Vasluiul, gazda celei de-a IX-a editii a Congresului National de Istoria Medicinei

In perioada 23 – 25 mai, circa 150 de personalitati din mediul universitar si preuniversitar medical, dar si ale vietii culturale din tara si strainatate vor fi prezente la Vaslui, la cea de-a IX-a editie a Congresului National de Istoria Medicinei. Sunt rasplatite astfel nu doar eforturile facute in ultimii ani de modernizare a Spitalului Judetean de Urgenta si de imbunatatire a serviciilor medicale oferite aici, dar si rolul important pe care aceasta zona l-a avut in dezvoltarea asistentei medicale in Romania. |n aceeasi perioada, municipiul Vaslui va gazdui si Concursul National de Chimie Petru Poni, la care sunt asteptati sa participe peste 210 elevi si profesori din intreaga tara. Primaria municipiului Vaslui sprijina financiar organizarea celor doua evenimente, alocand in acest scop suma de 35.000 lei, un pret mic pentru promovarea imaginii orasului.

In judetul si municipiul Vaslui, actul medical modern are o istorie care incepe in 1864, atunci cand postelnicul Dimitrie Draghici a infiintat primul asezamant spitalicesc particular, cu 40 de paturi, pe temelia caruia se va constitui viitorul Spital Judetean de Urgenta. Functionarea legala si oficiala a Spitalului din Vaslui incepe in 23 februarie 1864, odata cu intocmirea Actului de fondatiune a Spitalului Draghici din Vaslui, act care reglementeaza functionarea spitalului. Acest document a fost elaborat la cererea doctorului Carol Davila, care in acea perioada era directorul general al Sanatatii. Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui, in actuala sa organizare, cu raza marita de activitate si nivel de competenta in sistemul sanitar de gradul III – dupa spitalele clinice universitare din Iasi, a fost infiintat ulterior impartirii administrativ-teritoriale din 1968, noua cladire a spitalului fiind inaugurata in 1972. De-a lungul timpului, mari medici, intre care Ernest Juvara, academicianul Vasile Rascanu, Grigore T. Popa, Dimitrie Bagdasar sau chirurgul Gheorghe Andreescu, s-au nascut sau si-au legat numele si activitatea de aceste meleaguri. Acesta este poate si motivul pentru care Societatea Romana de Istoria Medicinei a ales Vasluiul sa organizeze, la 90 de ani de la intemeierea ei, cea de-a IX-a editie a Congresului National pe care-l patroneaza. Congresul se va desfasura in perioada 23 – 25 mai, intre subiectele ce vor fi adoptate numarandu-se Medicina romaneasca – medicina europeana; Istoria culturala a invatamantului medical in Romania; Istoria pediatriei in Romania sau Bioetica cercetarii biomedicale – Probleme de prioritate. Nici medicina vasluiana nu a fost uitata, unul din punctele de pe ordinea de zi a Congresului fiindu-i destinata, ocazie cu care va fi reactualizata monografia spitalului Dimitrie Draghici si va fi dezvelit bustul marelui chirurg Gheorghe Andreescu. La eveniment sunt asteptati sa participe 100 – 150 de invitati din mediul universitar si preuniversitar medical, personalitati ale vietii culturale romanesti, oaspeti din tara si strainatate. Autoritatile si conducerea spitalului estimeaza ca evenimentul va avea un impact major in societatea vasluiana, prin punerea in valoare a personalitatilor si realizarilor locale in domeniul medical. Acesta este si motivul pentru care Primaria municipiului Vaslui a avizat favorabil solicitarea transmisa de Asociatia Medicala Romana, Societatea Romana de Istoria Medicinei, de sprijinire pentru organizarea acestui eveniment. Pe langa sprijinul logistic acordat, municipalitatea a decis sa sprijine si financiar organizarea Congresului National de Istoria Medicinei, editia a IX-a, alocand in acest sens suma de 25.000 lei.

Tot in scopul promovarii imaginii municipiului Vaslui, conducerea Primariei a avizat pozitiv si cererea ISJ Vaslui, de acordare a unui sprijin financiar in suma de 10.000 lei in vederea organizarii unui concurs national scolar de prim rang. Este vorba de Concursul National de Chimie Petru Poni, competitie ce se adreseaza claselor de liceu – filiera tehnologica si are ca loc de desfasurare Liceul Stefan Procopiu din Vaslui. Astfel, in perioada 23 – 26 mai, la probele teoretice si practice sunt asteptate sa participe sau sa asiste peste 210 persoane, din care 125 de elevi, 45 de profesori si cei 40 de membri ai Comisiei Centrale, din intreaga tara. Daca dorim ca eforturile noastre depuse in vederea dezvoltarii si infrumusetarii orasului, dar si pentru a schimba modalitatea cu care este perceputa imaginea acestui oras de cei din afara, sa fie recunoscute, consider ca este imperios necesar sa actionam constant pentru promovarea imaginii municipiului Vaslui, pe toate caile. Pana acum, fara exceptie, participantii la evenimentele care au avut loc aici in ultimii ani si-au declarat admiratia si uimirea pentru ceea ce au intalnit la Vaslui, lucru care ne multumeste si ne motiveaza in continuare. Consider ca nici un efort nu este prea mic pentru a continua pe aceasta cale, incercand sa organizam cat mai multe evenimente de orice natura, culturala, sportiva, stiintifica, care sa atraga cat mai multi vizitatori, a motivat primarul Vasile Paval decizia de a sprijini financiar manifestarile de anvergura locala sau nationala ce vor fi organizate in municipiul Vaslui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.