Contestatia a fost „eutanasiata”. Hingherii vasluieni vor „opera” maidanezii din Barlad!

0
1692

Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) a respins contestatia depusa de ONG-ul barladean nemultumit ca a pierdut licitatia pentru capturarea si eutanasierea cainilor fara stapan din Barlad. In consecinta, in cel mai scurt timp, primarul orasului si reprezentantii legali ai asocierii castigatoare urmeaza sa semneze contractul, iar apoi hingherii vasluieni sa treaca efectiv la strangerea maidanezilor de pe strazi.

Dupa mai bine de trei saptamani, conducerea Primariei Barlad a primit, luni, 10 iunie, raspunsul asteptat de la CNSC in legatura cu contestatia depusa pe 20 mai de Asociatia pentru Protectia Animalelor Fara Stapan din Barlad. Este vorba despre ONG-ul care a pierdut licitatia pentru delegarea prin concesiune a Serviciului pentru gestionarea cainilor fara stapan din oras in favoarea Asocierii Asociatia „Sprijina cainii” – SC Serv Vet Impex SRL – SC Serv Prodmed Impex SRL. Iar in urma evaluarii in detaliu a contestatiei intinse pe 11 pagini, reprezentantii CNSC au respins-o ca nefondata, intrucat au considerat ca licitatia si, in special, desemnarea hingherilor vasluieni drept castigatori, s-a facut cu respectarea legilor in vigoare.

Asta desi, la prima vedere, decizia pare surprinzatoare, intrucat comisia de evaluare a ofertelor din cadrul primariei a ales oferta cea mai putin avantajoasa, adica pe cea a Asocierii din Vaslui, care a propus un pret de 1.814.400 lei (fara TVA) fata de 1.407.600 lei (fara TVA), oferit de ONG-ul barladean. Iar redeventa anuala pe care o va plati asocierea vasluiana este de doar 2.000 de lei, in timp ce redeventa oferita de asociatia locala este de 5.000 de lei.

Nemultumirea fundatiei care a contestat licitatia si a cerut anularea rezultatului procedurii si reevaluarea ofertelor pleaca de la faptul ca oferta i-a fost respinsa pe motiv ca, desi s-a incheiat un contract cu un medic veterinar pentru prestarea serviciilor de eutanasiere, in codul CAEN al ONG-ului nu figureaza si aceasta activitate. In plus, reprezentantii asociatiei considera ca oferta lor trebuia aleasa, intrucat au oferit pretul cel mai mic si redeventa cea mai mare.

Reamintim ca, dupa doua saptamani de evaluare a celor doua oferte depuse, alesii Barladului au aprobat pe data de 17 mai atribuirea contractului de delegare a Serviciului public de gestionare a cainilor fara stapan din Barlad catre Asocierea Asociatia „Sprijina cainii” – SC Serv Vet Impex SRL – SC Serv Prodmed Impex SRL. Iar trei zile mai tarziu, Asociatia pentru Protectia Animalelor Fara Stapan din Barlad a depus contestatia la CNSC.

Cat despre tarifele oferite de municipalitate pentru capturarea, transportarea, microciparea, hranirea, sterilizarea si eutanasierea cainilor fara stapan, acestea se ridica la 504 lei fara TVA / caine. In total, bugetul local va plati hingherilor vasluieni 1.814.400 lei (fara TVA) pentru urmatorii trei ani de concesiune. In acesti bani intra capturarea, transportarea, consultarea, trierea si adapostirea a cel putin 100 caini/lunar (80 lei/bucata), microciparea (25 lei/bucata), deparazitarea interna/externa (15 lei/bucata), vaccinarea antirabica (18 lei/bucata), sterilizarea maidanezilor (100 lei/mascul si 150 lei/femela), intretinerea si hranirea in adapost a cainilor timp de 14 zile (9 lei/bucata) si eutanasierea cainilor (90 lei/bucata).

Cele mai importante obligatii ale concesionarului sunt: sa-si deschida punct de lucru in Barlad in termen de 30 de zile calendaristice de la semnarea contractului de concesiune; sa captureze, in intervalul 1-20 al fiecarei luni, minim 100 de maidanezi; sa organizeze campanii trimestriale de sterilizare gratuita a cainilor cu si fara stapan, in colaborare cu alte ONG-uri (minim 150 de sterilizari); sa furnizeze Consiliului Local informatiile solicitate si sa asigure accesul la toate informatiile necesare verificarii si evaluarii functionarii serviciului. Tot concesionarul e obligat sa tina un registru special vizat de medicul veterinar, care va contine date detaliate despre maidanezii capturati (ziua capturarii, data si ora cazarii in adapost, caracteristicile individuale ale animalului, numarul de caini prinsi, revendicati, adoptati, eutanasiati, substanta utilizata si numele persoanei care realizeaza eutanasierea, numarul de microcip, data vaccinarii antirabice, data sterilizarii, data predarii cadavrelor la societatile de incinerare etc.).

Adriana Susnea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.