Evaluarea Nationala – cu plusuri, dar mai ales cu minusuri!

0
717

• Ieri au fost publicate primele rezultate ale examenului de evaluare nationala, examen definitoriu pentru viitorul celor mai multi dintre actualii absolventi de gimnaziu vasluieni. Rezultatele din acest an sunt printre mai slabe inregistrate din 2014 incoace, atat ca numar de medii sub 5 (obtinute de 33,79% din totalul celor 3.253 de candidati care au sustinut efectiv examenul), cat mai ales din punctul de vedere al numarului mediilor cuprinse intre 1 si 2,66 ori al absenteismului, cu aproape 2 procente peste media nationala. La fel, si in cazul mediilor maxime, doar 5, fata de 7 inregistrate anul trecut, ori al notelor de 10, doar 49, fata de 93 (!) obtinute de elevii vasluieni anul trecut.

Primul test general important din acest an, examenul de Evaluare Nationala a absolventilor de gimnaziu, s-a soldat cu cele mai slabe rezultate din 2014 incoace. La examenul desfasurat saptamana trecuta, procentul de medii peste 5 al elevilor vasluieni este de doar 65,10%, asta fara a tine cont de absenteism; altfel, acest procent ar scadea la doar 60,48%, cu peste 6% mai slab ca anul trecut! Trebuie spus ca nu mai putin de 242 de elevi din totalul celor 3.502 inscrisi pentru a sustine acest important examen au absentat la ambele probe, acestora adaugandu-li-se alti 7 elevi care au sustinut prima proba, cea la limba si literatura romana, unul dintre ei, un elev din Rebricea, obtinand chiar o nota acceptabila, 5,90. Dealtfel, matematica a fost si proba la care s-au obtinut cele mai slabe rezultate, in medie, notele acordate fiind cu circa o treime mai mici decat cele de la proba la limba si literatura romana.

Partea plina a paharului o reprezinta faptul ca nu mai putin de 2.561 candidati, respectiv 78,74% dintre cei care s-au prezentat la examen, au reusit sa ia medii peste 5 la proba de limba si literatura romana. Asta spre deosebire de matematica, unde nu doar ca procentul de „promovabilitate” a fost de doar 52,81%, dar si numarul de note maxime acordate a fost mai mic, 23, fata de 26 de note de 10 acordate de examinatori lucrarilor la proba de limba si literatura romana! Din punct de vedere statistic, 1.143 dintre candidatii care s-au prezentat la examen nu au reusit sa obtina medii de minim 5, iar dintre cei care au „promovat” acest examen, 564 de elevi au obtinut medii intre 5,00 si 5,99, 535 de candidati au avut media intre 6,00 si 6,99, 480 – intre 7,00 si 7,99, alti 349 de elevi, intre 8,00 – 8,99. Doar 185 dintre absolventii de gimnaziu vasluieni, fata de 213 de candidati, anul trecut, au reusit sa obtina medii peste 9,00! Din acestia, doar cinci elevi au reusit sa obtina media maxima. Este vorba de vasluiencele Ioana Bejenaru si Elena Ramona Flueras, de la de la Liceul Teoretic “Mihail Kogalniceanu”, si de Briana Elena Corlatan, de la Scoala Gimnaziala “Constantin Parfene”, de barladeanul Bogdan Andrei, de la Colegiul National “Gh. Rosca Codreanu”, si de huseanul Cosmin Ioan Prodea, absolvent al Colegiului National “Cuza Voda”.

Printre cei mai buni elevi vasluieni s-a situat si o absolventa a unei scoli din mediul rural, Roxana Georgiana Asavei, care a urmat cursurile Scolii gimnaziale “Mihai Eminescu” din Laza si care acum, cu o medie de 9,90, nu doar ca s-a clasat pe locul 7 intre cei mai buni elevi vasluieni, dar are sansa sa poata urma cursurile oricarui liceu de elita. Din pacate, intre primii 100 de absolventi de gimnaziu vasluieni cu cele mai mari medii obtinute se mai numara doar alti 8 elevi provenind de la scoli din mediul rural, respectiv din Pogonesti, Dumesti, Pungesti, Stanilesti, Viisoara, Delesti, Codaesti si Vutcani.

Ieri, dupa afisarea rezultatelor, s-au putut depune contestatiile cu privire la notele primite de candidati, rezultatele finale urmand a fi afisate pe data de 29 iunie. Trebuie spus ca media generala obtinuta la Evaluarea Nationala constituie unul dintre criteriile pentru admiterea in invatamantul liceal de stat. Media de admitere in liceu este media ponderata dintre media generala la acest examen, reprezentand 80%, si media generala de absolvire a claselor din gimnaziu, reprezentand 20%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.