Autoritatile barladene au declansat „tantariada”

0
1130

Pentru ca au fost primite numeroase sesizari din partea cetatenilor nemultumiti de inmultirea tantarilor din Barlad, autoritatile locale au demarat deja actiunea de starpire a micilor „vampiri”. Primele zone in care s-a stropit deja cu insecticid sunt spatiile verzi din cartierele Gara, Munteni si Podeni, dar si Gradina Publica si Parcul „Victor Ion Popa”.

Potrivit primarului Barladului, Dumitru Boros, inmultirea tantarilor din oras a devenit o problema acuta, care ii preocupa nu doar pe localnicii exasperati de periculoasele insecte, ci si pe cei din conducerea orasului, care au fost asaltati de solicitari din partea cetatenilor care cer starpirea lor. Anuntul a fost facut ieri, de edilul sef al urbei, in cadrul unei conferinte de presa. Boros a declarat ca, in aceasta saptamana, a fost declansata actiunea de combatere a tantarilor din oras, responsabila de actiune fiind SC Compania de Utilitati Publice (CUP) SA Barlad, firma actionariata de Consiliul Local Barlad.

Se lucreaza, in prezent, cu doua echipe si actionam pe timp de noapte. Asta noapte (12/13 iunie, n.r.) s-a stropit in special in partea de Nord a Barladului, adica in zona Gradinii Publice, in Parcul «Victor Ion Popa», iar in aceasta noapte (13/14 iunie, n.r.) vom actiona in zona Garii, in canalele deschise din cartierele Munteni si Podeni si in zona Prodana. Pentru ca la Prodana si la Regie avem probleme mari, am discutat cu cei de la CUP SA si incercam ca, saptamana viitoare, sa intram cu elicopterul sa stropim, pentru a stopa evolutia si inmultirea tantarilor. Barladul are o zona care favorizeaza inmultirea lor, pentru ca avem atatea canale deschise, balta Regie si balta Prodana, si incercam sa stapanim acest fenomen. In aceasta primavara am avut multe ploi, asa ca tantarii s-au inmultit mult, motiv pentru care am primit foarte multe solicitari din partea cetatenilor de a rezolva aceasta problema”, a explicat Boros.

Cum subsolurile blocurilor din oras „colcaie” de tantari, acesta a precizat ca reprezentantii asociatiilor de proprietari trebuie sa solicite celor de la SC CUP SA Barlad sa intervina. De asemenea, si persoanele juridice si alti privati pot solicita, insa contra cost, stropirea cu insecticid acolo unde doresc, pentru ca, daca se intervine izolat, numai pe domeniul public, problema nu va fi rezolvata. Mai ales ca, spune primarul, Consiliul Local a aprobat deja preturile interventiilor si exista insecticid in stoc.

Trebuie spus ca, in urma cu trei zile, conducerea CUP SA a anuntat inceperea lucrarilor de combatere a tintarilor, mustelor si capuselor de pe domeniul public cu patru muncitori si doua autoutilitare cu pulverizatoare, interventiile fiind facute noaptea, intre orele 23.00-06.00. Astfel, in noaptea de 12/13 iunie s-a actionat in Gradina Publica, pe spatiile verzi dintre blocurile din zona de Nord a orasului, pe spatiile verzi din zonele de case din cartierele Munteni, Podeni si Tuguiata, in Parcul „Victor Ion Popa”, dar si in scuaruri si aliniamente stradale din Nordul Barladului. Iar in noaptea de 13/14 iunie, s-a intervenit la Lacul Prodana, in zona de protectie a paraului Valea Seaca si canalele aferente, pe spatiile verzi din zonele de case din cartierele Deal si Mihai Eminescu, in Parcul „Mihai Eminescu”, in scuaruri si aliniamente stradale din Sudul orasului.

Adriana Susnea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.