Vizita ministrului Daea la Vaslui, explicata pas cu pas

Marti, judetul Vaslui a fost destinatia unei ample vizite de lucru a unei delegatii guvernamentale de prim rang, condusa de chiar prim-ministrul Romaniei, Viorica Dancila. Daca premierul si ministrul Sanatatii au vizitat in special unitati spitalicesti si de invatamant, Petre Daea, ministrul Agriculturii, si senatorul Doina Silistru au urmat un traseu separat, luand contact cu fermierii si locuitorii satelor vasluiene, ascultandu-le problemele cu care acestia se contrunta si oferind solutii sau explicatii.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, si senatorul Doina Silistru, presedintele Comisiei pentru agricultura din Senatul Romaniei, si-au inceput periplul prin judetul Vaslui vizitand ferma de pasari a SC Morandi, din satul Barzesti, comuna Stefan cel Mare. Am avut astfel ocazia sa vad efectiv o ferma reabilitata, unde se cresc pui la sol, este vorba de pui cu crestere lenta, pui de o calitate deosebita, aproape ca aceea a pasarilor crescute la curte. Este o ferma foarte moderna, complet automatizata, in care totul, de la adapatul sau hranirea puilor, pana la controlarea conditiilor de incalzire si aerisire se face la cele mai inalte standarde, cu respectarea tuturor parametrilor, o ferma cu adevarat la nivel european. Pot spune ca si domnul ministru Daea a fost placut impresionat de ce a gasit aici, la Barzesti, si a discutat indelung cu adminsitratorul fermei, Catalin Moraru, despre cum a reusit acesta sa puna pe picioare o investitie de asemenea anvergura, oferind si solutii la problemele cu care se confrunta fermierul vasluian. Dealtfel, asa cum a promis domnul ministru, in curand, crescatorii de pasari vor putea accesa fonduri guvernamentale pentru modernizarea fermelor, a declarat Doina Silistru.

Tot in comuna Stefan cel Mare, delegatia guvernamentala a vizitat un legumicultor care a accesat programul de sprijin pentru tomate si a carui productie va intra in pietele vasluiene saptamana viitoare. Fermierul vasluian s-a aratat multumit de subventia pentru tomate pe care a accesat-o si l-a asigurat pe ministrul Daea ca va accesa si fondurile ce vor fi puse la dispozitie pentru incalzirea solariilor, pentru a putea produce tomate si in perioada decembrie – aprilie, respectiv subventia anuntata de 6.000 de euro, care va fi la indemana fermierilor cat de curand, a explicat senatorul Doina Silistru.

Apoi, oficialii s-au deplasat pe Valea Prutului, la Poganesti, comuna Stanilesti, unde au verificat stadiul reamenajarii sistemului de irigatii Albita-Falciu, obiectiv realizat prin programul Administratiei Nationale a Imbunatatirilor Funciare (ANIF). Este vorba de o lucrare in valoare de aproape 30 de miloane de lei, care consta in reabilitarea a 4 statii de pompare de baza, 36,291 kilometri canale de irigatie si 17 constructii hidrotehnice ce vor asigura necesarul de apa pentru o suprafata de 10.075 hectare. Proiectul a demarat in toamna trecuta si urmeaza sa fie finalizat in decembrie 2020. In prezent, activitatea de pe santier este intensa, se lucreaza la decolmatarea vechilor canale si reabilitarea statilor de pompare, ministrul Daea promitand ca va urmari indeaproape desfasurarea lucrarilor si ca va fi prezent la finalizarea lor, la sfarsitul anului viitor. Acest obiectiv este de o importanta deosebita, dat fiind nivelul mai scazut de precipitatii de pe Valea Prutului; este neaparat nevoie de irigatii pentru a pune cu adevarat in valoare potentialul terenurilor agricole din aceasta zona. Dealtfel, pe acest subiect s-a discutat si cu fermierii din zona, cu ocazia vizitei la societatea Enache Morarit, fermieri care i-au prezentat domnului ministru problemele cu care se confrunta in scoaterea terenurilor degradate din circuitul agricol pentru a infiinta acumulari de apa necesare la irigarea culturilor. Domnul ministru le-a promis ca, in curand, va incerca sa rezolve problema taxelor prea mari si a circuitului excesiv al documentelor necesare. O alta problema discutata, cu care se confrunta nu doar fermierii vasluieni, este cea a dificultatii accesarii fondurilor nerambursabile destinate grupurilor de producatori. Ministrul Daea a explicat ca, in acest caz, problema o constituie legislatia europeana in domeniu si i-a asigurat pe fermieri ca, pe perioada asigurarii de catre Romania a presedintiei rotative a Consiliului UE, va incerca sa discute cu omologii din celelalte tari posibilitatea redefinirii acestor grupuri, de la 5, la 3 producatori, tocmai pentru a face mai accesibile fondurile europene puse la dispozitie, a aratat Doina Silistru care, la randul ei, a oferit sfaturi si consultanta de specialitate fermierilor prezenti la intalnirea cu delegatia guvernamentala.

Pe intreg parcursul vizitei, inclusiv la Hoceni, unde am avut intalniri cu fermierii din zona, oamenii si-au exprimat aprecierea fata de activitatea Guvernului Dancila, a ministrului Petru Daea, in special pentru faptul ca guvernul se zbate ca oamenii sa-si primeasca drepturile si subventiile la timp, multumind totodata si pentru eforturile guvernarii PSD-ALDE facute pentru dezvoltarea comunitatilor rurale si urbane. Pot spune ca vizita de lucru de marti in judetul Vaslui, al carei scop a fost observarea stadiului punerii in practica a programului de guvernare, a fost una deosebit de fructoasa, iar membrii Cabinetului au fost deosebit de impresionati de ceea ce au vazut aici. Dealtfel, la Padureni, doamna prim-ministru Viorica Dancila chiar a declarat public ca va povesti tuturor, inclusiv primarilor din celelalte judete ale tarii, despre aceasta vizita si ii va invita in aceasta zona pentru a vedea oameni destoinici si muncitori, si doi primari ale caror comune, Padureni si Hoceni, care pot fi luate drept exemplu. Personal, ca senator de Vaslui si ca om implicat in viata acestei comunitati, pot spune ca m-am simtit cu adevarat mandra ca sunt vasluianca, auzind aceste aprecieri, a mai spus Doina Silistru.

Vizita delegatiei guvernamentale in judet s-a sfarsit cu o intalnire cu primarii vasluieni, ocazie cu care acestia au putut sa-si prezinte problemele cu care se confrunta. S-au ridicat si subiecte legate de agricultura, cum a fost cazul primarului comunei Pogana, Marcel Gifu, care a expus problema porcilor mistreti care, de ani de zile, distrug culturile agricole din zona, fara a se interveni. Exista deja un act normativ, la elaborarea caruia am participat si eu, care, pe langa alte masuri, prevede sanctiuni ce pot fi aplicate administratorilor fondurilor de vanatoare care nu se ocupa de rezolvarea problemei, dar si despagubiri pe care le pot solicita cetatenii ale caror culturi au fost distruse de porcii mistreti sau alte animale salbatice. Din pacate, legea respectiva, aprobata de Parlament, a fost respinsa de presedintele Iohannis si retrimisa forului legislativ. Acum, legea a fost rediscutata si urmeaza a fi supusa din nou aprobarii Parlamentului, ramanand ca, pentru a-si face efectele iar oamenii sa-si primeasca despagubirile la care au dreptul, sa fie si promulgata de presedintele Iohannis, a declarat Doina Silistru, presedinta Comisiei pentru agricultura din Senat.

Marian Mocanu

1 COMENTARIU

  1. Domnilor ministri vorbiti cu presedintele Consiliului Judetean Vaslui (PSD) cu domnul Dumitru Buzatu sa modernizeze drumul judetean DJ 242 B (comuna Malusteni) ca este dezastru acest drum ne rupem masinile spre Barlad sau spre Manastirea Bujoreni . Va rugam domnilor de la PSD !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.