Spitalul Beldiman va cumpara aparatura si echipamente medicale in valoare de peste 13 milioane lei!

Vizita premierului Viorica Dancila si a ministrului Sanatatii, Sorina Pintea, in judet a fost de bun augur, chiar daca a avut loc in plina campanie electorala pentru Europarlamentare. Dincolo de promisiunile potrivit carora celor patru spitale din judet le-au fost alocate in total 19,3 milioane de lei pentru dotarea cu aparatura si echipamente medicale, informatia este confirmata de conducerea DSP Vaslui, care a primit deja fila de buget. Cea mai mare suma, in speta peste 12 milioane de lei, va ajunge la spitalul barladean, a carui lista de prioritati in ceea ce priveste aparatura medicala necesara e lunga cat o zi de post. Primele echipamente ce se intentioneaza a fi cumparate sunt trei aparate de radiologie, o masa de autopsie, o statie de oxigen, patru paturi si trei targi pentru pacientii arsi si trei dispozitive de incalzire a sangelui si preparatelor perfuzabile.

Pe 21 mai, taman de Sfintii Constantin si Elena, judetul Vaslui a fost vizitat de premierul Viorica Dancila si ministrul Sanatatii, Sorina Pintea. Prima oprire a fost facuta la Vaslui, unde s-au intalnit cu autoritatile locale si judetene si au vizitat Spitalul Judetean de Urgenta si au discutat cu conducerea si corpul medical despre stadiul reabilitatii unitatii si dotarea cu aparatura si echipamente medicale, dupa care au venit la Barlad. Aici, au mers direct la Spitalul de Urgenta Elena Beldiman, unde au fost asteptate de conducerea unitatii spitalicesti, deputatul Adrian Solomon, secretarul municipiului Barlad, Catalin Haret, viceprimarul Roxana Miron-Feraru, cativa consilieri locali din partea PSD, membri de partid, dar si cativa opozanti, care le-au huiduit la intrarea in incinta spitalului.

Pentru inceput, delegatia care a fost formata inclusiv din prefectul judetului Eduard-Andrei Popica, presedintele Consiliului Judetean Dumitru Buzatu si vicepresedintele Autoritatii Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Traian Petcu, au vizitat spitalul, dupa care au poposit in clubul medicilor, unde au avut o discutie cu sefii spitalului si cu doctorii. Evident, presa a fost tinuta in holul principal, departe de oaspeti. La iesire, cele doua membre ale Guvernului au facut scurte declaratii, atat referitoare la cele discutate cu usile inchise, cat si la faptul ca au fost alocati bani de la bugetul de stat pentru dotarea cu echipamente medicale. De asemenea, au promis ca vor fi alocate fonduri si pentru construirea unui nou spital, care sa reuneasca toate sectiile, in prezent acestea fiind imprastiate in numeroase pavilioane prin diferite zone din oras.

Am vizitat spitalul din Barlad pentru a vedea problemele existente in cadrul acestui spital. Am vorbit cu medicii si cu managerul, care ne-au semnalat ca este nevoie de investitii. Si chiar luam in calcul foarte serios constructia unui nou spital, modern, dotat cu aparatura, astfel incat sa corespunda cerintelor din zona, a declarat premierul Viorica Dancila.

Am venit cu vesti bune la Barlad. Spitalul a facut o solicitare de dotare cu echipamente medicale in valoare de 12 milioane de lei. Intreaga suma a fost aprobata, astfel incat, la discutia cu corpul medical am putut sa dam vestile bune nu doar pentru ei, ci si pentru pacientii care se adreseaza acestui spital. Este vorba de aparatura performanta pentru diagnostic si pentru tratament, la nivelul Spitalului Judetean Vaslui. Pe de alta parte, managerul ne-a prezentat nevoia de investitii, de alocari financiare, inclusiv pentru consolidarea cladirilor existente, avand in vedere faptul ca spitalul este unul pavilionar. Carpelile nu se mai potrivesc si, atunci, impreuna cu doamna premier luam in calcul foarte serios constructia unui nou spital, un spital flexibil, cu o structura medicala care sa corespunda nevoii de servicii medicale din zona. Dar acest lucru nu exclude in continuare dotarea acestui spital, pentru ca stim ca aceasta constructie poate dura intre trei si cinci ani, dupa estimarile noastre. Dar ca sa ne asiguram ca noul spital va fi construit, toate aceste aspecte vor fi cuprinse intr-o hotarare de Guvern, a precizat Sorina Pintea, ministrul Sanatatii.

Echipamente medicale de peste 13 milioane de lei

In ceea ce priveste suma de bani alocata celor patru spitale publice din judet pentru dotarea cu aparatura, Pintea a spus ca se ridica la peste 19 milioane de lei si ca fila de buget se afla deja la DSP Vaslui. Astfel, desi ordinul de ministru referitor la aceasta alocare bugetara nu a fost publicat inca in Monitorul Oficial, directorul executiv al DSP Vaslui, Mihaela Vlada, a confirmat ca valoarea totala a fondurilor din bugetul de stat pe anul 2019 alocate unitatilor sanitare cu paturi din judetul Vaslui pentru finantarea aparaturii medicale si echipamentelor de comunicatii in urgenta in sanatate este de 19.321.000 lei. Din total, Spitalului Judetean de Urgenta Vaslui i-au fost alocate 4.527.000 lei, Spitalului Municipal de Urgenta Elena Beldiman Barlad – 12.043.000 lei, Spitalului Municipal Dimitrie Castroian Husi – 2.067.000 lei, iar Spitalului de Psihiatrie Murgeni – 684.000 lei.

Pentru ca la Barlad va ajunge cea mai mare suma de bani, ne-am adresat conducerii unitatii spitalicesti pentru a afla care sunt prioritatile in ceea ce priveste aparatura si echipamentele necesare bunei desfasurari a actului medical. Lista este lunga cat o zi de post, dar, in prima faza, se vor achizitiona un aparat de radiologie mobil cu brat C, un aparat de radiologie (pentru grafie + scopie), un aparat de radiologie (pentru grafie), o masa pentru autopsie, o statie de oxigen, patru paturi si doua targi pentru pacientii arsi si trei dispozitive de incalzire a sangelui si preparatelor perfuzabile.

Trebuie spus ca, pe langa suma de 12.043.000 lei, aprobata de Guvern pentru spitalul barladean, si consilierii locali vor trebui sa aprobe alocarea de la bugetul local a sumei de 1.204.300 lei pentru achizitionarea echipamentelor medicale necesare. Suma reprezinta cofinantarea standard de 10% din totalul alocat de la bugetul de stat.

Adriana Susnea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.