisa de catre Judecatoria Vaslui. Decizia nu este definitiva, astfel ca Stavarache nu a fost inca pus in libertate, procurorii DNA avand termen 3 zile pentru a contesta aceasta sentinta la instanta superioara, Tribunalul Vaslui.

Marian Mocanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.