Daniel Olteanu (ALDE): Obiectivul nostru, o legislatie electorala care sa tina pasul cu realitatile din diaspora

Zeci de propuneri pe baza modelelor electorale practicate in alte state europene, aprecieri, dar si critici la adresa tratamentului preferential de care ar beneficia romanii de peste granita, in cazul votului anticipat. Acestea sunt principalele subiecte de dezbatere in Comisia speciala pentru legislatia electorala, potrivit deputatului Daniel Olteanu, vicelider ALDE la Camera Deputatilor. In aceasta situatie, sustine Olteanu, solutiile legislative in materie electorala trebuie sa fie unele echilibrate si sa aiba cel putin un corespondent in tari din Europa sau din SUA, care pot reprezenta surse de inspiratie in termeni de drepturi si libertati individuale, democratie si nivel de trai.

Pentru a pune capat polemicilor si nemultumirilor venite de la cei care reclama alinierea legislatiei electorale din Romania la standarde occidentale, deputatul ALDE afirma ca exemplele altor state ar putea fi transpuse intocmai. Pe de alta parte, deputatul Daniel Olteanu subliniaza ca propunerea ALDE referitoare la votul anticipat, pe durata a mai multe zile, le ofera romanilor de peste hotare posibilitatea de a-si planifica votul, in asa fel incat sa le fie mai simplu sa-si exprime optiunea.

Desemnarea ca membru in Comisia speciala pentru legislatia electorala m-a facut sa iau contact cu foarte, foarte multe propuneri, idei, mai mult sau mai putin solutii, referitoare la votul romanilor din strainatate. Practic, aproape fiecare are o opinie despre care considera ca e si solutie, si fiecare atrage critici, fara exceptie. Una dintre preocupari este, spre exemplu, sa garantam dreptul la vot tuturor cetatenilor romani, inspirandu-ne din ce fac alte state, cu un nivel de trai mai ridicat si, poate, cu o democratie superioara. Iar aici apar surprizele si zecile de modele: in unele cazuri nu voteaza decat cei cu domiciliul in tara; in altele, doar cei care isi asuma faptul ca se intorc intr-un anumit termen; in altele, pot vota si cei din strainatate, dar numai daca in ziua votului vin in tara. Apoi, am primit, pe langa mesajele cu privire la obligatia noastra de a respecta dreptul la vot al fiecaruia, critici in legatura cu discriminarea pozitiva a celor din afara tarii, la propunerea pe care a avut-o grupul ALDE, propunere pe care ne-o mentinem, referitoare la votul anticipat. Romanii din strainatate sa voteze pe durata a mai multe zile, si nu intr-o singura zi, pentru a avea timp sa ajunga fiecare, a declarat Daniel Olteanu.

Deputatul ALDE a atras atentia ca, dincolo de problema accesului la vot pentru conationalii din afara granitelor, este esential sa fie rezolvata si problema de fond si sa existe o preocupare constanta pentru derularea de investitii care i-ar putea determina pe cei plecati sa revina acasa.

Reintoarcerea romanilor din strainatate, mai importanta decat armonizarea legislatiei electorale

Marturisesc ca e imposibil sa fie impacata toata lumea, atat cei din strainatate, care doresc sa dea un vot cu privire la ceea ce se intampla acasa, cat si multi dintre cei din tara, care mi-au spus ca nu li se pare normal sa decida pentru ei cetateni care nu mai au domiciliul in Romania. Din aceste motive, cred ca solutiile pe care ne propunem sa le gasim trebuie sa fie echilibrate si, pentru fiecare dintre ele, sa avem cel putin un exemplu similar in Europa sau in SUA. Trebuie sa ne asiguram ca aceste exemple pe care ni le ofera cei nemultumiti si care ne transmit ca e mai bine acolo unde sunt ei, sunt transpuse aproape intocmai si in legislatia noastra, pentru a sublinia, la randul nostru: asa e in Germania, asa e in Franta, asa e in SUA. Mai presus de toate, dincolo de aceasta comisie care abordeaza pana la urma o problema tehnica, cea a accesului la vot, trebuie sa ne asiguram ca rezolvam problemele de fond, iar acestea sunt investitii echilibrate in toate regiunile tarii, nu doar in Vest sau in Bucuresti, bunastare si un drum catre acel nivel de trai care sa-i faca pe cei plecati sa revina acasa, a sustinut Daniel Olteanu.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.