Un eveniment cultural stiintific de anvergura nationala, al IX-lea Congres National de Istoria Medicinei, la Vaslui

Realitatea subliniata de marele poet avea sa se vadeasca inca o data ca adevarata cu ocazia celui de al IX-lea Congres National de Istoria Medicinei, desfasurat la Vaslui in perioada 23 – 25 mai 2019. Intr-un ambient cu totul special, asigurat de parteneriatul cu Primaria Municipiului Vaslui, Consiliul Judetean, Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui, Colegiul Medicilor Vaslui, Episcopia Husilor, Muzeul Judetean Stefan cel Mare congresul avea sa-si desfasoare lucrarile in sala de consiliu a Primariei Municipiului Vaslui.

Derulate pe parcursul a trei zile, cu o deschidere fastuoasa in saloanele hotelului Racova (gazda oaspetilor), in prezenta autoritatilor locale, lucrarile aveau sa inceapa chiar din seara deschiderii oficiale printr-un excurs istoric privind tinutul Vasluiului, prezentat de doctor in istorie profesor Laurentiu Chiriac, si un documentar filmat al istoriei medico-sanitare al locului, prezentat de organizatorul congresului, dr. Valeriu Lupu. Familiarizati cu notiuni de istorie locala, participantii isi vor derula in urmatoarele doua zile (24-25 mai) maratonul comunicarilor, prezentarilor si lansarilor de carte, care aveau sa acopere nu mai putin de 82 de lucrari si sapte lansari de carte.

Cu o participare de exceptie – peste 70% personalitati cu titluri universitare si academice, de asemeni, cu vechi preocupari in domeniu, acoperind practic toate judetele tarii: de la Nord la Sud si de Est la Vest – congresul va avea privilegiul sa gazduiasca si oaspeti din Republica Moldova si Germania. Aceasta ampla participare se explica prin tematica deosebit de generoasa propusa spre dezbatere, iar numarul mare de lucrari au determinat organizatorii sa le imparta in sase sesiuni care se vor derula succesiv.

In prima sesiune, sub titlul Istoria de 90 de ani al Societatii Romane de Istoria Medicinei, s-a evocat parcursul istoric de exceptie a acestei societati, considerata astazi ca cea mai activa din cadrul Asociatiei Medicale Romane sub egida careia functioneaza, ceea ce la prima vedere ar parea un paradox, dat fiind varsta membrilor sai. Au fost evocate, pe langa realizarile societatii si personalitati de referinta a iatroistoriografiei romanestu precum: Constantin Severeanu, Victor Gomoiu, Mihail Manicatide etc.

A doua sesiune a avut ca subiect Medicina romaneasca – medicina europeana, sesiune in care, prin numeroase lucrari, s-a subliniat contributia romaneasca la progresele medicinei europene si mondiale prin nume de referinta ca Nicolae C. Paulescu, Victor Babes, Ioan Cantacuzino, Grigore T. Popa, Constantin Parhon, George Palade etc. O dovada in plus sunt si performantele unor medici romani care lucreaza in strainatate, purtand peste hotare geniul si talentul medical al acestui popor.

O sesiune speciala (a treia), intitulata Simpozion dedicat profesorului Nicolae C. Paulescu – 150 de ani de la nastere, a fost dedicata celui mai mare savant roman al tuturor timpurilor, Nicolae C. Paulescu, la aniversarea a 150 de ani de la nastere (1869). Evocarea sa s-a facut printr-o serie de lucrari de inalta tinuta, care i-au prezentat contributiile sale in domeniile medicinei, fiziologiei (stiintei vietii), biologiei, filosofiei, psihologiei, sociologiei, istoriei si teologiei. Ideea celebrarii lui Paulescu la Vaslui se leaga si de faptul ca aici s-a realizat cea mai completa monografie a marelui savant, lansata in 1918, la a 47-a Reuniune Nationala de Istoria Medicinei de la Roman. Este o monografie care reda exhaustiv personalitatea marelui savant la adevarata sa dimensiune stiintifica si umanista.

Dat fiind ca organizatorul congresului a fost si este pediatru, o sesiune speciala (a patra), sub genericul Istoria pediatriei in Romania, a fost dedicata pediatriei romanesti, prilej cu care au fost evocati, prin lucrari de substanta, corifeii acestei specialitati, la randul lor alcatuind o elita nationala, precum: Mihail Manicatide, Ioan Nicolau, Titu Gane, Alfred Rusescu, Gheorghe Goldis, Emil Hurmuzache etc. Pe langa evocarile prezentate, s-au delimitat si provocarile actuale ca si perspectivele privind, de pilda, vaccinarea si medicina personalizata.

Ziua de sambata, 25 mai, a fost consacrata ultimelor doua sesiuni. Sesiunea a V-a, a carei tema a fost Medicina si Farmacia in orasul si judetul Vaslui, in care au fost evocate si aduse in actualitate, ca antemergatoare, personalitati locale, subliniindu-se rolul si implicarea lor in treburile cetatii, precum Gheorghe Andreescu, de pilda, caruia, in semn de recunostinta pentru contributia sa la emanciparea societatii vasluiene, i se va ridica un bust intr-unul din parcurile orasului, sculptat de maestrul Gheorghe Alupoaie.

Ultima sesiune (a VI-a) avea sa fie consacrata invatamantului medical sub titlul Istoria invatamantului medical in Romania, prilejuit si de aniversarea a 140 de ani de la infiintarea Facultatii de Medicina de la Iasi (1879) in care s-au prezentat personalitati de referinta in domeniul invatamantului si creatorilor de scoala medicala ieseana, bucuresteana, timisoreana, clujeana, brasoveana, tomitana etc.

O nota aparte in derularea lucrarilor congresului au facut-o lansarile de carte, in care autori de prestigiu si-au prezentat operele lor literar-istorice si medicale, sub forma de monografii, eseistica, romane memorialistice, colectii de documente, in care talentul literar si acribia stiintifica se imbina cu maiestrie. Ni se pare util sa le citam mai ales pentru semnificatia lor istorico-literara:

1. Trecute vieti de medici romascani. Povestile medicinii (autor Dan Gabriel Arvetescu);

2. Mihai Stefanescu Galati. Raniti si ranite. Chirurgia de razboi (editor Richard Constantinescu);

3. Mihai Stefanescu Galati, Amintiri din Marele Razboi (editor Richard Constantinescu);

4. Nicolae Leon. Rectorul Unirii (editor Richard Constantinescu);

5. Inainte sa fie prea tarziu (autor Ioan Ietcu);

6. Medicamentul de-a lungul vremii (autor Martian Cotrau);

7. De la Spitalul lui Draghici la Spitalul de Urgenta Vaslui (autori Valeriu Lupu, Nicolae Barladeanu, Mihai Ciobanu).

Evenimentul avea sa se incheie cu o excursie spirituala la Manastirea Floresti, cunoscuta in lumea specialistilor ca o perla arhitectonica (Goticul de Vaslui) si spirituala a tinutului Vaslui, ce avea sa impresioneze vizitatorii prin frumusete si grandoare.

Trebuie subliniata perceptia evenimentului in randul participantilor, care, spre satisfactia organizatorilor, a fost una extrem de pozitiva. In primul rand din partea oaspetilor care, spre surprinderea lor, aveau sa descopere un oras modern, curat, deosebit de cochet, cu oameni harnici, pasnici, ospitalieri, cu deschidere pentru comunicare si socializare. In al doilea rand, din partea audientei (record in prima zi), care a avut satisfactia unei intruniri academice in care Vasluiul si istoria lui au constituit centrul atentiei.

Ecourile, mai ales pe retelele de socializare, sunt unanime in aprecierea la superlativ a evenimentului, ceea ce constituie un prilej de satisfactie pentru locuitorii urbei si tinutului Vasluiului. Pentru edificare, reproducem mesajul unuia din participantii activi la congresul nostru, mesaj care exprima cum nu se poate mai convingator impresia pe care urbea si tinuturile noastre o produc in sufletul calatorului. A fost o mare placere participarea la Congresul pentru Istoria Medicinei organizat impecabil de Dvs. Va multumesc pentru generoasa ospitalitate si caldura tipic moldoveneasca, va multumesc pentru redactarea impecabila a materialului congresului, a programarii prezentarilor, cu pacienta pentru nerespectarea spatiilor recomandate prezentarii, va multumesc pentru valoarea invitatilor si a bogatei informatii stiintifice, va multumesc pentru atmosfera de amicala comunicare, pentru implicarea institutiilor administrative si, nu in ultimul rand, pentru oportunitatea de a descoperi un oras atat de frumos, curat, organizat, ingrijit cu mare dragoste de locuitorii lui, de biserica lui Stefan cel Mare si Sfant, de siturile arheologice, de Manastirea Floresti si generosul si documentatului ghidaj al domnului istoric (prof. dr. Laurentiu Chiriac, n.n.), de minunatul Copou al Vasluiului. Am plecat cu sufletul plin de incantarea de a fi descoperit acest coltisor romanesc de rai, inflorit si iubit de vasluieni.

Cu cele mai alese ganduri si multumiri, Dvs si colaboratorilor Dvs. Dumnezeu sa va dea sanatate si multumire. Cu stima si recunostinta, prof. dr. Clementina Timus, SRIM, Bucuresti (https//mail yahoo.com).

Dr. Valeriu Lupu, Presedintele Comitetului de Organizare al Congresului

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.