Admiterea in licee, in linie dreapta!

0
804

Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui a pregatit si distribuit catre scolile gimnaziale Brosura admiterii la licee, cursuri de zi sau frecventa redusa, si scoli profesionale pentru anul scolar 2019 – 2020. Absolventii de gimnaziu impreuna cu parintii si dirigintii au astfel la indemana toate informatiile necesare pentru a alege in deplina cunostinta de cauza, dar si conform mediei de absolvire a scolii si a celei ce o vor obtine in urma sustinerii Evaluarii Nationale, pe filiere, profiluri si specializari, pentru cei ce aleg licee teoretice sau vocationale, ori domenii de activitate, in cazul celor din invatamantul tehnologic sau sau profesional.

Elevii claselor a VIII-a au terminat cursurile ciclului gimnazial si se pregatesc pentru admiterea la liceu 2019-2020. Deocamdata, invata pentru examenele de la Evaluarea Nationala 2019, care vor debuta pe 18 iunie, cu proba la limba si literatura romana, urmata pe 20 iunie, de cea la matematica. Ulterior afisarii rezultatelor finale, dupa contestatii, anuntata pentru data de 29 iunie, va urma etapa optiunilor pentru liceu si in final repartizarea candidatilor. Elevii, impreuna cu parintii si dirigintii, vor completa, intre 3 si 7 iulie, optiunile in fisele de inscriere si se va proceda la introducerea in baza de date computerizata a datelor din fisele de inscriere. Intre 4 – 8 iulie se va face si verificarea de catre candidati si parinti a fiselor editate de calculator, corectarea greselilor si listarea fiselor corectate din calculator. Repartizarea computerizata in invatamantul liceal de stat a absolventilor clasei a VIII-a care nu implinesc 18 pana la data inceperii cursurilor anului scolar 2019-2020 se va face in data de 12 iulie, pentru ca intre 15 si 18 iulie sa se faca depunerea dosarelor de inscriere la scolile la care candidatii au fost repartizati. Prima etapa a repartizarii computerizate va lua sfarsit dupa rezolvarea, de catre comisia judeteana de admitere, a situatiilor speciale aparute dupa etapa de repartizare computerizata, a repartizarii candidatilor care nu si-au depus dosarele de inscriere in termen si a candidatilor care nu au participat sau au participat, dar nu au fost repartizati in etapa repartizarii computerizate, activitati ce vor avea loc in zilele de 19, 22 si 23 iulie.

Pentru a veni in sprijinul absolventilor de gimnaziu, pentru ca acestia sa aleaga in deplina cunostinta de cauza unitatea liceala unde-si vor continua cursurile, ISJ Vaslui a publicat si distribuit catre scolile gimnaziale Brosura admiterii la licee si scoli profesionale cu planul de scolarizare pentru anul scolar 2019 – 2020. In afara informatiilor privind filierele, profilurile si specializarile disponibile, pentru cei ce aleg licee teoretice sau vocationale, ori domenii de activitate, in cazul celor din invatamantul tehnologic sau profesional, si ultima medie de admitere, cel putin la liceele cele mai cautate. Din acest punct de vedere, anul trecut, cel mai greu s-a intrat la clasele de matematica informatica ale Liceului “Mihail Kogalniceanu” din Vaslui, urmat de clasa cu acelasi profil ale Colegiului National “Cuza Voda” din Husi si cele de stiinte ale naturii de la Colegiul National “Gh. Rosca Codreanu” din Barlad. La mare cautare au fost si clasele de filologie sau stiinte sociale ale liceelor teoretice, acolo unde ultimele note de intrare, anul trecut, au fost peste 7.00. Reamintim ca, la media de admitere, cea de la Evaluarea Nationala contribuie in proportie de 80%, si, in proportie de 20%, media generala de absolvire a claselor V – VIII.

In total, in cele 20 de licee vasluiene, sunt disponibile, in viitorul an scolar, 97 de clase a IX-a, cu un total de 2.716 locuri. La acestea se mai adauga alte 168 de locuri, grupate in 6 clase cu frecventa redusa, disponibile pentru absolventii de gimnaziu din promotiile anterioare, care implinesc 18 ani pana la data inceperii cursurilor anului scolar 2019-2020, clase ce vor fi infiintate la 4 licee din Barlad, Zorleni si Negresti.

Candidatii de etnie roma beneficiaza de locuri speciale ce se aloca peste numarul de locuri acordat prin planul de scolarizare, in limita a 1-2 locuri suplimentare la clasa, inscrierea urmand sa se faca la comisia de admitere judeteana, pana la 14 iunie 2019, ora 16.00. Candidatii de etnie roma care concureaza pentru ocuparea locurilor alocate distinct pentru acestia trebuie sa prezinte la inscriere si o recomandare scrisa din partea presedintelui unei organizatii civice, culturale sau politice a romilor, legal constituita, prin care se atesta apartenenta lor la etnia romilor si nu faptul ca fac parte din organizatia respectiva.

Marian Mocanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.