Romeo Stavarache, fostul primar al Bacaului, la mana judecatorilor vasluieni

Aflat in Penitenciarul Vaslui, in vederea executarii unei pedepse de 4 ani de inchisoare pentru luare de mita, fostul primar al municipiului Bacau, Romeo Stavarache, a depus la Judecatoria Vaslui prima sa cerere de eliberare conditionata inainte de termen. Cererea are drept termen de judecata data de 5 iunie.

In iunie 2014, Romeo Stavarache, primarul pe atunci al municipiului Bacau, era arestat sub acuzatia de luare de mita, 4 capete de acuzare, pentru ca ar fi solicitat si primit de la mai multi oameni de afaceri din Bacau diverse sume de bani, in schimbul acordarii catre acestia de contracte vizand executarea de lucrari edilitar-gospodaresti. In total, edilul ar fi strans peste 2,3 milioane de lei de contracte pentru inlocuirea stalpilor de iluminat public, construirea de locuinte ANL, eliberarea de certificate de urbanism si chiar pentru ca firma de salubritate a Primariei sa-si faca corect treaba si sa ridice gunoiul din apropierea unei societati comerciale. Sumele solicitate si primite nu erau deloc mici: de la 70.000 lei – in cazul gunoiului, jumatate din valoarea decontata de Primarie pentru fiecare stalp de iluminat, si ajungand pana la 10% din costul de construire a blocului cu 45 de apartamente ANL, respectiv, doar in acest caz, peste 1,2 milioane lei.

In noiembrie 2017, Stavarache a fost condamnat definitiv la 4 ani de inchisoare cu executare, pentru ca, in mai anul trecut, sentinta sa fie confirmata si de Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei, care a respins recursul in casatie, calea de atac extraordinara aleasa de fostul primar impotriva respectivei sentinte.

Ulterior, Romeo Stavarache a ajuns sa isi execute pedeapsa la Penitenciarul Vaslui si, dupa ce a implinit un an si jumatate de detentie, perioada care se adauga alte circa 8 luni, timpul petrecut in arest preventiv si in arest la domiciliu. In consecinta, pe 23 aprilie, fostul primar a depus, la Judecatoria Vaslui, o cerere de eliberare conditionata inainate de termen, cerere careia, zilele trecute, i s-a dat drept un prim termen de solutionare data de 5 iunie.

Chiar daca va avea succes, fostul primar tot va mai avea un hop de trecut pana se va vedea liber, eventuala contestatie din partea procurorilor, contestatie care va fi judecata tot la Vaslui, la Tribunal.

Marian Mocanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.