Reteta pentru aerisirea traficului infernal din municipiul Vaslui

Municipalitatea vasluiana va propune consilierilor locali, in sedinta de joi, 27 iunie, adoptarea unor masuri menite sa descongestioneze traficul rutier si pietonal in orasul sufocat, in prezent, de cele peste 22 de mii de vehicule inmatriculate, la care se adauga alte cateva mii, aflate zilnic in tranzit. In acest scop, vor fi puse in practica mai multe masuri propuse de Comisia de reglementare a circulatiei pe drumurile publice in Municipiul Vaslui intr-un raport aflat din luna aprilie in dezbatere publica, pe site-ul Primariei. Intre altele, urmeaza a fi instituite nu mai putin de 16 sensuri unice pe diverse strazi din municipiul Vaslui, vor fi impuse noi restrictii privind parcarea sau stationarea vehiculelor, va fi restrictionat traficul unor categorii de vehicule in anumite zone in perioadele cu trafic de varf, vor fi instituite 4 noi sensuri giratorii, iar doua intersectii, dintre cele mai aglomerate, vor fi semaforizate. Si pietonii vor trebui sa faca mai multa miscare, dat fiind ca unele treceri de pietoni de pe arterele cele mai circulate ar putea fi desfiintate. Cele mai multe dintre masuri urmeaza a fi implementate incepand chiar cu trimestrul III al acestui an, altele, din trimestrul IV, iar unele, odata cu finalizarea programului de extindere a rutelor, traseelor si statiilor pentru transportul public de calatori, program ce se doreste a fi implementat de municipalitate.

In luna octombrie 2018, prin dispozitia primarului Vasile Paval, a fost infiintata Comisia de reglementare a circulatiei pe drumurile publice in Municipiul Vaslui, comisie care avea drept obiectiv analizarea, stabilirea si aprobarea unor masuri privind fluidizarea circulatiei si cresterea sigurantei rutiere in municipiu. Respectiva comisie a avut in vedere corelarea cu prevederile din politica de parcare pentru mobilitate urbana a municipiului Vaslui si armonizarea masurilor propuse de ea, cu cele deja propuse a fi implementate prin respectiva Politica de Parcare. Totul s-a concretizat printr-un raport care, in luna aprilie, a fost supus dezbaterii publice, ulterior masurile propuse fiind discutate cu specialisti, urmand ca, cu aprobarea consilierilor municipali, sa fie puse in practica. Pe baza constatarilor din teren, membrii comisiei au stabilit ca directii de lcuru mai multe domenii, intre care instituirea de noi sensuri unice, de restrictii privind stationarea, oprirea si parcarea autovehiculelor, suplimentarea si revizuirea marcajelor rutiere, fluidizarea traficului prin instituirea de noi sensuri giratorii, semaforizarea unor intersectii sau desfiintarea unor treceri de pietoni, acoo unde se impune, sau reducerea vitezei autovehiculelor in apropierea trecerilor de pietoni prin montarea de limitatoare de viteza in zonele cu flux pietonal. De asemenea, a fost propusa restrictionarea accesului in anumite zone si in anumite intervale orare, 7 – 9, respectiv 15 – 17, pentru vehiculele care apartin scolilor de soferi si firmelor colectoare de deseuri, dar si stabilirea unui program de aprovizionare a agentilor economici care isi desfasoara activitatea in zona centrala precum si instituirea obligativitatii acestora de a se aproviziona prin caile de acces secundare, special destinate acestui scop.
Intre strazile care ar putea deveni cu sens unic se numara str. Avantului, in totalitate, mai multe portiuni a str. Feroviari, zona cu strazile Dobrogeanu Gherea, Penes Curcanu, Petru Rares si Mihai Viteazul, str. Bucuresti pe sectorul dintre str. Spitalului si str. Ardealului, str. Bucovinei pe sectorul dintre str. Ardealului si Logofat Tautu, sau portiuni ale str. Zimbrului, pe sensul de coborare. Pe strazile cu sens unic, stationarea va fi permisa, de regula, pe partea stanga a sensului de mers, daca trama stradala permite acest lucru, drumul fiind marcat si semnalizat corespunzator, urmand a se instala si indicatoare rutiere corespunzatoare, rezultate din noua configurare a traficului. Prin aceasta masura, impunand circulatia pe un singur sens, se vor crea aproximativ 450 locuri de parcare, de regula, pe partea stanga a strazilor respective, considera Comisia de reglementare a circulatiei pe drumurile publice in Municipiul Vaslui. Pe alte strazi, str. Dragos Voda, de la str. Traian pana la intersectia cu str. Dr. Ghelerter, din intersectia Spiru Haret cu ing. Badea Romeo pana in dreptul intrarii bancii OTP sau pe sectorul strazii Dimitrie Sturdza, delimitat de bl. 131 si str. V Alecsandri, vor fi instituite restrictii privind oprirea si parcarea autovehiculelor, in timp ce pe str. Biruintei, de la Scoala Gimnaziala Vasile Alecsandri pana in str. Republicii, pe ambele sensuri, de la intersectia str. Bucovinei cu str. Ardealului pana in str. Stefan cel Mare si pe str. Pacii, de la str. Feroviari pana la str. Republicii urmeaza a fi interzise stationarile. In plus, stationarea va fi interzisa pe mai multe trasee ale mijloacelor de transport in comun, inclusiv pe tronsonul Crucea Garii – sensul giratoriu din intersectia strazilor Traian – Calugareni si Alecu Donici, unde stationarea va fi interzisa intrucat circulatia pe banda 1 va fi destinata exclusiv transportului in comun. De asemenea, se vor infiinta noi sensuri giratorii la intersectia str. Metalurgiei cu DN 2F si str. Mihail Sadoveanu, in zona locuintelor sociale, la intersectia str. Traian cu str. Mihai Viteazul si str. Andrei Saguna, la intersectia str. Republicii cu str. Biruintei si str. Pacii, dar si la intersectia str. Stefan cel Mare cu str. Victoriei si str. Husului. In plus, alte doua intersectii, cea de la Liceul Kogalniceanu si cea dintre str. Slt. Adrian Ioanesei cu str. Stefan cel Mare, urmeaza a fi semaforizate.
Tot pentru fluidizarea traficului, urmeaza a fi desfiintata trecerea de pietoni de pe str. Traian la intersectia cu str. Dragos Voda, dar si a catei unei treceri de pietoni care traverseaza arterele principale, in zona intersectiilor. In acelasi timp, in zonele cu flux pietonal ridicat, cu prioritate in zonele liceelor Ion Mincu si Stefan Pprocopiu, a Scolii gimnaziale Mihai Eminescu si a Spitalului Judetean de Urgenta, in apropierea trecerilor de pietoni urmeaza a fi montate limitatoare de viteza fizice – denivelari.
Cele mai multe dintre aceste masuri ar putea fi implementate incepand chiar cu luna iulie, alte cateva urmand sa astepte pana va fi finalizat de implementat Programul de extindere a rutelor, traseelor si statiilor pentru transportul public de calatori ori dupa expirarea perioadei de post-monitorizare pentru lucrarile efectuate in zona centrala a municipiului vaslui prin proiectul PIDU.

1 COMENTARIU

  1. Asta e f bine ,dar str.garii de la autogara pana la federal coop de ce nu se ia nici o masura cu comerciantii de materiale de constructii , strada arata ca dupa bombardament mergeti si o sa va convingeti si semnalati asta in cotidianul dv poate edilii se trezesc .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.