Depunerea declaratiilor de avere, un moft?!

Mai sunt doar cinci zile pana cand parlamentarii, primarii, consilierii locali si judeteni, functionarii publici si toate celelalte categorii de persoane pe care Legea 176/2010 le obliga sa-si depuna declaratiile de avere si de interese o mai pot face. Cu toate acestea, ieri, pe site-ul Primariei Barlad erau publicate declaratiile a doar 87 de angajati. tot pana ieri, niciun consilier local nu isi depusese declaratiile… In 2018, au fost depuse aproape 130 de declaratii de avere si de interese, iar in 2017, peste 150.

Intrucat 15 iunie pica in zi nelucratoare (sambata), in conformitate cu Noul Cod Civil, marti, 18 iunie, este data limita in care persoanele prevazute la art. 1, alin. (1) din Legea 176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice isi pot depune declaratiile de avere si de interese pe anul 2018. Daca, la nivel national, vorbim despre multe categorii de persoane vizate de aceasta obligatie, la nivelul judetului este vorba despre cei zece parlamentari, primarii, viceprimarii, consilierii locali si judeteni, judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti, asimilatii acestora, precum si asistentii judiciari si personalul auxiliar de specialitate din cadrul instantelor judecatoresti si parchetelor.

Trebuie sa-si declare averea acumulata in 2018 si functionarii publici si sefii de compartimente, servicii si directii din cadrul autoritatilor publice locale sau, dupa caz, in cadrul tuturor institutiilor publice, directorii si inspectorii scolari, sefii de sectie, directorii si managerii spitalelor publice, prefectul, subprefectii si personalul incadrat la cancelaria prefectului. Aceeasi obligatie o au si membrii consiliilor de administratie, ai consiliilor de conducere sau ai consiliilor de supraveghere, precum si persoanele care detin functii de conducere in cadrul regiilor autonome de interes local, a companiilor si societatilor comerciale la care statul sau o autoritate a administratiei publice locale este actionar majoritar sau semnificativ. Tot pana marti au la dispozitie si presedintii, vicepresedintii, secretarii si trezorierii federatiilor si confederatiilor sindicale pentru a-si depune declaratiile de avere si interese.

Cu cinci zile inainte de expirarea termenului limita, am vrut sa vedem cat de bine s-au conformat consilierii locali barladeni si functionarii publici din cadrul Primariei Barlad si a institutiilor subordonate. In mod surprinzator (pentru ca in fiecare an declaratiile au fost facute publice cu intarzieri de cateva saptamani), ieri erau afisate aproape 90 de astfel de declaratii de avere si de interese. Toate ale functionarilor din primarie si niciuna a celor 21 de consilieri locali. In ceea ce-i priveste pe functionari, daca, in 2017, au fost afisate peste 150 de declaratii, iar in 2018 aproape 130, pentru anul in curs au fost publicate doar 87.

Ramane de vazut cand vor fi afisate si celelalte, deoarece Legea 176/2010 prevede ca cei care nu isi indeplinesc obligatia in termenul legal ori nu declara cuantumul veniturilor realizate sau fac trimitere la alte inscrisuri pot fi sanctionati cu amenzi contraventionale cuprinse intre 50 – 2.000 lei. In plus, Agentia Nationala de Integritate poate declansa din oficiu procedura de evaluare. Aceleasi sanctiuni le risca si persoanele din institutiile publice responsabile cu implementarea prevederilor Legii 176/2010, dar si conducatorul entitatii respective, daca acesta nu indeplineste obligatiile prevazute de normativ.

Adriana Susnea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.