Deputatul Daniel Olteanu (ALDE), reusita uriasa

1
1144

Drum de mare viteza în cativa ani, cu doua benzi pe sens, în afara localitatilor, cu parcari si spatii de servicii, cu pasaje, poduri si bretele de intrare / iesire, pentru a ajunge de la Albita la Tisita în mai putin de 1 ora si jumatate!

Eforturile constante din ultimii doi ani si jumatate ale deputatului Daniel Olteanu, actual presedinte al ALDE Vaslui si vicelider de grup al Camerei Deputatilor, dau roade.

Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis, ieri, în Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP) si în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE) anuntul de participare pentru procedura de atribuire a contractului „Elaborare Studiu de Fezabilitate pentru Drum Expres Tisita – Albita”.

Drumul de mare viteza Tisita – Albita, votat ca prioritate la nivelul Parlamentului European

Anuntul vine dupa ce, în luna ianuarie a acestui an, si Parlamentul European a luat o decizie cruciala în ceea ce priveste tronsonul de Autostrada Tisita – Albita, tronson aflat pe un coridor european TEN-T Comprehensive si a carui constructie a fost declarata o prioritate europeana pentru programarea 2021-2027.

Termenul de depunere a ofertelor a fost stabilit pentru data de 14 august, iar elaborarea studiului de fezabilitate, care cuprinde trei etape, urmeaza sa se realizeze într-un interval total de 26 luni de la desemnarea ofertantului castigator, astfel: 1 luna pentru raportul de început, 18 luni studiul de fezabilitate si 7 luni pregatirea documentatiei de licitatie si atribuire a contractului de proiectare si executie.

«E o satisfactie uriasa pentru mine sa vad ca un proiect în care am crezut si caruia i-am dedicat cea mai mare parte din activitatea parlamentara de pana acum, a intrat, iata, pe parcursul firesc catre realizarea efectiva, dupa ce, prin Legea Bugetului pe 2019, a primit finantare pentru etapa de pregatire a documentatiei tehnice. E un obiectiv de investitii vital pentru vasluieni, pentru întreaga regiune din stanga Siretului, dar si pentru Republica Moldova, un obiectiv care întruneste toate conditiile pentru a fi finantat cu fonduri europene, mai ales ca a fost declarat si asumat de Parlamentul European ca fiind o „prioritate”. Vreau sa îi asigur pe vasluieni ca, asa cum s-a întamplat si pana acum, acest proiect ramane prioritar pentru mine si pentru conducerea ALDE, vom face tot ceea ce tine de noi pentru a sustine în continuare cauza marilor investitii în infrastructura din judetul Vaslui si din Moldova, singurele care pot atenua decalajele regionale. Daca pentru PNL Vaslui au fost si sunt mai importante obiectivele de investitii din alte judete ale Moldovei, pentru care au organizat inclusiv campanii de strangeri de semnaturi, iar USR Vaslui a votat împotriva vasluienilor chiar la Legea bugetului, în proiectul Tisita – Albita a crezut o mana de oameni, carora vreau sa le multumesc si sa le transmit ca sprijinul lor m-a motivat. Pe de alta parte, am un mesaj si pentru cei care privesc cu foarte multa suspiciune perspectiva de realizare a acestui obiectiv si ar vrea ca panglica de inaugurare sa fie taiata chiar si maine. Stiu ca rabdarea nu e punctul forte al multora, însa rabdarea si insistenta mea au facut ca tronsonul Tisita – Albita sa ajunga dintr-un sertar al Ministerului Transporturilor pe masa Guvernului. Experienta ultimilor ani ne arata ca, în judetul Vaslui, e nevoie sa construim temeinic, iar daca asta înseamna un orizont de asteptare de cativa ani, pentru mine este acceptabil, date fiind beneficiile pe care le vom avea cu totii, în final.», a declarat deputatul Daniel Olteanu.

Albita, cel mai important punct de frontiera din estul Romaniei, pentru transportul rutier de marfuri

Reamintim ca tronsonul Tisita – Albita, cu studiu de prefezabilitate realizat în 1998, a avut prevazut ca termen de finalizare anul 2015, conform unei legi adoptate în 2003. Ulterior, a disparut din toate documentele oficiale, inclusiv din Master Planul General de Transport, adoptat în 2016, desi se afla pe un coridor european TEN-T Comprehensive. Dupa alegerile din 2016, dupa zeci de interpelari, memorii, adrese, solicitari, amendamente ale deputatului Daniel Olteanu (ALDE, Vaslui), obiectivul a fost inclus la nivel „studiu de prefezabilitate” în Legea bugetului 2019. Punctul de frontiera Albita este cel mai important pentru transportul rutier de marfuri pe frontiera de est a Romaniei, avand un trafic dublu fata de toate celelalte puncte de trecere a frontierei estice, luate împreuna, cu o triplare a traficului în ultimii zece ani si o crestere anuala de 10% în ultimii ani.

«Ma bucur, pana la urma, ca acest proiect începe dupa campania electorala de luna trecuta si îl ferim de orice conotatii electorale. Ma bucur, de asemenea, ca, din ce am reusit sa citesc pana la aceasta ora, CNAIR doreste un proiect de calitate, cu studii facute amanuntit, în detaliu, în care calitatea, si nu pretul primeaza, iar asta arata ca si dl. director general Narcis Neaga si-a propus sa evite surprizele neplacute si întarzierile de la faza executiei. Îl asigur de tot sprijinul meu, în limitele parlamentare si politice, pentru a continua demersurile de investitii în infrastructura acestei zone, uitate pana acum. Daca în ceea ce priveste ALDE si partenerul de guvernare, PSD, este clara sustinerea pentru acest proiect, fac apel la colegii din USR si PNL sa nu mai voteze împotriva si sa evite sa puna piedici, acum si pe viitor, celei mai importante investitii în infrastructura aceste zone. Votul lor împotriva este un vot nu doar împotriva vasluienilor si fratilor nostri din Republica Moldova, ci si a Uniunii Europene.», a încheiat Daniel Olteanu.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.