A inceput inscrierea la scolile profesionale!

0
1482

• Pana maine, 26 iunie, se desfasoara inscrierea in viitorul an scolar, 2019 – 2020, a absolventilor de gimnaziu care doresc sa urmeze cursurile scolilor profesionale, cu o durata de 3 ani, in urma carora vor invata o meserie, primind totodata si certificat de calificare profesionala. In acest sens, candidatii si parintii acestora trebuie sa completeze la secretariatul unitatii absolvite fisa de inscriere in invatamantul preuniversitar de stat, pe care o vor depune la unitatea una din cele 14 licee din judetul Vaslui care organizeaza astfel de cursuri.

Pentru viitorul an scolar, la nivelul judetului Vaslui vor fi disponibile 1.456 de locuri in invatamantul profesional de stat, locuri disponibile in 52 de clase ce vor fi formate pe diverse specialitati. “Am incercat sa organizam aceste clase in functie de specificul fiecarei zone si de nevoile pietei muncii, avand in acest sens mai multe intalniri si discutii cu toti factorii institutionali sau economici implicati. De asemenea, am incercat sa oferim posibilitatea fiecarui absolvent de gimnaziu care alege sa urmeze invatamantul profesional, de a putea urma cariera cea mai potrivita pentru el, in acest scop organizand in aceasta primavara mai multe sedinte de instruire, organizate in toate unitatile de invatamant gimnazial, cu elevii de clasa a VIII-a si cu parintii acestora”, a declarat prof. Gabriela Placinta, inspectorul general al ISJ Vaslui.

Dupa depunerea cererilor de inscriere, pe data de 26 iunie se va poceda la afisarea, la sediul unitatilor de invatamant care au oferta pentru invatamantul profesional, a listei candidatilor inscrisi, urmand ca in perioada 27 – 28 iunie sa se deruleze proba de preselectie, in unitatile de care opteaza pentru organizarea acesteia, conform graficului stabilit si afisat de fiecare unitate de invatamant care organizeaza preselectie. Ulterior, intre 28 iunie si 1 iulie se va proceda la inscrierea candidatilor respinsi la preselectie dar si a altor candidati interesati, care nu s-au inscris in perioadele de inscriere anterioare, ori a celor care au renuntat la locul ocupat in perioada de preselectie, la o alta unitate de invatamant profesional. In cazul in care, la unele unitati de invatamant, numarul candidatilor inscrisi il depaseste pe cel al locurilor puse la dispozitie, se poate organiza o proba suplimentara de admitere, care va avea loc pe 2 – 3 iulie. Validarea de catre comisia de admitere judeteana pentru invatamantul profesional de stat a candidatilor declarati admisi in invatamantul profesional de stat si comunicarea de catre unitatile de invatamant profesional a candidatilor admisi si a celor respinsi in invatamantul profesional de stat se va face pe 5 iulie. Ulterior, intre 8 si 12 iulie, candidatii declarati admisi vor ridica fisele de inscriere, de la unitatile de invatamant gimnazial absolvite si le vor depune la secretariatele scolilor profesionale unde au fost admisi. O a doua etapa de admitere in invatamantul profesional de stat va demara pe 22 – 24 iulie, prin inscrierea candidatilor la unitatile de invatamant profesional la care au ramas locuri libere in urma etapei I de admitere pe baza fiselor de inscriere in invatamantul profesional de stat.

Trebuie spus ca invatamantul profesional ofera absolventilor de gimnaziu, pe langa oportunitatea de a invata o meserie si, in consecinta, a-si gasi mai usor de lucru, ca personal calificat, deci mai bine platit, si o bursa de 200 de lei lunar acordata de la bugetul de stat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.