Sansa nesperata pentru un traficant de droguri cu repetitie

Costin Basag, un cunoscut traficant care aproviziona cu droguri liceeni si studenti din Vaslui si Iasi, a obtinut din partea judecatorilor Tribunalului Vaslui contopirea celor 4 pedepse la care fusese condamnat de-a lungul anilor, reducand aproape la jumatate durata ce ar fi trebuit sa o petreaca dupa gratii. Daca decizia va ramane definitiva si se va purta frumos in inchisoare, Basag ar putea avea sansa sa fie eliberat conditionat tocmai la timp pentru a mai prinde actualul sezon estival.

In noiembrie 2015, politistii Serviciului de Combatere a Crimei Organizate Vaslui, sub coordonarea procurorilor DIICOT – Serviciul Teritorial Vaslui, reuseau anihilarea unui traficant de droguri din Iasi care opera inclusiv in Vaslui, vanzand prafuri de vise in special liceenilor si studentilor. Costin Basag intrase in atentia oamenilor legii in luna mai 2015, dupa ce o tanara din Vaslui a ajuns in coma la UPU, in urma consumului de substante halucinogene. Dupa ce a fost filat mai multe luni, individul a fost prins in flagrant, in timp ce ridica, impreuna cu complicele sau, Constantin Victor Luca, un colet cu marfa de la posta, colet care, de aceasta data, continea chiar droguri de risc. Basag a fost retinut si arestat, la propunerea DIICOT Vaslui, iar ulterior a fost trimis in judecata pentru trafic de droguri de risc si introducere in tara de droguri de risc. In septembrie 2016, el primea o condamnare definitiva de 2 ani pentru trafic de droguri, si 1 an si 4 luni, pentru a doua infractiune, prin contopire, rezultand o pedeapsa totala de 2 ani, 5 luni si 10 zile de inchisoare, cu suspendare. In octombrie 2017, lucratorii Serviciului de Probatiune Vaslui au constatat ca el a incalcat conditiile suspendarii executarii pedepsei, si in consecinta, cu acordul judecatorilor, Costin Basag a fost condus in penitenciar, pentru executarea pedepsei.
Ulterior, el a fost acuzat si de efectuare fara drept de operatiuni cu produse etnobotanice, acuzatie care a facut obiectul unui dosar separat, solutionat de magistrati printr-o condamnare definitiva in decembrie anul trecut, printr-o condamnare la alti 2 ani de inchisoare. Pentru a nu petrece si aceasta intreaga perioada in inchisoare, traficantul a solicitat judecatorilor Tribunalului Vaslui contopirea pedepselor, mai ales ca mai avea o condamnare, primita in 2017, de 6 luni de inchisoare cu suspendare, pentru conducere fara permis, fapta petrecuta in februarie 2015. Judecatorii au admis cererea lui, considerand toate faptele de care a fost acuzat in cele trei dosare ca fiind concurente, si, contopind toate pedepsele primite de-a lungul timpului, in total 5 ani si 10 luni de inchisoare, l-au condamnat pe Costin Basag sa petreaca dupa gratii o perioada totala de 3 ani, 3 luni si 10 zile. Avand in vedere perioada executata incepand cu arestul preventiv si, ulterior, din octombrie 2017 pana acum, dupa ridicarea suspendarii primei condamnari, Basag ar putea cere, peste mai putin de 4 luni, eliberarea conditionata inainte de termen. Cu o conditie, judecatorii sa considere ca s-a indreptat si nu va ajunge iar sa vanda droguri liceenilor…
Marian Mocanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.