Covoare asfaltice refacute pe circa 75.000 metri patrati de strada, in Barlad

1
1853

• Aproape 12 milioane de lei vrea sa aloce municipalitatea barladeana de la bugetul local pentru refacerea covoarelor asfaltice a unor strazi din oras. Lucrarile sunt preconizate a fi realizate in anii 2019-2020 si vizeaza o suprafata de circa 75.000 metri patrati din strazile foarte deteriorate, precum si inlocuirea bordurilor de la trotuare pe o lungime de 1.600 metri liniari.

Printre proiectele de hotarare ce urmeaza sa fie dezbatute joi, 27 iunie, in cadrul sedintei ordinare a Consiliului Local Barlad se numara si unul ce se refera la „aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul «Refacere covoare asfaltice a unor strazi din Barlad»„. Asa cum se arata in anexa atasata, lucrarile vor viza o lungime de 10 kilometri, suprafata pe care se vor asterne covoare asfaltice noi fiind de circa 7,5 kilometri patrati. De asemenea, vor fi inlocuite bordurile trotuarelor de pe o lungime de 1,6 kilometri.

Potrivit expunerii de motive, din cauza ca traficul rutier este foarte aglomerat pe toate arterele din oras, cumulat cu faptul ca inca nu avem o sosea de centura care sa preia macar traficul greu, infrastructura rutiera urbana a Barladului este veche, depasita, subdimensionata si deteriorata, astfel ca nu mai e posibila utilizarea in conditii normale de exploatare. Cu atat mai mult cu cat conditiile de trafic preconizate in momentul construirii au fost de mult depasite.

„Strazile pe care se doreste refacerea covoarelor asfaltice, aflate in avansata stare de degradare, pun in pericol siguranta conducatorilor auto si a pietonilor, acestea nefiind reabilitate sau modernizate. In timp, au fost executate doar lucrari de intretinere sau de reparatii curente ale imbracamintii rutiere (de tip tratamente, plombari, covorase, etc.). Strazile sunt cu un intens trafic rutier, fac legatura intre diferite cartiere ale orasului si asigura accesul direct al cetatenilor si al conducatorilor auto catre zona economico-administrativa centrala a Barladului. Scurgerea apelor pe acele strazi e deficitara, in cea mai mare parte din cauza degradarilor sistemelor de colectare si evacuare a apelor pluviale. Aceste degradari au survenit pe fondul lipsei de intretineri, dar si din cauza vechimii acestora. In perioadele cu precipitatii abundente, strazile devin aproape impracticabile, locuitorii zonelor neputand ajunge la proprietatile lor”, se arata in expunerea de motive.

Tot in motivarea proiectului se precizeaza ca, prin refacerea covoarelor asfaltice, se doreste asigurarea unor conditii de trafic civilizat si in siguranta, realizarea investitiei urmand sa conduca la cresterea vitezei de deplasare in trafic, cresterea confortului conducatorilor auto, dar si la cresterea confortului locuitorilor din zonele vizate de lucrari. Investitia are o valoare totala estimata la 11.750.000 lei cu TVA, din care 11.250.000 lei cu TVA reprezinta cheltuieli de constructii si montaj. Banii vor fi alocati de la bugetul local, iar lucrarile se vor derula pe parcursul a circa 12 luni, adica in anii 2019 (cheltuieli de 6.750.000 lei cu TVA) si 2020 (cheltuieli de 5.000.000 lei).

Prin aceasta investitie, se propune: refacerea covorului asfaltic, cu respectarea normativelor tehnice in domeniu; inlocuirea bordurilor uzate si degradate cu unele noi, inclusiv refacerea fundatiilor acestora; largirea strazilor prin crearea de benzi carosabile suplimentare / parcari, corespunzator solicitarii traficului si conditiilor locale, acolo unde e posibil; reamenajarea si modernizarea intersectiilor; aducerea la cota a gurilor de scurgere la canalizarea subterana, a sistemelor de colectare si dirijare a apelor meteorice, a capacelor si ramelor pentru caminele de vizitare ale instalatiilor, a gurilor de aerisire, etc. amplasate in carosabil.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.