PNL Vaslui, versiunea 2.0

Cu peste 5.100 de voturi primite de la alegatori, 19,89% din totalul celor exprimate la nivelul municipiului Vaslui, PNL a inregistrat cele mai bune rezultate la toate alegerile, locale sau parlamentare, la care a participat in ultimii 20 de ani. In conditiile in care PSD a reusit doar cu 4 procente mai mult la europarlamentarele de duminica trecuta, unii \ncep sa se gandeasca tot mai serios la o reasezare a esichierului politic in municipiul resedinta de judet si, pe termen scurt, la faptul ca PNL este, in sfarsit, capabil sa genereze un candidat cu sanse reale la functia de primar.

Reorganizarea si, practic, reinventarea organizatiei, dupa preluarea de catre Tudor Polak a sefiei filialei municipale PNL Vaslui, cu implicarea mult mai activa a membrilor organizatiei si a consilierilor locali si judeteni in problemele comunitatii, au inceput sa-si arate roadele, liberalii din municipiul resedinta de judet obtinand, la alegerile europarlamentare de pe 26 mai cel mai mare scor din ultimii 20 – 25 de ani! In afara celor 19,89 procente obtinute la nivelul municipiului in care, se stie, PSD-ul face legea, pentru liberali, cel mai clar semnal al schimbarii este cresterea semnificativa a numarului de votanti, peste 5.100 de vasluieni acordand votul liberalilor.

De exemplu, la alegerile locale din 2016, PNL obtinea 3.654 de voturi in Vaslui, 17,45% din total, iar la parlamentarele desfasurate cu o jumatate de an mai tarziu, candidatii PNL erau votati de 3.090 alegatori, obtinand 14,61% din voturi la nivelul municipiului Vaslui. Cat priveste alegerile europarlamentare anterioare, rezultatele lor erau dezastruoase pentru liberalii vasluieni: 8,99% si 1.192 de voturi primte, in 2014, respectiv 11,96% si doar 1.157 voturi, in 2009. Mai mult, luand in calcul doar ultimele alegeri importante, cele locale si cele parlamentare din 2016, cand candidatii PSD obtineau de patru, respectiv de trei ori mai multe voturi, acum, strict statistic vorbind, liberalii au inregistrat un succes istoric, situandu-se la doar 4 procente in urma partidului care, de la Revolutie, controleaza practic administratia municipiului si a judetului Vaslui!

Tinand seama de scorul electoral obtinut de opozitie si de clasarea PSD pe locul 2, chiar si la nivelul municipiului la aceste alegeri europarlamentare, se poate spune ca asistam la o echilibrare a fortelor politice la nivel local, tendinta care ar putea fi mai accentuata, daca liberalii vor reusi sa exploateze momentul propice si nemultumirea populatiei la adresa PSD central, cu efecte (s-a vazut!) si in plan local. In aceste conditii, judecand dupa evolutia PNL la ultimele alegeri, nu ar fi deloc exclus ca viitorul sa aduca surprize si mai mari in preferintele electoratului vasluian.

Practic, ca o concluzie a alegerilor de duminica, s-a dovedit faptul ca PNL Vaslui reprezinta o organizatie activa, capabila sa recupereze si sa-si fidelizeze electoratul si sa genereze un candidat cu sanse reale la functia de primar a municipiului Vaslui, in acest sens avand loc o competitie interna. Toate acestea sunt o demonstratie a dorintei liberalilor de a castiga alegerile locale de la jumatatea anului viitor. Deocamdata, PNL Vaslui se concentreaza pe sanctionarea derapajelor si propunerile de proiecte care sa imbunatateasca viata concetatenilor.

In aceste conditii, viitoarea competitie electorala nu poate fi decat benefica pentru vasluieni, cei care pot culege roadele intrecerii declansate pentru a le castiga votul.

Marian Mocanu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.