Un nou proiect pentru sanatatea vasluienilor, pe cale de a primi finantare!

0
569

Noul Ambulatoriu integrat – Policlinica Vaslui, care, in aceste zile, se ridica in curtea Spitalului Judetean de Urgenta, ar putea fi dotat prin accesarea de fonduri europene nerambursabile in suma de peste 10,3 milioane lei, disponibile prin Programul Operational Regional (POR) 2014 – 2020. Proiectul respectiv va intra in etapa de precontractare, dupa ce, in acest sens, consilierii judeteni vor aproba o serie de documente obligatorii, solicitate de finantator, Organismul Intermediar ADR Nord-Est.

Astazi, consilierii judeteni vasluieni sunt convocati in sedinta extraordinara pentru aprobarea, in regim de urgenta, a doua hotarari deosebit de importante pentru sanatatea vasluienilor. Este vorba de documente necesare aprobarii proiectului “Dotarea Ambulatoriului Integrat al Spitalului Judetean de Urgenta Vaslui”, intre care “girul” consilierilor pentru aprobarea acestei investitii, valoarea, de 10.360.254,16 lei, precum si participarea judetului Vaslui cu suma de 2.785,01 lei (0,027% din valoarea eligibila a proiectului), si suportarea altor cheltuieli neeligibile si a sumelor reprezentand cheltuieli conexe ce pot aparea pe durata implementarii proiectului. La randul sau, SJU Vaslui va trebui sa contribuie din fonduri proprii cu 240.420,07 lei, 1,97% din total, la acest proiect prin care ar urma ca cele 23 de cabinete medicale ce vor functiona in noul Ambulatoriu integrat sa fie dotate cu un numar de 197 bucati aparatura si echipamente medicala. Trebuie spus ca si noua Policlinica, in curs de construire in curtea spitalului, este realizata tot cu fonduri nerambursabile, costand nu mai putin de 7 milioane de euro, din care doar putin peste 200.000 euro reprezinta contributia CJ Vaslui.

Urgenta acestei sedinte si a documentelor sunt urmare a unei cereri facute de finantator, Organismul Intermediar ADR Nord-Est, care atentioneaza ca termenul maxim de transmitere a documentelor aferente solicitarii este 23 mai 2019, „cu rezerva ca organismul Intermediar nu va mai putea solicita clarificari cu privire la documentele transmise dupa expirarea acestui termen, cererea de finantare, aflata acum in etapa de precontractare, respingandu-se in mod automat”, a explicat presedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, in expunerea de motive a proiectului de hotarare care va fi supus astazi atentiei consilierilor judeteni.

Un al doilea proiect de hotarare se refera la modificarea, in minus, cu 2 (doi) bani a contributiei proprii a CJ, si cu… 57 de bani, a contributiei SJU la valoarea totala a proiectului, fata de sumele propuse initial, cand s-a depus cererea de finantare. Este vorba de niste amanunte, care insa dovedesc, daca vreti, seriozitatea cu care sunt verificate astfel de cereri de finantare nerambursabila din fnduri europene, fiecare detaliu omis sau inadverdenta putand conduce la respingerea finantarii.

Cat priveste noua cladire a Ambulatoriului Integrat, care va fi finalizata in cursul anului viitor, aceasta va avea parter si trei etaje, la care se adauga subsolul, suprafata totala desfasurata utila fiind de 4.106 mp. Parterul va fi destinat zonei de triaj a pacientilor, urmand a avea inclusiv sali de asteptare si un hol de acces, atat catre cabinetele medicale, cat si catre cladirea spitalului judetean din apropiere. La etajul I, se vor afla cabinete de consultatii si unul de fizio – kinetoterapie, in timp ce la al doilea etaj vor fi amenajate cabinete medicale, dar si spatii pentru Chirurgie adulti si Chirurgie copii, cu mai multe mici sali de operatii. Ultimul etaj va fi destinat spatiilor administrative. Pacientii vor avea acces la sectiile de imagistica medicala si radiografie din cadrul Spitalului Judetean direct printr-un pasaj pietonal ce va lega cele doua cladiri. Subsolul este destinat compartimentelor de Toxicologie, de Serologie si Tanato-Chimie si Serviciului de Medicina Legala, acolo urmand sa fie amplasate si vestiarele medicilor, centrala termica si grupul electrogen. Cat priveste vechea Policlinica, din apropierea Parcului Copou, cladirea, care are aproape 50 de ani vechime, urmeaza a fi reabilitata si apoi va primi o noua destinatie, posibil cea de apartamente de servici pentru medici si asistente.

Marian Mocanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.